De ‘Italofiel’ voor u geduid (deel 3)

5088-de-italofiel-voor-u-geduid-deel-3 (Door Manuel Kneepkens)

In ‘De Italofiel voor u geduid’ deel 1 en 2 heb ik de flamboyante, Fellini-achtige stijl van politiek bedrijven van Pim Fortuyn verklaard als samenhangend met zijn ‘Italofilie’. Ik heb er op gewezen, hoezeer zijn gedrag lijkt op dat van d’Annunzio, stichter van de vrijstaat Fiume.


d’Annunzio was een rolmodel voor Mussolini.
Dit alles blijkt een drietal vaste lezers diep te hebben geschokt.


Het is misschien daarom goed om hier eens te vermelden hoe genuanceerd Pim zelf over die Mussolini-vergelijking dacht.
Want dat is geboekstaafd. Het staat zwart op wit. En wel in het NRC- Handelsblad van woensdag 26 februari 2003.

Maarten Huygen
Die dag schrijft de tv-recensent Maarten Huygen in zijn rubriek ‘Beeld’: onder de kop ’Pim Fortuyn en Mussolini’ het volgende:

In een tv-optreden bij vriend Harry Mens zette Fortuyn bij het voorlezen van ‘een soort rede’ zijn bril af en sprak de kijkers in falsetto-stem aan met ’landgenoten’!

,,Toevallig heb ik zelf Pim Fortuyn ook vergeleken met Benito Mussolini. Dat was in december 2001, maanden voor de voorzitter van de VVD. Maar ik heb er anders dan hij nog geen strafklacht van het haat-advocaten-duo Hammerstein en Spong voor aan mijn broek gekregen. Integendeel, tot mijn verrassing beschouwde Foruyn zelf de recensie als ’positief’.’’
Huygen vervolgt: ,,Mijn recensie van kerstavond ging niet over fascisme, maar over de hilarische Fellini-elementen in Fortuyns optreden. De VVD- voorzitter Eenhoorn is historicus en kan hetzelfde hebben bedoeld. Het schijnt dat er om Mussolini in zijn begintijd ook heel wat werd afgelachen. Helaas is dat indertijd ook geëindigd in huilen. Dat is nu ook gebeurd, maar op een andere manier.

‘Landgenoten’
Voor het programma ‘Business class’ van zijn vriend Harry Mens had Fortuyn indertijd een farce-achtige nieuwjaarstoespraak gefabriceerd, die vlak voor kerst werd uitgezonden. Voor het portret van de koningin zette hij tot slot van de voorlezing van de velletjes zijn bril af en sprak hij de kijkers in falsetto-stem toe met ’landgenoten’.

 Over Napoleon worden nog steeds boeken geschreven. Iemand die zegt: ,,Dat mag niet. Napoleon is dood en kan zich niet verdedigen,” dient als niet goed bij zijn hoofd te worden beschouwd.

Ik stelde indertijd dat het dolkomisch was en trok twee paralellen met Mussolini.Fortuyn schreef vlak daarop in zijn opgewekte e-mailtje dat hij het als ’een positieve recensie’ beschouwde.
Maar hij was het niet eens met mijn analyse dat zijn kwajongensachtigheid hem uiteindelijk stemmen zou kosten.
Inderdaad had ik dat verkeerd ingeschat. Fortuyn kon zich veel veroorloven.’’ Tot zover Maarten Huygen.

Geschiedenis
Tot slot nog dit. Over Napoleon worden nog steeds boeken geschreven. Iemand die zegt: ,,Dat mag niet. Napoleon is dood en kan zich niet verdedigen,” dient als niet goed bij zijn hoofd te worden beschouwd. Want dan kun je het vak geschiedenis wel afschaffen! Want wat is geschiedenis anders dan een groot en vaak lang verhaal over dode mensen….?
Hetzelfde oordeel geldt iemand, die schrijft: ,,Over Pim Fortuyn mag u niet schrijven. Want hij is dood en kan zich niet verdedigen.’’

Wat deze laatste, onzinnige uitspraak zo pijnlijk maakt, is dat zij afkomstig is van een oud-leraar geschiedenis.

Zie ook deel 1 en deel 2.

R.Sörensen :
Is Manuel met vakantie?

woensdag 24 sep 2014

Wim :
Er is een wijs gezegde laat de doden de doden;hen die dat niet kunnen zijn het niet waard om mee in discussie te treden;en Pim Fortuyn hier vergelijken met Mussolini zeg alles over het niveau van Kneepkens.

Voorts voor censuur moet men nooit wijken.Daarbij wat is er mis zijn met Italofiel niets dus helemaal niet.Waarom wij deze slecht gelezen internet krant lezen (aan de opmaak en vormgeving ligt het niet want die is goed en overzichtelijk) is maar een man zijn schrijfsel zijn altijd de moeite waard ,als hij weg zou gaan valt er hier niets meer te lezen.Jammer het zou een goede internet kwaliteits krant kunnen zijn die zelfs Pim Fortuyn zou lezen als hij nog op dit ondermaanse rond zou lopen.Tel uit je winst en welgemoed maar weer verder gaan.

donderdag 31 jul 2014

R.Sörensen :
Volgens mij gebruik ik wel argumenten en zou ik in de hiërarchie van de PVV de vazal van W. moeten zijn.

Kneepkens gebruikt de Procrustus tacktiek. Hij heeft een voorop gesteld doel: Zijn schofterige vergelijking van Fortuyn met Mussolini moet worden vergoeilijkt, dus hij laat hem nu - hoe dan ook - lijken op d'Annunzio.
Laat ik een voorbeeld geven. Kneepkens is groot, drinkt soms een biertje, denkt kunstkenner te zijn. Is (zeer bescheiden) politicus dus nu ga ik daar verder nog wat feiten bij zoeken zodat ik hem met Herman Goering of Von Ribbentrop kan vergelijken.
Die zaten graag in hun tuintje te lezen, hadden dichtersneigingen en waren ook geobsedeerd door voormalige politieke tegenstanders.
Voila. Ik zoek er nog een paar bezoekjes naar Duitsland en een gelezen boek van Nietzsche bij (heel slecht want hij begrijpt het niet echt) en klaar is Kees.

Verder vraag ik me af of ik verder nog boter aan de Vandaag en Morgen galg moet smeren.
De opluchting van Kneepkens toen ik me eerder terugtrok heeft me doen terugkeren. Evenals sympathie voor een andere redacteur.
Ik ga me bezinnen of dat opweegt tegen censuur.

donderdag 31 jul 2014

jan de winter :
Haha, de geschiedenisleraar is op zijn teentjes getrapt. Hij gaat als verkondiger van het vrije woord niet in op de argumenten van Kneep. En zijn vazal W. blijft een nog rechtsere bal...

donderdag 31 jul 2014

Rob Timmer :
Ben vrolijk dat 'wij Wim', zich nog steeds in de discussie mengt...:-)

donderdag 31 jul 2014

Wim :
'Bij de woorden van R.Sörensen sluiten wij ons geheel aan.En voor de rest stof van de voeten schudden en gewoon welgemoed verder gaan

woensdag 30 jul 2014

R.Sörensen :
Het probleem is, dat ik word gecensureerd als ik precies schrijf wat ik over Kneepkens denk.
Lezen is voor hem een groot probleem, net als schrijven overigens.

"Mussolini lukt niet dus dan na 12 jaar zoeken eindelijk een pseudo geestverwant gevonden om zo ten koste van iemand die zich niet kan verdedigen zijn gelijk te halen."

Ik schrijf niet dat hij niet mag schrijven, maar ik vind het geforceerd blijven zoeken naar zijn eigen gelijk stuitend.
De vergelijking met Napoleon toont ook aan dat hij het niet wil begrijpen. Die heeft hij ook persoonlijk gekend?
Dat Fortuyn zijn kritiek zgn. als positief opvatte is logisch. Als Kneepkens het niet met je eens is prima toch! Hij haalde zijn schouders er voor op.
Logisch: Een beer vecht niet met een eekhoorntje!

woensdag 30 jul 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties