Houellebecq snijdt naar hart actualiteit

5291-houellebecq-snijdt-naar-hart-actualiteit (Door Ronald Glasbergen)
‘Soumission’, Onderwerping, het nieuwe boek van Michel Houellebecq, ligt vanaf zeven januari in Franse boekwinkels. Schrijver Houellebecq verwierf internationale bekendheid met zijn tweede roman 'Les Particules élémentaires' uit 1998. Zijn nieuwe boek, ‘Soumission’, was lang voor verschijnen al onderwerp van discussie.
In het boek dat in de nabije toekomst speelt, krijgt Frankrijk een gematigd fundamentalistische moslim als president.

Uitgever Flammarion zou vast meer dan 100.000 exemplaren hebben laten drukken, als voorschot op een verwachte stormloop.

Erdogan
President Recep Erdogan van Turkije zei dinsdag zes januari dat de racistische en discriminerende voorvallen in Europa die in het bijzonder tegen moslims gericht zijn niet langer verborgen blijven. Dat was naar aanleiding van de betogingen van Pegida de Duitse volksbeweging tegen de Islam. Pegida staat voor ‘Vaderlandslievende Europeanen tegen de islamisering van het Avondland’ (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes).

De nieuwe roman van Michel Houellebecq, ‘Soumission’, komt uit. Soumission staat voor ‘overgave’ of ‘onderwerping’, in dit geval aan de geloofsbeginselen van de islam. De beweging wordt door zijn vele tegenstanders afkomstig uit het hele politieke spectrum in Duitsland afgeschilderd als populistisch rechts en als xenofoob. Interessant in de naam Pegida is het beroep op zowel zogenaamd rechtse ‘vaderlandsliefde’ als op ‘Europeanen’ en het Westen: het Avondland.

Tragedie
Een dag later op zeven januari 2015, de dag ook waarop een tragedie plaats vindt op het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo, dreigt in Frankrijk een literaire bom in te slaan. De nieuwe roman van Michel Houellebecq, ‘Soumission’, komt uit. Soumission staat voor ‘overgave’ of ‘onderwerping’ aan de geloofsbeginselen van de islam.
Het boek handelt over een nabije toekomst, het jaar is 2022, waarin de gevestigde Franse partijen, UMC, UCP, Socialisten, een verkiezingsverbond sluiten met de vlak voor 2022 opgerichte partij Broederschap van Moslims (la Fraternité musulmane) om samen met hen het Front National van Marine Le Pen van de macht af te houden.
Het verbond slaagt daarin, maar de Islamitische partij wordt de grootste en levert de president: Mohammed Ben Abbès. Onder diens bewind wordt het in de daarop volgende periode rustig in Frankrijk. Gezin en familie staat centraal, vrouwen werken steeds minder, studentes gaan gesluierd, de polygamie wordt gelegaliseerd, vrome orde heerst. Of is er verzet?

Bekering

Het boek beschrijft de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de vierenveertig jarige François, atheïst, debatleider van beroep en kenner van de negentiende-eeuwse Charles Huysmans, schrijversnaam: Joris Karl Huysmans. Evenals zijn held Huysmans bekeert François zich. Echter niet zoals Huysmans tot het katholicisme maar, in de geest van de fictionele tijd van de roman, tot de islam.
Is dit de toekomstvisie van Houellebecq voor 2022? Presentator Pujades van het Franse Achtuurjournaal stelde die vraag aan de schrijver. Michel Houellebecq’s antwoord: het is een mogelijkheid. In een interview met ‘Liberation’ vertelt de schrijver dat hij zijn mogelijke toekomst wat naar voren gehaald heeft. 2022 is te vroeg, vertelt hij daar.

Volgens Michel Houellebecq is religie in al zijn gedaanten met een comeback bezig. Dat is één aspect van het boek en van deze tijd. Intussen zijn er veel mensen die nu al fel stelling nemen tegen het boek. Alain Jakubowicz: voorzitter van de Liga tegen racisme noemt het boek een geschenk aan Marine Le Pen van het rechtse Front National. Marine Le Pen heeft mij niet nodig, repliceerde Houellebecq droog toen hij met de uitspraak geconfronteerd werd.

Submission
Hoe brisant het onderwerp Onderwerping, het Franse woord is ‘soumission’, als onderdeel van het Islamitisch geloof kan zijn, gaf het lot van de Nederlandse makers van de korte film ‘Submission’ uit 2004 aan. Theo van Gogh maakte de film naar een idee van Ayaan Hirsi Ali. Beiden werden bedreigd. Hirsi Ali ging naar Amerika, Theo van Gogh werd enkele maanden na de film door Bouyeri, een geradicaliseerde jonge Amsterdammer, op straat vermoord.
Het is nu begin 2015, elf jaar na de moord op filmer Theo van Gogh. David Pujades vraagt of Houellebecq niet bang is olie op de xenofobe golven te gooien. Die antwoordt, zoals hij eerder in andere interviews deed, dat hij de polemiek niet opzoekt. Maar, dat hij een onderwerp ook niet bijzonder uit de weg zal gaan omdat het discussie en polemiek oproept. Een schrijver is vrij om te schrijven wat hij nodig acht.

Wat zijn dan nog andere motieven van Houellebecq voor juist deze politieke fictie? De auteur aarzelt maar zegt dat het individualisme van het Avondland met zijn atheïsme moeilijk houdbaar is. Volgens Michel Houellebecq is religie in al zijn gedaanten, met een comeback bezig. Dat is één aspect van het boek en van deze tijd.
Een ander aspect is, dat alle inhoud in relatie tot de botsing van culturen die in onze wereld gaande is, brisant is. Licht ontvlambaar. Zeker als ze uit de pen van zo een prominent schrijver komt.

‘Soumission’ van Michel Houellebecq wordt uitgegeven door Flammarion in Parijs en ligt daar vanaf 7 januari in de boekhandel. De Nederlandse vertaling door Martin de Haan, zal volgens laatste berichten in mei uitkomen bij de Arbeiderspers.

R.Sörensen :
Ik wil mijn oordeel pas geven als ik het boek gelezen heb (vertaling)
Al eerder schreef ik dat das Kapital van Marx zo'n schrikbeeld opriep bij de gevestigde orde, dat men ten bate van de hele samenleving ingreep.
!984 van Orwell is er mede debet aan dat het stalinisme zich tot het Oostblok heft beperkt en misschien dat het communistische wereldbeeld in al zijn verschrikking getoond werd (behalve voor de leiding van de SP en CPN natuurlijk)
Ik blijf me verwonderen, dat al die jagers op extreem rechts nog steeds niet weten wat extreem rechts is. Ze blijven zich afvragen of het beest in hun vijver, dat alles aanvalt, vlees eet, hun huisdieren verslindt, een grote bek met tanden en een schubbenhuid heft, wel een krokodil is.
Tegelijkertijd roepen ze tegen de mensen die zeggen "kijk een krokodil"
"Je bent zelf een krokodil"

Ik ken iemand die noemt zelfs Pat Condell(kijken!)een Nazi!

donderdag 08 jan 2015

Wim :
Johannes je bijdrage van woensdag 7 -1-2015 is er een met de spijker totaal op de kop,maar dat wil links niet horen ,en zou jij moeten vragen je bijdrage te laten verwijderen.De aap komt weer uit de mouw echt vrijmeningsuiting mag niet dat blijkt wel weer.Ach en dat boek leuk hoor voor het beursje van de schrijver een schrijver van het eeuwig durend heden. Over op de orde van de dag.

donderdag 08 jan 2015

Rob Timmer :
Nou ja, ik stop hierover. En wens de mensen die zich aangesproken voelen veel succes bij het spinnen van het garen.

woensdag 07 jan 2015

Johannes :
Ioeval Rob, toeval.
LOL
Onderschrift

De Nederlandse vertaling door Martin de Haan, zal volgens laatste berichten in MEI uitkomen bij de Arbeiderspers.

Over vijf maanden, zo veel haast was er niet toch?

Sans Rancune
Johannes

woensdag 07 jan 2015

Wim :
Sommige schrijvers verzinnen de gekste dingen om hun zakken te vullen.

woensdag 07 jan 2015

Rob Timmer :
Het boek is juist vandaag verschenen. Op een gruwelijk 'toepasselijk' moment. Vandaar de snelle plaatsing van deze boekrecensie.

woensdag 07 jan 2015

Johannes :
Beste Rob
Ik wil altijd nog eens nalezen en over de inhoud van dit brisante (R.G.)stukje valt best iets op te merken, echter ben ik, behoudens mijn opmerking over Pegida, niet op de inhoud ingegaan. Geen woord!

Wel over de gevoelloze moment, 2 uur na de verschrikkelijke aanslag, om dit brisante stuk te publiceren en onderwijl slechts summier naar de moord op 13? mensen waaronder vele collega's te verwijzen.
Ik vind dit ongepast en gevoelloos en zeker geen reden voor schaamte mijnerzijds.

Had ik dan meer direct moeten reageren, bijv. met de vraag waarom een journalist kritiekloos journalistenhater Erdogan citeert?
Ik hoor het graag.

woensdag 07 jan 2015

Rob Timmer :
Beste Johannes, lees de boekrecensie nog eens rustig door en verzoek mij dan vol schaamte om je onderstaande reactie snel te verwijderen!

woensdag 07 jan 2015

Johannes :
Hr. Glasbergen u had geen slechter moment kunnen kiezen om dit verhaal te plaatsen en het op het laatste moment inlassen van een verwijzing naar de tragedie bij Charly Hebdo (ook collega's toch?) maakt het er niet beter op.

Het tuig dat deze daad in hart van Parijs heeft uitgevoerd is ooit, onder de noemer die u en uwen al jaren verdedigen, in Europa verwelkomt en heeft nu voldoende moed en mankracht verzameld om ons daarvoor te "bedanken" Gaat het nu nog steeds niet bij t knagen of bent ook u van mening dat het hier om drie psychoten gaat die bij toeval de profeet voor hun daad aanriepen. Ja alles kan natuurlijk maar u en ik zouden beter moeten weten.

Dit is nu waar Pegida vredelievend aandacht voor vraagt en alleen al daarom door volhardende linkse wegkijkers als Nazi,s worden geduid.

woensdag 07 jan 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties