Gemeente wil dat Rotterdammers meer gaan lopen

8167-gemeente-wil-dat-rotterdammers-meer-gaan-lopen

‘Snelgroeiende stad kan niet zonder voetgangersbeleid’

Wereldwijd hebben steden te maken met grote opgaven als snelle groei, verduurzaming, gezondheid en toegankelijkheid. Dat aandacht voor de voetganger hier een bijdrage aan levert laat ook het programma van Walk 21 Rotterdam zien. Dit internationale voetgangerscongres, met zo’n 180 sprekers, vindt plaats van 7 tot en met 10 oktober en brengt politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.


Vandaag maakt de organisatie het programma en alle sprekers bekend. Eén van de sprekers is Lucy Saunders, directeur van Healthy Streets. Zij laat zien hoe je met doordacht voetgangersbeleid de gezondheid van inwoners kunt verbeteren. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam levert een bijdrage aan het congres. Onderzoeker Giuliano Minguardo licht toe waarom lopen ook goed is voor de economie, en in het bijzonder die van Rotterdam. Tijdens Walk21 komen niet alleen succesverhalen aan bod, maar is er juist ook aandacht voor de uitdagingen. Het volledige programma staat op www.walk21rotterdam.nl.

Van elkaar leren
De groei van Rotterdam veroorzaakt een toenemende druk op de openbare ruimte. “Bedenk hoeveel ruimte er nu wordt ingenomen door parkeerplaatsen”, zegt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal). “Door bijvoorbeeld meer in te zetten op deelauto’s kun je veel van die ruimte terugwinnen. Die kun je gebruiken voor groenvoorzieningen of bredere stoepen. Het stimuleren van wandelen draagt bij aan zóveel doelstellingen: de stad bereikbaar houden, maar bijvoorbeeld ook het realiseren van de klimaatdoelen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Rotterdam organiseert Walk21 om te zien wat andere steden doen om lopen aantrekkelijk te maken. Rotterdam heeft genoeg voorbeelden om het voetgangersbeleid te delen. Zoals de voorkant van het Centraal Station en binnenkort de vernieuwde Coolsingel; brede boulevards bieden daar ruimte aan verkeer met verschillende snelheden. Omdat steden wereldwijd met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben, is het belangrijk om van elkaar te leren, aldus Bokhove.

Gedragsverandering
Tijdens het congres gaat veel aandacht uit naar gedragsverandering. Volgens Bokhove is dit een van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren. “Lopen is de verbindende schakel tussen de fiets of het openbaar vervoer en je eindbestemming. We willen mensen verleiden om de auto te laten staan door het laatste stukje lopen snel, makkelijk en veilig te maken. De auto wordt vaak nog als statussymbool beschouwd, terwijl het in deze tijden veel logischer is om een gezonde levensstijl als statussymbool te zien.”

Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen
Tijdens de congresweek staat heel Rotterdam in het teken van lopen. En ook nationaal wordt er aandacht besteed aan het onderwerp. Op woensdag 9 oktober wordt de Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’ ondertekend: een initiatief van een aantal provincies en gemeenten, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse belangen- en onderwijsorganisaties.

Over Walk21
Walk21 is een internationale stichting die zich richt op het waarborgen en versterken van een voetgangersvriendelijke leefomgeving in steden. Tijdens het congres komen politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De afgelopen jaren werd Walk21 georganiseerd in onder meer New York, Calgary, Melbourne en Bogota.

Geïnteresseerden kunnen vóór 1 augustus nog tickets met korting aanschaffen.

Jan Tak :
Citaat|
"En het is zo simpel; bewegen en nog is bewegen gewoon lopen elke dag een uur of meer, matig eten, niet snoepen en ook niet elke dag aan het bier enz "

Het kan nog simpeler Jeroen, gewoon elke dag vroeg je "nest" uit en aan het werk voor de kost. Onze vaders werkten zes, later vijf dagen in de week in de bouw, de haven etc. Daar zat geen grammetje teveel aan, ik kan het eenieder aanbevelen.

"Walk 21" drie dagen zitten, vreten en zuipen omdat we te dik worden, het zou een sketch van Koot en Bie kunnen zijn.

vrijdag 26 jul 2019

Arie Torcque :
Ook al komt het een beetje raar uit je pen, Jeroen, maar ook dit x heb je weer helemaal gelijk. Het is weer een subsidie vretend gebeuren georganiseerd door e.o.a. politieke partij welke zich belangrijk willen doen lijken.

Nu maar hopen dat de redaktie jou en mij niet in de ban doen door dingen te schrijven waar ze zelf niet toe instaat zijn.

vrijdag 26 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
En het is zo simpel; bewegen en nog is bewegen gewoon lopen elke dag een uur of meer,matig eten,niet snoepen en ook niet elke dag aan het bier enz enz.

Onze oude geneesheer nu op rust zei altijd..... je bent mooi slank, en je eet patroon perfekt.

Ach en wat de Gemeente wil ,wij maken zelf wel uit wat we doen of niet doen.

Laten ze eerst maar is zorgen voor veiligheid zo dat een mens gewoon in de nacht over staar kan enz enz enz .

Opzouten Gemeente met je betutteling.

vrijdag 26 jul 2019

van de redactie :
Word donateur van RV&M. Maak een bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support

vrijdag 26 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties