Onderwijs in het Slob

8404-onderwijs-in-het-slob (Door Saskia Wigbold)

Om het lerarentekort in het basisonderwijs het hoofd te bieden, worden nog niet afgestudeerde PABO studenten en ouders voor de klas gezet. Ik kan het nog steeds niet geloven. Hoe heeft het zover kunnen komen? Ik heb zelf geen kinderen dus waar maak ik mij druk om zou je kunnen denken? Maar juist daarom begrijp ik het niet. Je wil als ouder toch dat je kinderen goed onderwijs krijgen! Het is de basis voor de toekomst.


Vroeger werd je bestookt met filmpjes van de overheid over ontwikkelingshulp voor Afrika, waar met Nederlands geld schooltjes konden worden gebouwd, zodat kinderen in Afrika konden leren lezen en schrijven. Oftewel kinderen in Afrika konden wij met geld een goede toekomst geven! Diezelfde overheid laat het behoorlijk afweten als het om ons onderwijs en de toekomst van onze eigen kinderen gaat. Het lerarentekort op basisscholen speelt al jaren maar structurele oplossingen blijven uit. Het schijnt niet meer zo’n sexy beroep te zijn met name voor mannen. Mannen kiezen doorgaans voor beter betaalde beroepen dus een hoger salaris zou wellicht kunnen bijdragen. Maar ook voor vrouwen zou intussen meer geld en dus meer waardering wel op zijn plaatst zijn.

kinderrechten
Het schijnt dat er aan de PABO opleiding wat schort, waardoor mannen eerder afhaken. [Nieuwsuur meldde onlangs dat vooral de samenvoeging met kleuteronderwijs een afknapper was voor mannen. red.] Daar kun je iets aan doen. Het beroep van leraar weer aantrekkelijk maken lijkt mij een hogere prioriteit hebben dan vasthouden aan regeltjes, waardoor je de helft van je studenten kwijt raakt. Mede daardoor zitten we nu met een tekort aan leerkrachten en staan er steeds meer amateurs voor de klas. Kinderen hebben recht op goed onderwijs en dat vraagt om professionele leerkrachten. Dat het hier om basisonderwijs gaat, doet daar niet aan af. Een PABO opleiding duurt niet voor niets vier jaar. Het is een feit dat de VVD tijdens de kabinetsformatie de maximale snelheid en de dividend belasting belangrijker vond dan structurele oplossingen voor het onderwijs. Merkwaardig want uitgezonderd Mark Rutte hebben andere VVD’ers toch ook kinderen en kleinkinderen?

waar blijven ze?
Maar dat de onderwijspartij D66 geen degelijk plan op tafel heeft gelegd tijdens de onderhandelingen, baart mij zorgen. De fractievoorzitter Rob Letten wist de afgelopen tijd niets beters te melden dan dat hij zijn ogen heeft laten laseren. Alsof ik naar een aflevering van RTL Boulevard zit te kijken. Heeft Rob Letten nog iets zinnigs te melden over de problemen bij het basisonderwijs? Arie Slob beweert op de site van de rijksoverheid dat onderwijs over de toekomst gaat van onze kinderen en jongeren. Voor hen wil hij minister zijn! Zou hij die uitspraak zelf hebben verzonnen? Herinnert hij zich nog, dat hijzelf als leraar voor de klas heeft gestaan na zijn studie? Ben zo benieuwd hoe hij het had gevonden als hij van zijn ongeschoolde overbuurvrouw en dito dochter van de bakker in die tijd had gehoord, dat ze een tijdje de leraren gingen vervangen op school. Had hij dan in zijn handen geklapt en uitgeroepen wat een geniale oplossing en was tevreden gaan slapen? Of had hij zich ook afgevraagd waarom de minister zich niet hard maakt voor structurele aanpassingen en oplossingen om het lerarentekort terug te dringen? Op 6 november gaan de leraren waarschijnlijk weer staken, maar waar blijven de protesten van al die ouders met kinderen? Als ouder zou ik mij toch ernstig zorgen maken over de toekomst van het onderwijs in Nederland als mijn kind les zou krijgen van mijn bovenbuurman. Hoe aardig ik de man ook vind.

Jan Tak :
Voorbeeld? Lees dit artikel in het AD vandaag:

https://www.ad.nl/binnenland/rotterdamse-juf-doet-boekje-open-ik-word-dagelijks-kankerjuf-genoemd-en-dood-gewenst~a46816c5/

woensdag 06 nov 2019

Jan Tak :
Nog even inhoudelijk:

Mij buurman was onderwijzer op een school voor Voortgezet Onderwijs op Zuid, toen hij gepensioneerd werd vroeg ik hem of hij het niet een beetje ging missen.
Zijn reactie;
Missen? Ben je gek, dacht je dat het fijn is om dagelijks achter je rug te worden uitgemaakt voor Kanker Homo? Of weer eens een boze import-vader in je kantoortje te krijgen die vind dat zijn zoon te lage cijfers krijgt en dat dit direct dient te worden rechtgezet want anders ....?

Ik heb hem gefeliciteerd met zijn vroeg-pensioen :-)
Overigens hoor ik soortgelijk ook al vanuit het Lager Onderwijs.

vrijdag 01 nov 2019

Jan Tak :
"Vroeger werd je bestookt met filmpjes van de overheid over ontwikkelingshulp voor Afrika, waar met Nederlands geld schooltjes konden worden gebouwd, zodat kinderen in Afrika konden leren lezen en schrijven"

I.d.d wij spaarden melkdoppen voor de arme negertjes het heeft nimmer veel verschil gemaakt, nu komen ze het halen. Van de melk in de drup.
We willen onze doppen terug !

donderdag 31 okt 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties