‘Vooruit of toch allemaal Achteruit?'

5422-vooruit-of-toch-allemaal-achteruit (Door Jim Postma)
Aanstaande woensdag 18 maart is het weer zo ver, de verkiezingsdag voor heel Nederland voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Volgens alle lijsttrekkers zijn deze verkiezingen belangrijker dan ooit. Sommigen zeggen: ,,Het voortbestaan van het kabinet VVD/PvdA staat hier mede op het spel!’’ Het kabinet zelf ontkent dat natuurlijk, maar de kabinetsleden zijn er wel bang voor…


De verkiezingsposters hangen weer zoals vanouds op de borden. De vraag blijft elke keer weer ‘op wie moeten wij stemmen?’ Deze ‘betrapte’ kiezer is er zelf nog niet helemaal uit. ‘Gaan wij bijvoorbeeld met D’66 Vooruit, of eerder Achteruit’, zo is met viltstift te lezen bij het Noordplein.

Fifty-fifty
Bij de ouderenpartij 50plus schreef hij reeds: 50 – 50, (fifty fifty). Om daar later aan toe te voegen: ‘Zakkenvullers!’ Ook het CDA met de verkiezingsleus op de poster; ‘Wij staan achter u.’, voegde hij later aan toe: ‘Zonder rugdekking’.
Maar een toevallig passerende surveillancewagen betekende helaas een snel einde voor deze ‘graffitti-bejaarde.’

'Ik was niet aan het plakken, slechts aan het schrijven!’ Foto's: Rinus Vuik

De fotograaf nam bij het zicht van de politie reeds snel de benen. De leuzenschrijver zelf had de politie niet op tijd in de gaten. Aanvankelijk werd hij aangehouden omdat ook duidelijk op de borden vermeldt stond: ‘Overplakken van de verkiezingsposters is verboden. Te bestraffen met 2.200 euro boete.’

Slikken
Dit was dus even slikken voor deze AOW-er. Maar toen hij deze gemeenteverordening goed las zei hij tot verweer: ,,Ik was niet aan het plakken, slechts aan het schrijven!’’ Omdat hij een goede bekende van de politie was, werd hij daarop heengezonden. Zonder boete.
Zowel de fotograaf als de schrijver hebben in een nabij gelegen buurtcafé enkele borrels gedronken voor de schrik.

R.Sörensen :
Hoi Jim

Is m.i. niet strafbaar, omdat je geen gemeentelijk eigendom vernield.
Ik heb 8 jaar geleden ook "beklad"
Had een spreekballonnetje laten maken met daarop in het Arabisch."Ik stem Leefbaar" Plakte ik vol genoegen op de Peveda posters met Schreijer (dacht ik)
Over wat ik heb meegemaakt met het plakken van posters met Fortuyn zal ik wel eens een stukje schrijven. Positief!

vrijdag 20 maart 2015

Jim Peter Postma :
Mea Culpa!

dinsdag 17 maart 2015

Johannes :
Hier is dus iemand die duidelijk geen hoge pet op heeft van onze politieke partijen. Geen idee wie het is, het zal wel weer een rechtse PVV'er zijn want links werkt immers met de spuitbus (dwz als ze al werken natuurlijk)
Wat ik wel weet is dat op het met een viltstift bekladden van het publieke eigendom een boete staat van €90
Dat zal hem leren :-)

dinsdag 17 maart 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties