Voetbal en de tong van Derksen

8190-voetbal-en-de-tong-van-derksen (Door Han van der Horst)


Johan Derksen neemt het Orkun Kokcü, aanstormend talent bij Feyenoord, kwalijk dat hij “ja” zei toen hij werd uitgenodigd voor het nationale team van Turkije. Hij had braaf moeten wachten tot Jong Oranje hem rekruteerde.

Bij Veronica Inside voegde de grijze voetbalcommentator daaraan toe. ”Nu gaat hij in een land spelen waar je niet mag zeggen wat je wil, waar je zo in de gevangenis gepleurd wordt zonder proces, waar de mensenrechten met voeten getreden worden. Kan iemand uit zijn omgeving dat eens uitleggen aan die jongen?” zo citeert hem het Algemeen Dagblad. Tenslotte bromde Derksen het een en ander over de onwenselijkheid van dubbele paspoorten.


niet alleen

Er valt wel iets aan te voeren ter verdediging van Kokcü. Bijvoorbeeld dat hij zich een waar Nederlands voetballer toonde door de uitnodiging uit Ankara te aanvaarden. Wie in dit land over meer dan gemiddeld talent bezit in de omgang met een bal op kunstgras, droomt van een internationale carrière. Die vertrekt daarheen waar de boterham het dikst wordt gesmeerd. Spelers ontzien zich niet om naar boevenstaten en dictaturen te vertrekken teneinde die middels hun nationale elftallen te laten scoren. Ruud Gullit tekende een contract in Tsjetsenië. Wikipedia noemt niet minder dan eenentwintig Nederlandse voetbalexperts, trainers, spelers enzovoort, die hun ziel verkochten aan het wahabitische Qatar, onder wie de broertjes De Boer. De lijst van vaderlanders die hun talenten ter beschikking stelden aan de Emiraten (van die gevluchte prinses) is evenzeer indrukwekkend.

koopmansgeest

Het doet allemaal denken aan de uitspraak van een ongenoemde zeventiende eeuwse koopman: “Ik zou zelfs naar de hel varen als ik er nog twee stuivers kon verdienen”.

Je kunt hoogstens zeggen dat de Nederlandse voetballers het voor twee stuivers niet doen. Of dat voor hen pleit, is de vraag.

Nu zijn Nederlandse voetballers op dit gebied niet uniek. De Duitsers, de Britten, de Fransen, de Brazilianen richten hun vizier net zo goed op de geldzak alleen. Dat komt omdat voetbal een bij uitstek internationale bedrijfstak is. Topspelers en trainers reizen over de hele wereld. Ze verhuizen van het ene land naar het andere. Omdat ze sterren zijn, kost het ze weinig moeite om desgewenst van nationaliteit te veranderen.

voetbalgekte

Zelfs over een provinciale club als Fortuna Sittard stelt het Algemeen Dagblad vast: “De komende weken zal de potpourri aan nationaliteiten nog verder worden aangevuld. Met dank aan het internationale netwerk van clubeigenaar Isitan Gün hoopt de Limburgse club zich nog in elke linie te versterken.” Eigenaar Gün heeft zelf een Turkse achtergrond. Hij haalde 900.000 euro uit de knip omdat hij naar eigen zeggen gek van voetbal is. Hoe hij dat geld verdiend heeft, is niet helemaal duidelijk.

van de tribune gehaald

Dát is de wereld van het voetbal. Bijna veertig jaar geleden heeft Derksens generatiegenoot Freek de Jonge daar samen met zijn toenmalige maat Bram Vermeulen nog een mooi liedje over geschreven. Het duurde bijna tien minuten https://www.youtube.com/watch?v=MxlAtizSShM. Het heette: “Bloed aan de paal”.

Johan Derksen zat tijdens de wereldkampioenschappen in het Argentinië van de moordenaar Videla op de tribune. Hij stond niet op tijdens het spelen van het Argentijnse volkslied en werd deswege van de tribune gehaald. Twintig jaar na dato lichtte hij deze daad in het Haarlems Dagblad toe: “'Ik weiger eer te betonen aan een bewind dat mensen spoorloos laat verdwijnen en boven zee uit helikopters gooit. De vader van Máxima heeft van de praktijken geweten en ik vind het onverteerbaar als die meneer de schoonvader van ons toekomstig staatshoofd wordt. Die vader moet in ons land persona non grata zijn.' Althans dat schreef Paul Onkenhout in de Volkskrant.

voetbal is…

Voetbal kent geen grenzen. Voetbal is oorlog. Voetbal is geld. Het is mooi dat Johan Derksen het idealisme heeft hervonden uit de jaren dat zijn snor nog gitzwart was.

Wie weet stijgt Voetbal Inside vanaf nu boven zich zelf uit. Wie weet, bindt het nu consequent de strijd aan me spelers en trainers die lak hebben aan wat er buiten hun stadions in de gevangenissen en de martelkelders gebeurt van de regimes die hen juist in de watten leggen, met de speculanten die clubs als goudmijn, witwascentrale of wat dan ook zien en zich niets gelegen laten liggen aan de trouwe supporters, met de megalomane stadionbouwers, met het sterrensysteem, met alle ontaarding die van het voetbal een soort catch-as-catch-can hebben gemaakt dat de naam sport nauwelijks nog verdient. Nou pakt Derksen een jongetje van achttien jaar aan, maar er is veel groter wild dat vráágt om de scherpte van zijn tong.


Arie Torcque :
Ja Jeroen, maar ik niet,...

zaterdag 10 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Ja meneer vd Horst zo dat u denkt alles maar te kunnen zeggen zo mag Johan Derksen dat ook.Dat noemen ze vrije meningsuiting.

vrijdag 09 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties