De weg uit de armoede

8112-de-weg-uit-de-armoede

De Initiatiefgroep van de Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!) nodigt u van harte uit voor een middag informatie en discussie over het nieuwe armoedebeleid van de Gemeente Rotterdam

OP MAANDAGMIDDAG 1 JULI 2019 VAN 14:00 TOT 17:00 UUR
(ZAAL OPEN 13:30 UUR)

IN DE PAULUSKERK AAN DE MAURITSWEG 20 (TWEEDE ETAGE)

Met Wethouder Michiel Grauss, René Peters tweede kamerlid, Professor Nick Huls van de Universiteit Leiden en Duygu Yildirim, gemeenteraadslid. Met dagvoorzitters Caroline Dijk en Wim de Boek (journalisten / filmmakers). Van de bijeenkomst wordt een korte film gemaakt door cineast Paul Hosek.


Voor zover u zich nog niet heeft aangemeld, meldt u aan via juli@rosarotterdam.nl of 010 411 15 16.

De weg uit de armoede
Rotterdam is al jaren de armste grote stad van Nederland. Het betekent dat 15 tot 20% van de Rotterdammers te weinig middelen heeft om rond te komen. En dat geldt nier alleen voor mensen in de bijstand, ook zijn er veel werkende armen. En armoede leidt bijna onherroepelijk tot schulden, al was het maar door onverwachte persoonlijke omstandigheden of een huishoudelijk apparaat dat stuk is.

RoSA! heeft sinds haar oprichting in oktober 2007 bij voortduring aangegeven dat er vanuit het Gemeentebestuur te weinig aandacht was voor mensen in armoede en schulden. Met de crisis is de positie, door bezuinigingen, nog eens extra versterkt. Ondersteuning door de overheid van de armen is volgens de grondwet een recht. De verhouding tussen overheid en financieel afhankelijke mensen, is zo geworden, dat er steeds meer verplichtingen en drempels zijn gaan gelden en er neergekeken wordt op de arme burgers van de stad.

Zo kon het niet langer!
RoSA! heeft in 2017 samen met tweehonderd Rotterdammers het initiatief genomen om een manifest voor een nieuw, rechtvaardig armoedebeleid te formuleren. En heeft op 10 maart 2018, vlak voor de gemeenteraads-verkiezingen een Mars tegen de armoede georganiseerd. Vlak voor de zomer werd daarna een nieuw college van B en W gevormd, met een wethouder van armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg. Het heeft geruime tijd, ongeveer een jaar, geduurd dat wethouder Michiel Grauss zich heeft moeten laten informeren door de arme Rotterdammers, de hulpverleners en organisaties, om deze nieuwe functie een basis en vorm te geven.

De ideeën daarover zijn verwoord in “Uit de Knoop” over armoede, “Reset-Rotterdam” over schulden en “Mensenwerk” over dienstverlening in de bijstand. De voornemens van de wethouder armoede hebben grote steun gekregen vanuit de Gemeenteraad.

De Rotterdamse Sociale Alliantie biedt op 1 juli wethouder Grauss een podium aan om de plannen te verduidelijken. En heeft René Peters, tweede kamerlid, Professor Nic Huls en Duygu Yildirim, gemeenteraadslid, gevraagd daar commentaar op te geven. En om in een forumdiscussie te onderzoeken in hoeverre deze plannen ook landelijk gedragen kunnen worden.

Vanaf juli ziet RoSA! het als haar taak om de uitvoering van de plannen op de voet te volgen en direct signalen uit te laten gaan waar het in de praktijk mis gaat. Vanuit een kritische en meedenkende houding, onafhankelijk van welke partij dan ook.

In 2010, het jaar van de armoedebestrijding, kondigde de Rotterdamse Sociale Alliantie aan dat Rotterdam in 2020 armoedevrij zou moeten zijn.

Door crisis en de veelheid aan verslechteringen voor arme mensen is dat niet bereikt.

We kunnen alleen samen de weg in slaan uit de armoede, burgers en overheid. Een weg die overigens ook goed is voor de Rotterdamse economie. Vereiste daarbij is onderlinge solidariteit en empathie.

Programma:

13:30 inloop
14:00 armoedelied: ik heb een fout gemaakt
14:05 opening
14:10 toelichting op het nieuwe armoedebeleid door wethouder Michiel Grauss
14:25 commentaar door René Peters
14:35 commentaar door Nick Huls
14:45 commentaar door Duygu Yilderim
14:50 pauze
15:10 column door Paul Boute (HBU)
15:15 forum
15:45 vragen uit de zaal
16:00 afsluiting van het formele gedeelte
16:10 tot 17:00 gezellig samenzijn, netwerken, met een hapje en drankje

Foto's:
- Wethouder Michiel Grauss (CU-SGP) ©ChristenUnie SGP-Rotterdam
- PvdA-raadslid Duygu Yildirim ©pvda-rotterdam.nl

Arie Torcque :
Ja,..Jan je bedoelde natuurlijk een goed belegde boterham met roomboter,kaas en ham en de armoed zaaiers moeten het met ranzige margarine of reuzel, een vleugje zout of er een uitje en knoflook over wrijven, smaakt goed maar niet naar roomboter, kaas en ham.

toch altijd beter dan viskoppen....

zondag 30 jun 2019

Jan Tak :
Kijk Arie, dit is het zoveelste plan om de boel daar op te krikken, wat het kost horen we achteraf wel, wat het oplevert vertel ik nu: 0 + 0 = 00

https://posadmaxwan.nl/nl/nieuws/26/floris-alkemade-sociale-problematiek-beijerlandselaan-is-ook-een-ruimtelijke-vraag


Maar "Floris Alkemade" heeft i.i.g. d komende jaren weer een boterham.

zondag 30 jun 2019

Arie Torcque :
O.K. Jan maar 10 uur is wel wat vroeg,... nou ja,.. als ze naar de sociale dienst moeten, dan mot ut maar, maar het moet geen gewoonte worden.

zaterdag 29 jun 2019

Jan Tak :
Colijn Arie, toen hadden we deze hit:

Bij mir bist du schön,
We trekken van de steun,
We trekken van het crisis comité

We eten erwtensoep,
Dat lijkt op koeienpoep.
We eten vlees uit blik,
Waar je de moord in stik.
etc....

Nou zo erg is het vandaag de dag niet, volgens mij hebben we geheel andere problemen.
Kom je 's ochtends om 10 uur met de tram over de Beijerlandselaan dan is het daar uitgestorven, maar's avonds om 10 uur is het daar een drukte van belang. Tja met zo'n mentaliteit vind je niet snel een werkgever.

zaterdag 29 jun 2019

Arie Torcque :
In werkelijkheid doen ze dus niets,.. nou ja,... niets, een voorstelijk salaris opstrijken, en de armoe kan de pest krijgen.... "socialisten sluit de rijen"... met een drankje en een hapje....

"laat ze maar viskoppen vreten" tja,.. wie zei dat ook alweer...?

zaterdag 29 jun 2019

Jan Tak :
Dit doen ze:
Zo’n complex probleem kan soms het verlangen wekken naar een grote oplossing. Eén machtige zwaai. Maar als we kijken naar alle oplossingen en experimenten die er al op het probleem zijn losgelaten, in Rotterdam, in Nederland en over de hele wereld, dan moeten we concluderen: die machtige zwaai is er niet. Onze ambitie is dus groot, maar onze aanpak getuigt van realisme en bescheidenheid.
De knoop die armoede vormt, is niet op te lossen met een schaar.
???????????

Durf je met deze teksten te komen dan ben je, voor mij, onderdeel van het probleem. Cogito ergo sum

zaterdag 29 jun 2019

Mark Sakloo :
=== Ondersteuning door de overheid van de armen is volgens de grondwet een recht. De verhouding tussen overheid en financieel afhankelijke mensen, is zo geworden, dat er steeds meer verplichtingen en drempels zijn gaan gelden en er neergekeken wordt op de arme burgers van de stad.===

Allemaal leuk en aardig, maar wat doet deze praatclub nu werkelijk?

vrijdag 28 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over: