Haven vrij van politieke ‘wissewasjes’


5187-haven-vrij-van-politieke-wissewasjes (Door Hans Roodenburg)
De politieke bemoeienis van de gemeente Rotterdam met de haven is sinds 1 januari 2004 beperkt tot de grote structurele beslissingen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van Maasvlakte 2.

Het college van burgemeester en wethouders heeft, gecontroleerd door de gemeenteraad, natuurlijk wel indirecte invloed op het Havenbedrijf Rotterdam omdat de gemeente meerderheidsaandeelhouder is (de rest van de aandelen zit bij de rijksoverheid).


Echter de deelzaken in havenbesluiten zijn – gelukkig maar – niet meer onderhevig aan politieke beslommeringen, waaraan sommige politici zich schuldig maken, voor hun beurt praten of zich daarmee proberen te profileren.

Directie

Het algemene beleid wordt gevoerd door de directie en organisatie van het verzelfstandigde Havenbedrijf dat is ondergebracht in een naamloze vennootschap. De werknemers van het Havenbedrijf (inclusief de directie) hebben niet meer de status van ambtenaar (uiteindelijk voorbereiders van politieke besluitvorming). Vaak tot hun grote tevredenheid, ook vanwege de veranderde beloningsstructuur. Vaak hoger aan de top. Ze hoeven zich niet meer bezig te houden met allerlei ‘wissewasjes’ uit de gemeenteraad.

Grote structurele veranderingen in de haven staan niet direct meer op stapel na de (terechte) miljardeninvesteringen in Maasvlakte 2. Een groot deel van het programma #Kendoe van het nieuwe college van burgemeester en wethouders voor wat betreft het havenbeleid is daarom gericht op het opentrappen van open deuren.


Verbonden

De nieuwe wethouder Pex Langenberg (D66), met de mond vol van ‘Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie’: ,,De stad, de Rotterdammers en de haven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De opgave voor de komende jaren is haven en stad meer van elkaar te laten profiteren. Door meer werk voor Rotterdammers en een grotere regionale spin-off. We zijn als gemeente nadrukkelijk partner van het havenbedrijf en doen al het mogelijke om de positie van de haven te faciliteren in de steeds groter wordende internationale concurrentie.’’
Hij stelt zich – hoe kan het anders – achter de visie van het Havenbedrijf voor 2030. Dat is volgens hem ‘het leidend beleidskader’ voor de ontwikkeling van het ‘Haven Industrieel Complex’.
Grote structurele veranderingen in de haven staan niet direct meer op stapel na de (terechte) miljardeninvesteringen in Maasvlakte 2.

Compleet
In de visie staat onder meer dat het regionale en stedelijke maritieme economische cluster moet worden versterkt. Langenberg: ,,Onze regio heeft momenteel één van de meest complete en concurrerende maritieme clusters ter wereld. Er zijn volop kansen om deze positie te versterken. Dit maritieme cluster, zowel de (zakelijke) dienstverlening als de maritieme maakindustrie, verbindt stad en haven. Het maritieme cluster biedt mogelijkheden om als stad en regio in termen op bijvoorbeeld het gebied van werkgelegenheid nog meer te profiteren van de haven. We doen dit onder andere door samen te werken met de Drechtsteden, de Oost- en Zuidzijde van de Waalhaven te ontwikkelen als vestigingsplaats voor maritieme industrie en nautische en zakelijke dienstverlening en het versterken netwerk van maritieme zakelijke dienstverleners.’’

Deelzaken in havenbesluiten zijn niet meer onderhevig aan Rotterdamse politieke besluitvorming.En zo gaat het maar door in #Kendoe. Voor de hand liggende ontwikkelingen waartegen alleen maar enkele politici (van vooral de zijde der ‘wereldhervormers’) bezwaren kunnen hebben.


Onderschatting
We hebben het op deze plaats al eerder gesteld: helaas onderschatten vele Rotterdammers nog het belang van de haven voor de stad. In het hele gebied zijn er maar liefst ruim 90.000 arbeidsplaatsen die hun bestaansrecht aan de haven en de maritieme bedrijvigheid hebben te danken. Zou de gemeente Rotterdam geen haven hebben, dan zouden de meeste mensen veel meer armoede kennen, en de werkloosheid tot proporties zoals in Oost-Groningen zijn gegroeid.
Misschien wordt het weer eens tijd dat andere media (met name AD Rotterdams Dagblad, Vers Beton, huis-aan-huiskranten, de Persprijs Rotterdam, Metro Rotterdam en de Telegraaf Rotterdam) het grote belang van de haven inzien en daarnaar redactioneel handelen.

Als het college van burgemeester en wethouders niet meer verantwoordelijk is voor de dagelijkse beslommeringen wil dat nog niet zeggen dat de regionale media zich niet meer (kritisch) op andere havenzaken hoeven te richten. Laten we samen met RTV Rijnmond niet de enige journalistiek onafhankelijke algemene media zijn die regelmatig aandacht vragen voor de haven.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties