Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest met 60 muzikanten naar Izmir, Turkije

8373-rotterdams-jeugd-symfonie-orkest-met-60-muzikanten-naar-izmir-turkije


(van de redactie)

Jonge Rotterdamse muzikanten tussen 12 en 22 jaar op buitenlandse tournee; unieke muzikale uitwisseling tussen twee internationale havensteden

Rotterdam/Izmir- Tijdens de komende herfstvakantie zal het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest op tournee gaan naar Turkije. Op uitnodiging van het Olten Filarmoni Orkestrasi zullen zo’n 60 jonge Rotterdamse muzikanten diverse optredens geven in en om de Turkse havenstad Izmir. De tournee is mede mogelijk is gemaakt door hulp en ondersteuning van de Nederlandse ambassade in Ankara en het Fonds Cultuurparticipatie. Van zondag 20 tot zaterdag 26 oktober 2019 zullen zo’n 63 mensen - RJSO-leden, inclusief dirigent en begeleiders - de reis naar Izmir maken.


Orkestleden van Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest tijdens eerder concert. Foto: RJSO

Muzikale ontwikkeling
De afgelopen jaren heeft het RJSO een flinke muzikale ontwikkeling doorgemaakt. In 2018 won het RJSO de eerste prijs van het concours voor Nederlandse Jeugdsymfonieorkesten en ging het op tournee naar Berlijn. Afgelopen jaar maakte het RJSO indruk met een aantal uitvoeringen van Sjostakovitsj.

Mark Lansbergen, voorzitter Vereniging RJSO: "Het is fantastisch dat jonge Rotterdammers de kans krijgen om op bezoek te gaan bij een ander filharmonisch orkest in het buitenland. Na Berlijn en Sjostakovitsj wordt dit ongetwijfeld voor onze muzikanten weer een nieuw hoogtepunt en een herfstvakantie om nooit meer te vergeten.”

Olten Filarmoni Orkestrasi
Het Olten Filarmoni Orkestrasi is een bekend filharmonisch orkest in Izmir, net als Rotterdam een belangrijke havenstad. Het Orkest is een volledig particulier initiatief, opgericht en geleid door de familie Olten. Het echtpaar Olten neemt conservatoriumstudenten en net-afgestudeerde musici onder hun hoede en biedt middels het Olten Filarmoni Orkestrasi een podium zodat ze ervaring op kunnen doen. Daarnaast heeft het Olten Filarmoni Orkestrasi ook een jeugdorkest waarin jongeren zich muzikaal kunnen ontwikkelen. Het RJSO zal dan ook het repertoire van het Olten Jeugdorkest spelen en vice versa. De beide orkesten geven gezamenlijk 3 concerten.

Dirigent Jim Roodnat: “De afstand Rotterdam-Izmir is hemelsbreed zo’n 3200 kilometer, maar muziek kent geen grenzen. Muziek is immers universeel en het is mooi om te zien wat het kan betekenen voor het contact tussen jongeren uit verschillende landen."

Mark Lansbergen vult aan: “Zeker nu in deze tijden van geopolitieke instabiliteit, is het essentieel om met elkaar in gesprek te blijven. Muziek speelt daarin een belangrijke rol in, want muziek is in staat om bruggen te slaan en te verbroederen.”

Verslag via Facebook en Instagram

Tijdens de orkestreis kunnen geïnteresseerden meegenieten via Facebook en Instagram van de Vereniging RJSO. Op beide kanalen zullen updates en verslagen worden gepubliceerd. Het RJSO is te volgen via facebook.com/VerenigingRotterdamsJeugdSymfonieOrkest en www.instagram.com/verenigingrjso/.

De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest
Het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest is een van de drie orkesten van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest. Het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (RJSO) is het grootste orkest van de vereniging en bestaat uit een zestigtal middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten. Naast het RJSO bestaat de Vereniging verder uit twee andere jeugdorkesten en een studentenorkest. Young Rijnmond Strings (YRS) organiseert viool- en cellolessen op scholen in de regio Rijnmond. Het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble (RJSE) is voor kinderen die 1 jaar of meer les hebben gehad op viool of cello. Het Rotterdams Junioren Orkest (RJO) is een jeugdorkest voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool tot en met de onderbouw van de middelbare school. Het Rotterdams Studenten Orkest (RSO) richt zich ten slotte op studenten van het HBO of de universiteit. Meer informatie is te vinden op www.rjso.nl.

Jan Tak :
Iets te snel geklikt maar U snapt de portee :-)

maandag 21 okt 2019

Jan Tak :
Izmir ligt aan de Westkust tov Griekenland, wel even de feiten checken natuurlijk.
Overigens vind ook ik dat je niet naar een land moet gaan dat op dit moment een oorlog voert met zijn zuiderburen, niet als muzikant en ook niet als tourist

Ooit hadden wij ook een eng mannetje aan onze Oostgrens, Hitler maakte begon met de zogenoemde appeasement-politiek om zijn buren te paaien, maar daar ging je in '39 ook niet meer op vakantie of met je orkest heen.
History is repeating itself !

maandag 21 okt 2019

Ronald Sörensen :
Het is veel leuker, leerzamer en nuttiger om langs de Baltische staten te gaan. Die zijn in het recente verleden verlost van dictatuur en snakken naar meer contact met het Vrije Westen al zijn ze lid van de EU.

Daarbij hebben ze ook een op klassiek gebied zeer geschoolde bevolking.

maandag 21 okt 2019

Jeroen Waardenburg :
Vreemd om naar Oostelijk bezet Griekenland te gaan ,waar een gekke dictator huist Erdogan.
Maar ja de jongelui zijn lekker weg en de meeste zullen niet weten wat daar speelt het is de generatie van niks weten op dansevenementen na.

maandag 21 okt 2019

Ronald Sörensen :
Misschien mogen ze ook even gaan spelen voor de gevangen journalisten, militairen , leraren etc. etc. etc.

Daar ga je toch niet naar toe!

maandag 21 okt 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties