Trump en het Midden Oosten

8345-trump-en-het-midden-oosten (Door Ronald Glasbergen)


Trump trekt de laatste paar dozijn Amerikaanse Special Forces terug uit Noord-Oost Syrië. Daar werkten ze nauw samen met troepen van de SDF, de
Syrische Democratische Strijdkrachten. Onder aanvoering van de goed georganiseerde Koerdische defensie strijdkrachten van Syrië, YPG, versloegen ze met hulp van een internationale coalitie waar de Amerikanen één van de hoofdrollen in speelden, voorlopig, ISIS. De Koerden verloren in die strijd circa 11.000 mensenlevens.

Turkije ziet de Koerdische YPG en alle Koerdische onafhankelijksstreven als bedreiging en ziet de Amerikaanse terugtrekking als een kans. Turkije wil de zone langs de noordgrens van Syrië bezetten om de Syrische Koerden van het eigen Koerdische gebied af te snijden en om vervolgens Arabisch Syrische vluchtelingen in die zone te huisvesten. In het Engels wordt zoiets ook wel keurig 'ethnic engineering' genoemd. Gesteund door militaire 'bescherming' kan Turkije zo een etnische bufferzone voor de langere termijn creëren.


Trump bezweert dat hij zijn Koerdische bondgenoten niet in de steek laat en dreigde Erdogan met zware economische sancties mocht die Noord-Syrië binnenvallen. Wel heeft Erdogan een uitnodiging van Trump geaccepteerd om op 13 november aanstaande de Amerikaanse president te ontmoeten in Washington.

mistig krachtenveld
Iran en Rusland, beide belangrijke spelers in de Syrische arena en ondersteuners van regime Assad, hebben zich openlijk maar niet erg zichtbaar tegen Turkse interventie uitgesproken. Zo spreekt de Russische regeringswoordvoerder Peskov in Moskou de 'hoop' uit dat Turkije de 'Syrische integriteit zal respecteren' en zegt de Iraanse regering via een wat verstopte pagina op de site van het staatspersbureau IRNA zich uit tegen Turkse interventie, of dat Turkije zal tegenhouden is de vraag.

Iran en Rusland willen een geünificeerd ongedeeld Syrië. Als de Koerden verzwakt raken is dat wellicht dichterbij. Erdogan ziet zowel de Koerden in Irak en Syrië als de vijand alsook het regime van Assad in Damascus. Als hij kans zal zien zowel het regime Assad als de Koerden een slag toe te brengen en om er - ook economisch - mee weg te komen, zal hij het doen.

gas
Het aantal vrienden van Turkije in de regio groeit intussen niet. Dat Erdogan op 19 september in de Verenigde Naties de Egyptische president Sisi frontaal aanviel is daar een symptoom van. Zo is Turkije -evenals Syrië trouwens- ook al geen deelnemer in het door zeven landen in januari 2019 opgerichte Oost Middellandse Zee Gasforum (EMGF) bedoeld om exploitatie van gasreserves onder de Oostelijke Middelandse Zee, in goede banen te leiden.

herverkiezing 2020
Trump wil in principe geen buitenlandse oorlogen, hij wil een rijk Amerika desnoods redelijk geïsoleerd en op zichzelf gericht. Natuurlijk is dergelijk isolationisme nogal in tegenspraak met de grensoverschrijdende handel van de Amerikaanse techmultinationals maar Trump en zijn volgelingen denken niet zo rationeel. America First! Goed voor zijn herverkiezing. Elk land zou zo nationalistisch als zijn Amerika moeten zijn, vindt hij. Wat hij er niet bij zegt is dat in zo'n internationale ruimte de sterksten altijd winnen. Toch vinden medestanders in de VS zoals de ultraconservatieve pro-Trump dominee Pat Robertson dat Trump zijn principes, met de terugtrekking uit van de laatste troepen - symbolische beschermwal voor de Koerden - uit Noord-Syrie te grabbel gooit. Voor andere die-hard Trump-aanhangers maakt het niet uit. Nog niet. Intussen pleegt ISIS in Koerdisch gebied opnieuw aanslagen.

Arie Torcque :
Ach ja, Trump (lees America) heeft Oorlog nodig om hun industrie niet te laten omvallen, hij geeft Erdoghan groen licht om even op adem te komen, maar dan komt Assad om de hoek kijken en dat gaat Trump te ver, zo zal hij verplicht worden door Stoltenberg Assad en de Koerden te helpen en geheel vrijblijvend Erdogahn in de pan hakken.

maandag 14 okt 2019

Jeroen Waardenburg :
Ik vind overigens dat Koerden meer onrecht wordt aangedaan dan de zgn. Palestijnen. CITAAT.
Inderdaad en wederom speelt de VS weer de rol van een schurkenstaat totaal onbetrouwbaar,juist de Koeren zouden volop gesteund moeten worden.
Heel de toestand in het Midden Oosten is te danken aan de VS,als ze Irak door leugens niet hadden verwoest met hun oorlog had het Midden Oosten nu een rustige regio geweest.Dat Trump op zich zelf wil goede zaak hoe minder bemoeienis van de VS hoe beter,kan ook Europa is eindelijk zijn eigen broek op houden. Wordt een keer tijd.
En dan de turk Erdogan de grootste gek van het Midden Oosten.Turkije het land van de volken moord heel de geschiedenis door.

Voorts een kunstmatig land,wat opgedeeld zou moeten worden tussen Griekenland, Armenie en de Koerden.

Ken uw geschiedenis.

maandag 14 okt 2019

Ronald Sörensen :
In het Midden Oosten Mogen religieuze drijfveren nimmer uit het oog worden verloren.

In het leger van de Koerden vechten ook vrouwen mee. Logisch ze zijn over het algemeen Allevitisch; een soepele variant binnen de Islam.
En kijk Assad komt zijn Allevitische broeders en zusters te hulp in hun strijd tegen Turkije, waar sinds Erdogan de strenfgere Soenitische geloofsbeleving veld heeft gewonnen.

maandag 14 okt 2019

Ronald Sörensen :
Zet voor Koerden de naam Palestijnen neer en de hele politiek correcte hypocriete zooi zal over je heen vallen.

Ik vind overigens dat Koerden meer onrecht wordt aangedaan dan de zgn. Palestijnen.

woensdag 09 okt 2019

Jan Tak :
Lekker zeiken over Trump, ik moet zeggen als lomperik vraagt hij er om maar..... Waarom is de kop van het artikel niet in de trant van Erdogan gaat voor "Umvolkung"in Syrië etc.. want dat is het doel toch?

woensdag 09 okt 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties