Arbeidsmigranten door de lens van fotograaf Robert de Hartogh

8280-arbeidsmigranten-door-de-lens-van-fotograaf-robert-de-hartogh


(van de redactie)

Allemaal Rotterdammers

Rotterdam 10 september - Vanaf de jaren '70 arriveren vele vaders en moeders, afkomstig vanuit de hele wereld, met hun gezin in Rotterdam. Sommige om geld te verdienen, anderen op de vlucht of op zoek naar een beter leven. Fotograaf Robert de Hartogh (Rotterdam,

1942) heeft het leven van deze migranten vastgelegd. Door zijn lens zien we de open en optimistische blik van nieuwe bewoners. De expo 'Allemaal Rotterdammers' opende afgelopen zaterdag en neemt ons mee langs het beeldverhaal van de Rotterdamse migranten.


Na de oorlog zoeken Rotterdamse bedrijven overal ‘gastarbeiders’ om het zware werk op te knappen. Italianen, Spanjaarden, Joegoslaven, Kaapverdianen, Turken, Marokkanen komen en gaan. Een deel blijft in Rotterdam als ze vanaf de jaren ’70 hun gezin naar Nederland kunnen halen. Rotterdam werd hun stad van aankomst; stad van vestiging.

Robert de Hartogh heeft via zijn lens vele culturen in Rotterdam vastgelegd en is daarmee een van de belangrijkste beeldhistorici van de grote transformatie die de stad heeft doorgemaakt. Zijn beelden overtuigen en laten wisselende perspectieven op Rotterdam zien. Altijd met de achterliggende boodschap: "We zijn allemaal Rotterdammers dus we moeten het met elkaar doen, ook al is dat niet altijd makkelijk".

De tentoonstelling biedt een intiem kijkje in het leven van de Rotterdamse migranten. Van de vele hindernissen die overwonnen moeten worden in de zoektocht naar behoorlijke huisvesting, scholing en werk tot de rituelen en feesten die de nieuwe bewoners verbinden met hun tradities en geloof. We zien hoe verschillende achtergronden zich mengen tot typische Rotterdamse straattaal, hoe de jongste generatie het schoolplein, de buurt en de stad ontdekt én hoe de stad omgaat met en bijdraagt aan de toekomst van de nieuwe bewoners.

Allemaal Rotterdammers is t/m 9 december te zien bij Museum Rotterdam.

Over Robert de Hartogh

Robert de Hartogh (Rotterdam, 1942) werd opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Eerst studeerde hij beeldhouwen, later stapte hij over naar grafiek (etsen). De foto’s van Robert de Hartogh hebben door tal van publicaties en tentoonstellingen van onder meer het NCB, SHBW en het Museum voor Volkenkunde (nu Wereldmuseum) een belangrijke bijdrage geleverd aan de beeldvorming over migranten in Nederland.

Foto’s hieronder (alle van Robert de Hartogh)

Op deze foto: Winkelcentrum Zuidplein, 1979

Op deze foto: Marokkaanse familie, Oude Noorden 1983

Op deze foto: Basisschool Zonnekant, Rotterdam Zuid 1982

Op deze foto: Poetry Park in Het Park 1979

Zie ook https://museumrotterdam.nl


van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

maandag 16 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties