‘Doomsday!’ Is wereldbrand geblust?

(Door Jim Postma)

Gelooft u nu werkelijk dat de financiële wereldbrand geblust is? Zowel Europa als Amerika zijn technisch failliet.‘Economisch Armageddon, wereldwijde catastrofeis afgewend’,riepen vorige week enkele Amerikaanse deskundigen opgelucht. Geloof het absoluut niet!


Wij allen staan aan de vooravond van een mondiale ‘Doomsday’, die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Slechts een klein deel van de financiële experts houden wel degelijk binnenkort rekening met een dergelijk ‘zwart scenario’.

De consequenties hiervan zijn tot op heden door haast alle media en financiële goeroes niet te overzien. Of ze willen ze niet zien. Voor sommige experts staat als een paal boven water dat het hele economische stelsel als een kaartenhuis in elkaar stort. Veel erger dan wat voor soort piramidespel dan ook.

Zoals de ineenstorting van alle beurzen, al het geld in rook zien opgegaan, pensioenfondsen tot aan de bodem leeg. Wat nog overblijft is hooguit te gebruiken als waardeloos wc-papier. De productie valt stil, logistiek, distributie en transport vallen eveneens uit. Gevolg: geen benzine of diesel meer bij de pompen, winkels en supermarkten leeg. Paniek breekt uit, gevolgd door totale anarchie.

Elektriciteit- en watercentrales vallen uit, geen legers en politiemachten meer om burgers te beschermen. Kortom: een horrorscenario van een film die geen film blijk te zijn, maar een afschuwelijke dagelijkse werkelijkheid gaat worden.

En toen?

In de Verenigde Staten bestaat een zogenaamde internationale ‘Denktank’ onder het motto ‘Think the impossible’ (‘Bedenk het onmogelijke’).


Struisvogels

Gebruik uw fantasie!

Intussen blijven miljarden mensen op deze aardbol als struisvogels hun koppen in het zand steken, omdat ze de keiharde realiteit van vandaag niet onder ogen willen zien. Zoals de torenhoge schulden van de Verenigde Staten 15,2 biljoen dollar (vijftienduizend miljard, 200 miljoen dollar) en daar boven op de Europese staatsschuld in Europa van maar liefst 8,3 biljoen euro.

België 380 miljard euro en Nederland 413 miljard euro alleen al. Tegenover bijvoorbeeld Italië 1.916 euro en verder reeds bekende dreigende faillissementen voor Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland. Naast de andere financiële lijken die zo meteen uit de kast komen rollen.

Het hek is écht van de financiële dam, wat rest is een wereldwijde economische tsunami die alle heilige huisjes met ongekende krachten zal overspoelen.

‘Onmogelijk!’ zegt u.

Lees en huiver verder.


Zeepbel

Als wij de totale staatsschulden van Amerika en Europa bij elkaar optellen en dit omrekenen naar alle betrokken huishoudens dan betekent dit onmogelijk individuele schuldenlasten die nooit meer zijn terug te betalen. Vandaag of Morgen spat dus deze wereldwijde zeepbel met een oorverdovende knal uit elkaar.

Als een bliksemschicht bij heldere hemel.

En dan staan wij met zijn allen met wijd open ogen van de schrik in een doorlopende nachtmerrie. Veel te laat in ieder geval om het zinkende schip (de globale ‘Titanic’) te redden.

‘Zorgen zijn voor morgen’, zei mijn grootmoeder reeds. Alleen zijn de beurscrashes, de “Black Monday’s’ van toen met de diepgaande economische crisis van de twintiger- en dertiger jaren, totaal niet te vergelijken met de huidige van anno 2011/2012.

Met inmiddels zeven miljard inwoners op de planeer aarde – de reeds heersende hongersnoden – kan terecht worden gesproken van een ‘Economisch Armageddon’.


Wereldbrand

Wat zegt de ‘Dikke van Dale’ hierover? Armageddon: vermoedelijk Hebreeuws (Megiddo), de plaats waar demonen in de strijd tegen God zich verzamelen (Openb. 16:16), reuzenstrijd, wereldbrand.

De Israëliërs weten dit reeds sinds zeer lange tijd als geen ander. Ironie: de beurzen in Israël moesten gisteren meer dan een uur worden stil gelegd, omdat de aandelenfondsen als een lawine naar beneden donderden. Uiteindelijk bleek daar de beurs bij sluitingstijd 6,5% te zijn gekelderd. In beurstermen heet dat: ‘Een bloedbad’.

Maar dit is slechts het begin. Afgelopen nacht bij de Amerikaanse tv-zender CNN kwamen allerlei ‘beurspredikers’ voor de buis om de arme ‘beursparochianen’ moed in te spreken en vooral ‘niet in paniek’ te raken.

Gelooft u het?

De geschiedenis herhaalt zich, alleen zijn wij met zijn allen slechte leerlingen. Zoals destijds de wereldrijken van het Griekse Athene en Italiaanse Rome zijn gevallen, zo staan deze oude reuzen op lemen voeten – nu dus enkele duizenden jaren verder - weer op het punt van omvallen. Met alle omringende (economische) Torens van Babel van dien, die als reusachtige dominostenen wereldwijd aan elkaar verbonden zijn. De klap zal inderdaad oorverdovend zijn.

Zowel de Grieken als de Romeinen hadden ten minste kunnen leren van het veel oudere Egypte onder de eeuwenoude farao’s. Die legden immense voorraadschuren aan met granen en andere houdbare voedselwaren. Geïnspireerd door de Bijbelse figuur Joseph die een hele nare droom van één van de farao’s kon verklaren. De zogenaamde ‘zeven vette’ en zeven magere’ jaren.

En of u dat nou gelooft of niet, uit deze filosofie sprak een heldere wijsheid. Die geldt tot op de dag van Vandaag.

Maar hoe zit het dan met Morgen?


Hongerwinter

Als de voorspelde economische mondiale klap vandaag valt zijn wij dus met zijn allen te laat. Het hele systeem, van zwakke tot sterke schakels, breekt globaal. Zoals geschetst in het begin van dit verhaal over ‘Doomsday’ ligt al het geld als waardeloos strontpapier op straat (in de nadagen van het nazi-Duitslandrijk waren er van dit soort papiertjes in omloop van wel een miljard Deutschmark!) En je kon er geen reet meer voor kopen.

In de Rotterdamse regio had je destijds de beruchte Hongerwinter in 1944. Mensen, vooral kinderen en bejaarden stierven bij bosjes aan de hongersnood. Alleen de onbaatzuchtige Zweden bleken voor ons de reddende engelen met het ‘Manna from heaven’ via de voedseldroppings met hun vliegtuigen.

Amerika kon tot vorige week zijn ambtenaren, politiemensen, soldaten, pensioenen en andere rekeningen niet meer betalen. Op de laatste dag, 2 augustus, kwam er uitstel van executie. Want meer is het niet. Het giga-probleem van de economische schuldenlast is voor geen meter opgelost, eerder nog verder verergerd. In Europa is het geen haar beter. Ook hier is het dweilen met de kraan volop open, totdat de dam barst.

De Watersnoodramp van 1953 was hierbij een peulenschilletje in vergelijking met de te verwachten economische tsunami van heden.


Voedseldepots

Regeren is vooruit zien. Mensen kunnen blijven leven zonder geld, mits er voldoende te eten en te drinken is voor iedereen. Tijdens de Koude Oorlog werden er in West-Europa heimelijk geheime wapendepots aangelegd onder de codenaam ‘Gladio’. Deze depots dienden om de Russen weerstand te kunnen bieden, als ze met wapengekletter het Westen wilden overrompelen. Pas in de negentiger jaren, na de val van de Muur en het IJzeren Gordijn, kwam dit publieke geheim boven water. Tot stomme verbazing van velen.

In het Botlekgebied liggen strategische olievoorraden van ten minste drie maanden. Maar welke vrachtwagenchauffeur wil er mee gaan rijden als hij of zij niet meer worden betaald?!

Of waarom zouden voor dezelfde redenen scheepsrederijen of vliegtuigmaatschappijen nog functioneren?

Zou u in dat geval nog naar uw werk gaan?

Dus waarom nu geen gigantische voedseldepots aangelegd met houdbaar voedsel, zoals conserven en niet te vergeten flessen met drinkbaar drinkwater. Olielampen, kaarsen en wat al niet meer nodig is voor het dagelijkse bestaan.

Deze depots kunnen worden verspreidt over alle militaire kazernes die ons land nog rijk is. Ze kunnen voorkomen dat in tijden van de totale crisis, mensen in grote steden aan het plunderen gaan. Een zaak van levensbelang. En ook een zeer nuttige taak voor het leger die uiteraard de supervisie krijgt voor de distributie.

Ten minste, als er dan nog een leger bestaat…

(Wordt vervolgd).
Hans Rood :
gAlles is relatief. Als iedereen naar draagkracht - de rijken betalen meer dan de armen - gedurende 20 jaar 10 procent belasting meer betaalt, wat echt niet hoeft want een overheid mag best een schud hebben van 3 procent van het nationale inkomen - betekent het dat een bijstandsgerechtigde netto per maand 30 euro minder krijgt! Een paar avonden dus niet naar de kroeg of andere luxe uitgaven niet doen. Valt dus zelfs voor de allerarmsten mee. Maar dit doemscenario hoeft helemaal niet. De beleggers betalen de rekening en de overheden leggen hun rekening weer bij de burgers door nieuwe bezuinigingen. En reken maar dat er nog heel veel aan luxe in dit land te bezuinigen valt!
De gepensioneerden behoren met hun bedrijfspensioen ook tot de beleggers en zullen zolang de situatie niet herstelt geen inflatievergoeding krijgen. Valt ook mee te leven in dit 'PVV-land'. Maar dit alles pas in het allerergste scenario dat over en lange periode geen oplossingen worden gevonden. Alles is dus relatief. Het grote probleem is echter het verdelingsvraagstuk: wie betaalt wat want iedereen kijkt naar de ander, de linksen naar de rechtsen, de rechtsen naar de linksen.

dinsdag 09 aug 2011

Hans Rood :
gAlles is relatief. Als iedereen naar draagkracht - de rijken betalen meer dan de armen - gedurende 20 jaar 10 procent belasting meer betaalt, wat echt niet hoeft want een overheid mag best een schud hebben van 3 procent van het nationale inkomen - betekent het dat een bijstandsgerechtigde netto per maand 30 euro minder krijgt! Een paar avonden dus niet naar de kroeg of andere luxe uitgaven niet doen. Valt dus zelfs voor de allerarmsten mee. Maar dit doemscenario hoeft helemaal niet. De beleggers betalen de rekening en de overheden leggen hun rekening weer bij de burgers door nieuwe bezuinigingen. En reken maar dat er nog heel veel aan luxe in dit land te bezuinigen valt!
De gepensioneerden behoren met hun bedrijfspensioen ook tot de beleggers en zullen zolang de situatie niet herstelt geen inflatievergoeding krijgen. Valt ook mee te leven in dit 'PVV-land'. Maar dit alles pas in het allerergste scenario dat over en lange periode geen oplossingen worden gevonden. Alles is dus relatief. Het grote probleem is echter het verdelingsvraagstuk: wie betaalt wat want iedereen kijkt naar de ander, de linksen naar de rechtsen, de rechtsen naar de linksen.

dinsdag 09 aug 2011

twan nijssen :
Zozo, beetje een zwaar weekend gehad Jim?

Zelden zo een opeensomming van open deuren achter elkaar gelezen...
eind der tijden is nabij!!! Ga hamsteren!! en meer van dit soort koude oorlogpraat.
Lees niet dat de chinezen komen om hun schulden te incasseren.
Waar zijn al die atoombomen gebleven als afschrikwekkend incassomiddel?

Wordt vervolgt lees ik.... Bespaar me alstublieft dit soort populistische prietpraat,
ga liever wat PVV'ers bangmaken met dit soort Hero Brinkman analyses.

Proost

Gaarne volgende keer je bijdrage zonder zondagse kater op deze plek

dinsdag 09 aug 2011

rob timmer :
Dus mijn pensioen zal in lengte van dagen (en leven) gelijk blijven?

maandag 08 aug 2011

Hans Rood :
Laten we ons niet gek maken door de financiële wereld. Een deel daarvan is slechts 'economie'. Voor de rest is het een heel groot deel ‘papieren verrijkingen en verliezen’. Laat de mensen - speculanten, beleggers en overheden gewoon hun verliezen nemen. Daarna kunnen we weer van vooraf aan beginnen. Het zal de gewone mensen niet zoveel uitmaken. Ze komen misschien wat midner snel aan het werk en hun belastingen en uitkeringen zullen iets omhoog gaan. Een financiële crisis treft de rijken en hun instellingen.

maandag 08 aug 2011

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties