Verkiezingsdebat Eerdmans - Karakus

4919-verkiezingsdebat-eerdmans-karakus (Door Ronald Glasbergen)

Onderhoudende richtingenstrijd in Arminius

Het is niet de eerste keer dat Hamit Karakus en Joost Eerdmans, kopmannen van respectievelijk PvdA Rotterdam en Leefbaar Rotterdam, de degens kruisen.


Het zal ook niet de laatste keer zijn. Hier op dinsdag 25 februari in Arminius gaat het over immigratie en werk.

U trekt aan de verkeerde kant van het touw, zegt Eerdmans tegen Karakus als het over ‘Polenhotels’ gaat. We moeten de instroom beperken.
Karakus: ,,U wilt een muur van 240 kilometer lang rond Rotterdam bouwen.’’

Karakus versus Eerdmans. Onderhoudende richtingenstrijd onder grote belangstelling in Arminius Rotterdam. Foto’s: Ronald Glasbergen

De sfeer en toon zijn gezet in een levendig debat van twee debaters die verschillen van toon maar wel tegen elkaar zijn opgewassen. Natuurlijk loert dan het gevaar dat het meer over de retoriek dan over de inhoud gaat en dat de toon overheerst.

‘Inperken’
Eerdmans over ‘de muur’ ,,dat is een goed ingestudeerd toneelstukje.’’
Maar Karakus komt ondanks die repliek met een toegeving ,,We moeten inderdaad de instroom inperken.’’
De stijlen van de mannen zijn verschillend. Karakus, vastberaden, werkt indachtig de sociaal democratisch partij waar hij voor staat, aan een programma dat mensen, culturen en inkomens naar elkaar toe wil trekken. Dat vertaalt zich in zijn stijl, die is verzoenend.
De retoricus Eerdmans, even vastberaden, zoekt de verschillen en probeert vanuit de tegenstellingen te achterhalen wat er leeft onder dat deel van het electoraat dat het niet heeft op de oudere politieke partijen. Hij verdedigt de stelling dat er een quotum moet komen voor immigratie van Oost- en Midden Europeanen.

Eerdmans: ‘PvdA jaagt het midden en kleinbedrijf de stad uit’.

Eerdmans: ,,Ziet u de verdringing van banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet?’’

Werk
De tweede helft van het debat gaat over werk. Op de achtergrond van de twee debaters is groot een leus van Karakus geprojecteerd: ‘De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om werkgelegenheid (te helpen) creëren en armoede tegen te gaan’.
Eerdmans hamert erop dat de PvdA in vier jaar sinds 2010 maar weinig bereikt heeft. Steeds komen dezelfde getallen voorbij, 36.000 mensen in de bijstand 10.000 die aan werk geholpen zijn. Karakus legt uit dat de PvdA besloten heeft om de lasten naar de sterken te verleggen ,,Ik laat liever Shell voor de lasten betalen en de slager op de hoek niet.’’ Eerdmans fulmineert tegen de verhoogde gemeentelijke lasten. Die zijn in de periode vanaf 2010 met 20% omhoog gegaan. Er is 14,5% procent werkeloosheid. ,,Karakus jaagt het Midden en Kleinbedrijf de stad uit.’’ Hij noemt de honderden winkels die moesten sluiten. Karakus repliceert dat hij er voor kiest om ,,die alleenstaande vrouw met haar paar tientjes over te slaan met de lastenverzwaring.’’ En het gaat over de haven als bron van inkomsten.

Richtingenstrijd
Dan komt het eigenlijke hoofdthema weer terug. De richtingenstrijd. De onvrede met het politieke establishment versus het verhaal van sociale saamhorigheid. Maar het pure bestaan van een partij als Leefbaar laat zien hoe ver we van die saamhorigheid af zijn in deze stad. In 2010 was het verschil in de uitslag van Gemeenteraadsverkiezingen een paar honderd stemmen. Feitelijk waren Leefbaar en PvdA even groot.

Karakus: ‘Leefbaar Rotterdam heeft na 2006 een verdeelde stad achtergelaten’.

Eerdmans vertelt wat Leefbaar in de vier jaar tussen 2002 en 2006 bereikt heeft. Karakus repliceert met onversneden en harde retoriek dat Leefbaar ,,een verdeelde stad heeft achtergelaten.’’
Karakus: ,,Het is een internationale stad en daar hoort migratie bij.’’
Eerdmans citeert onder hoongelach en bijval Fortuyn: ,,Een goede huisvrouw doet eerst de kraan dicht als ze gaat dweilen. U laat de kraan open staan.’’

Fel
Het debat is fel maar niet onaangenaam. Anders dan vier jaar geleden heb je het idee dat hier twee mannen staan die best wel samen door dezelfde deur zouden kunnen gaan. Natuurlijk alleen als het nodig is, in de politiek geldt de wet van de kleinst mogelijke meerderheid.
Ex studenten-actievoerder Fortuyn die in 1992 in het boek ‘Aan het volk van Nederland’ zichzelf op één lijn stelde met de achttiende-eeuwse ‘patriot’ Joan Derk, groeide uit tot mediafenomeen en volksheld.
Duidelijk is dat zonder zijn acte de présence in de media, de vele burgers die sceptisch en wantrouwend tegenover de politiek stonden, niet waren bereikt. Het vervolg is bekend. Het vervolg van deze gemeenteraadsverkiezing in Rotterdam nog niet.


Richard :
Goed objectief artikel

zondag 02 maart 2014

R.Sòrensen :
On topic.
Karakus heeft de brutaliteit om LR ervan te beschuldigen een verdeelde stad achter te hebben gelaten in 2006.
De werkelijkheid is anders. In 2002 stemde een derde van de allochtone kiezers op LR, omdat zij meestal in de onveilige wijken woonde.
LR deed niet mee in de deelgemeenten en vandaar uit is vier jaar lang een ongekende hetze gevoerd tegen het toenmalige stadsbestuur, dat deelraden wilde afschaffen.
Zeker toen subsidies d.m.v. het rapport Middelkoop aan de kaak werden gesteld. Het leger beroepsmoslims en beroeps allochtonen kwam in het geweer om hun lukratieve banen te beschermen
en beschuldigden LR van discriminatie! In moskeeën werd verteld dat ze gesloten zouden worden (bron. Harreman.Deelraadvz. Delfshaven) LR had een hekel aan mensen met een kleurtje (Schrijer)
Voor sommigen dus aan hun vrouw en kinderen! Om dus nu LR er van te beschuldigen een kloof te hebben veroorzaakt is laag bij de gronds!

zondag 02 maart 2014

R.Sörensen :
Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.

De Berlijnse muur was ooit de antifascistische verdedigingswal.
Dat begrip fascisme wordt door de ex kameraden graag te pas en te onpas gebruikt.
Lees maar na Roberto!
Je kan je dus als je naar hun verleden kijkt, afvragen of je met die diskwalificatie moet zitten. Ik niet. Sterker het is uit hun mond een compliment.
Dus misschien toch wel goed even naar het verleden te kijken.

zondag 02 maart 2014

roberto timero :
Ik stem niet op een partij om wat zij gisteren deden maar om wat zij morgen denken te doen.

zaterdag 01 maart 2014

R.Sörensen :
Goeie keus Roberto: SP en Groen Links.
Beide partijen zijn bewonderenswaardig, omdat ze voor een historicus het absurde vermogen hebben het verleden te negeren respectievelijk te vergeten.
De SP is van radicaal communisme en maoïsme naadloos overgegaan naar sociaal democratie en Groen Links heeft zowaar in het een jaar van de val van het IJzeren Gordijn een nog grotere metamorfose ondergaan.
Van DDR adapten tot milieuactivisten.
De killingfields, de Stasi, de Goelag archipel etc. werden snel vergeten : sterker nog naar mensen die hun hele leven de democratie hadden gediend en die wezen op de keerzijde van de mulitculti
flauwekul, zoals onderdrukking van vrouwen, intolerantie t.o.v. andersdenkenden, eerwraak, ridicule selectieve kuisheid, extreem nationalisme, geloofsdwang etc. werden tot hun verbijstering beschuldigd aan te sturen op hetgeen zij enkele jaren daarvoor nog kritiekloos accepteerden van hun geestverwanten in het Oosten.
Het kan verkeren.

zaterdag 01 maart 2014

roberto timero :
Als ex-SP'stemmer en huidig matig sympathisant van Groen-Links voel ik mij niet geroepen of aangesproken om de PvdA te verdedigen of aan te vallen.
Maar de uitzending van 1 Vandaag was wél zeer verhelderend!
Trouwens, die linker tribune is hier absoluut niet zo vol als enkelen wel denken.

woensdag 26 feb 2014

Johannes :
Nimmer kreeg ik zo snel uit onverdachte hoek gelijk. Wacht nu met belangstelling op een reactie vanaf de hier overvolle linker tribune.

woensdag 26 feb 2014

R.Sörensen :
Na het zien van 1 Vandaag Dossier moet je je afvragen of Joost überhaupt nog met deze man kan/wil/moet discussiëren.
Zie ook Geenstijl voor het volledige droeve dossier.
Artikel 1 van de Grondwet wordt door de PvdA in onze stad met voeten getreden! We wisten het natuurlijk al, maar nu zijn de bewijzen overweldigend.
Gelukkig zijn er ook nog (moeilijk te vinden dat wel) integere peveda'ersrs. Robbert Baruch en Peper.

woensdag 26 feb 2014

Wim :
Als Eerdmans verstandig is gaat hij niet in debat met een opdringerige gast die allang weg had moeten zijn.PvdA een plaag voor de stad en het land zal inderdaad haar grootste nederlaag beleven dat het een wegvagende nederlaag zal zijn en dan ook voorgoed.Nog maar een keer er zouden helemaal geen partijen moeten bestaan het geeft alleen maar veel ellende.Voorts Leefbaar Rotterdam zal aan de macht komen laten die het is maar waar maken wat ze zeggen;er zullen weliswaar ook haken en ogen aan zitten maar altijd beter als de rode bende.
===Sterker door strijd===

woensdag 26 feb 2014

Johannes :
Het paste niet meer daar om even hier mijn afsluiter.
Het kan er - tussen links en recht - hier hard en niet altijd even fris aan toe gaan en daarom vraag ik me af waarom Glasbergen meent te moeten afsluiten met een niet terzake doende verwijzing naar de in 2002 vermoordde Pim Fortuyn.
Laat Pim met rust svp.

woensdag 26 feb 2014

Johannes :
Citaat "Het vervolg van deze gemeenteraadsverkiezing in Rotterdam nog niet"
Als ik de peilingen mag geloven (en dat doe ik soms) zal de PvdA de grootste nederlaag in haar geschiedenis gaan ervaren. De Rotterdammers zijn het gedonder in de stad meer dan zat, zij die het konden veroorloven waren in 2010 de stad reeds ontvlucht dat was toen de redding voor de PvdA, maar nu er weinig subsidie meer te verdelen is en de gemeente wordt gedwongen om zaken als internaten en Ibn Ghaldoun scholen aan te pakken, zal ook de allochtone achterban Karakus als een baksteen laten vallen. Of Karakus er mee zit is een tweede, hij is zijn vastgoedmaatjes nimmer vergeten zorgde voor dure verhuizingen van de ambtenaren, een vergunning voor onverhuurbaar vastgoed zoals "de Rotterdam" en laat een R.dam Zuid achter waar nog voor miljarden aan verspijkerd moet gaan worden. Zeker voor Hamit is een leuke baan in de vastgoed reeds veilig gesteld,de Rotterdammers zoeken het straks zelf maar uit.

woensdag 26 feb 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Strontschuit


Op ons terrasje in de Teilingerstraat (zijstraat Schiekade)

zit een bouwvakarbeider / aannemer

te oreren tegen een ‘takkenwijf’.


‘Alles wat ik in haar huis doe, is in haar ogen fout’,

zo steekt hij van wal.

Zodoende ben ik nu alleen al twee weken

met haar badkamer bezig.

‘Zeg ik’, waar wil je de spiegel hebben?’.

Zegt ze daar!

Zeg ik voor de tweede keer:

‘Weet je het nu zeker?’

Antwoordt zij: ‘Zeker!’

Teken ik het helemaal af, volgens haar wensen

en moet daardoor boren tegen keiharde tegels.

Breken er op de koop toe nog een tiental van mijn boortjes.

Eindelijk hangt nu de spiegel,

komt ze binnenlopen en zegt:

‘Hij moet toch een stukje hoger,

zodat die gelijk zit met het stopcontact.’


En zo gaat dat nu in dat pokkenhuis van dat pokkenwijf

al voor de honderdste keer. Om gek van te worden.


Het heeft mij een ding geleerd:

‘Je zit sneller op een strontschuit, dan in de gouden koets!’


JP


  • Nieuw

  • Reacties