Fotografie-documentaire Waken over Spangen in Rotterdamse Schouwburg


(van de redactie)

Donderdag 12 september 2019 vindt om 18:00 uur de opening plaats van de fotografie-documentaire ‘Waken over Spangen’. De foto’s worden vertoond op de Mediawand van Theater Rotterdam Schouwburg, Schouwburgplein 25 in Rotterdam.

Het is een project van fotograaf Hans van Rhoon met tekst van Bart Noordegraaf.

De kijker wordt meegenomen naar de Rotterdamse wijk Spangen anno 2019. Vastgelegd tijdens de vier seizoenen. Met de lichtmasten van het Sparta-stadion altijd in beeld als symbool van onverzettelijkheid voor een wijk die weer gezien mag worden. Voor bewoners, passanten én de vele bezoekers van Sparta.

Spangen had het lastig, zeker in de jaren 80 van de vorige eeuw. De wijk, zorgvuldig opgebouwd sinds 1913 met architecturale hoogstandjes als het Justus van Effencomplex, viel ten prooi aan drank, drugs, huisjesmelkers en verpaupering.

Tot de ommekeer kwam, begin jaren 90. Zorgvuldig opgebouwde, maar uiteindelijk ingrijpende renovatie en nieuwbouw geven de buurt haar oude elan terug. Mét behoud van de historische, ritmische uitstraling en lijnen die de wijk zo kenmerken.

‘Waken over Spangen’ wordt na de opening dagelijks om 14:00 en 18:00 en om 20:00 uur van 13 september t/m 3 oktober tentoongesteld. (Kan afwijken vanwege events).

Jan Tak :
Citaat: "Spangen had het lastig, zeker in de jaren 80 van de vorige eeuw.
De wijk,..... viel ten prooi aan drank, drugs, huisjesmelkers en verpaupering"

Spangen ik woonde er van 1950 tot 1965, eerst op de Spaansebocht later in de Bilderdijkstraat. Het was een keurige arbeiderswijk met een rijk verenigingsleven aangemoedigd via buurtverenigingen, Sparta en de beide kerken.
Een plezierige plek om op te groeien, maar Spangen kreeg verkeerd volk en de oorspronkelijke bewoners vertrokken, drugsverslaafden vervuilden de populatie en dat proces is nimmer meer gestopt. Als ik lees over een ommekeer begin jaren '90 dan is dat een LEUGEN.
Vandaag is niet alleen Spangen een probleemwijk maar eigenlijk geheel R.dam West.
Loop maar eens over die ooit zo keurige Math.weg richting centrum.
G.dvrrrrrr, Sorry ik ben boos, nee woedend :-(

maandag 09 sep 2019

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

maandag 09 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties