Musical over de Pelgrimvaders: de ‘founding fathers’ van de VS

8337-musical-over-de-pelgrimvaders-de-founding-fathers-van-de-vs

(van de redactie)

De musical vertelt het waargebeurde verhaal van een groep Engelse protestanten die bijna 400 jaar geleden via Leiden en Delfshaven naar Amerika gingen. Daar worden ze gezien als de ‘fouding fathers’ van de VS.

De musical is de eerste voorbode van talloze activiteiten die zullen plaatsvinden als het in 2020 precies 400 jaar geleden is dat de Pelgrimvaders op 22 juli vanuit Delfshaven met de Speedwell naar Engeland vertrokken waar ze overstapten op een schip dat mythische allure heeft gekregen in de geschiedenis van de VS: de Mayflower.


De Pelgrimvaders waren Engelse puriteinen die begin 17de eeuw naar Holland vluchtten om meer ruimte te kunnen krijgen voor hun geloof. Elf jaar hebben ze in Leiden in relatieve rust gewoond, al vonden ze Holland eigenlijk te vrijzinnig en vreesden ze vermenging met andere groeperingen. In 1620 kregen ze de kans om naar de Nieuwe Wereld te gaan. Via de London Company hadden ze grond toegewezen gekregen in Noord-Virginia.

De musical is geschreven door Jaap Versluis. “Het verhaal van de Pelgrimvaders is een bijna Bijbels aandoend verhaal dat nog steeds actueel is. Het gaat om ontheemden die dromen van een nieuw leven en daarvoor heel veel risico’s willen nemen. Migranten die door het geloof worden gedreven, maar tegelijkertijd ook oog hebben voor economische vooruitgang. Gelukzoekers zouden we nu zeggen.”

Juist de actualiteit van dit thema prikkelde Versluis om de musical te schrijven. “Amerikanen zijn er trots op als ze kunnen aantonen dat ze afstammen van de Pelgrimvaders. Maar de Pelgrimvaders waren migranten waar juist nu onder Trump zo veel verzet tegen is.”

De musical wordt opgevoerd door meer dan dertig acteurs en musici die betrokken zijn bij de Pelgrimvaderskerk en Historisch Delfshaven. De regie is in handen van Gerard van Rijnstra van Drijfzand Producties, die bij veel theaterproducties in Delfshaven betrokken is zoals Wonderlijk Delfshaven. De muziek staat onder leiding van Marja Ilic-Regelink.

De voorstellingen worden gehouden in de Pelgrimvaderskerk op donderdag 31 oktober, vrijdag 1 en zaterdag 2 november, aanvang 20.15uur en zaterdag 2 november om 16.00 uur.

Entree : €12,50 Rotterdampas : € 6,25
Tickets : https://www.ticketkantoor.nl/shop/pelgrimvaders

Meer informatie:
info@drijfzand.nl
of 06-15230516

Regie: Gerard van Rijnstra
Muzikale leiding: Marja Ilic-Regelink

De cast

De verteller Ron Robinson (2019) Ron Remmerswaal
Anne Robinson (2019), vrouw van Ron Anne Geluk
Nynke Robinson (2019), dochter Nienke Remmerswaal
Rachel Robinson Marlies de Bruijn
John Robinson, geestelijk leider Piet Hein van Gilse
Bridget White, vrouw van Robinson Hanny Ebbers
Rebecca Robinson, dochter Loise Cammeraat
Isaac Robinson, zoon Sam Versluis
William Brewster, drukker Jaap van der Vlies
Maria Brewster, vrouw van William Jannet de Bruijn
John Carver, zakenman Arjan Mast
Katherine Carver, vrouw van John Carver Floriske Dalhuisen
Francis Cook, zakenman Jacques Cluistra
Miriam huishoudster Carver Suzanne Schoonewille
Myles Standish Soldaat Maurits Verhagen
Appie, marskramer Jaap Versluis
Oliver Barns, voorzitter kerkenraad Arjan van Essen

Het orkest :

Arianne Thijs - zang
Iris Kamp - fluit
Lies Wildeman - fluit, piccolo en ukelele
Timo Zunderman - klarinet, altsaxofoon, basgitaar
Peter van der Graaff - klarinet
Margreet Uwaoma - hoorn
Marieke van Ingen- alt- en baritonsaxofoon
Ellen Gerritsen Mulkes- viool
Els Keijser - viool
Jesse Slabbekoorn - gitaar
Daan Wildeman - piano, basgitaar
Jos Almekinders - drums

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties