Van wie is deze stad?

8143-van-wie-is-deze-stad (Door Kees Versteeg)

De video die het bidbook begeleidt waarmee Rotterdam het Eurovisiesongfestival probeert binnen te halen, heeft tot veel commentaar geleid. Vooral van de kant van autochtone Rotterdammers en politieke partijen als Leefbaar Rotterdam en 50PLUS. Geen wonder. Haast een complete bevolkingsgroep ontbreekt in de video: blanken.

Verder viert leeftijdsdiscriminatie hoogtij. Ook vijftigplussers, van welke etniciteit dan ook, zijn nergens te bekennen. In de video wemelt het daarentegen van de jonge zwarten en Aziaten. Die overigens onvoorstelbaar saai aan de gang zijn – in het eerste het beste bejaardentehuis gebeurt meer. Een lijzige voice-over – de producent is erin geslaagd om Rotterdams meest houterige Surinaamse actrice voor deze inspreekjob te strikken – vertelt met het filosofisch inzicht van een bakkeljauw dat je in Rotterdam kunt ‘zijn’ en ‘worden’.


Ach, de producent zal wel de opdracht hebben gekregen om een inclusieve en diverse video te maken. In de praktijk betekent dat dus: geen blanken maar hiphoppers. Geen daden maar rollerskates. Het zal allemaal wel Amerikanisering zijn. Globalisering. Maar wat een suf Seattle krijgen we te zien.

Je kunt er natuurlijk je schouders over ophalen en de video afdoen als een misser. Desalniettemin is er reden tot zorg.

De songfestivalvideo legt het hedendaagse cultureel probleem pijnlijk bloot: van wie is deze stad eigenlijk? Het moet wel aan de verziekte politieke verhoudingen in deze stad liggen dat er zo’n eenzijdige video wordt uitgebracht. Het drukt je neus op de nogal enge feiten. Alle partijen in de raad mogen zich dat aantrekken. Er is sprake van een gevaarlijke touwtrekwedstrijd tussen autochtonen en allochtonen.

In het begin zag het er nog zo voortvarend uit. De dag nadat Duncan het Eurovisiesongfestival had gewonnen, klonken er reeds stemmen om het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam te organiseren. Inderdaad, die winst bood de stad een gouden kans. Ook wethouder Kasmi (D66) toonde zich zeer actief: in een mum van tijd werd een bidbook samengesteld dat kon concurreren met dat van andere steden. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, lijken alleen nog Rotterdam en Maastricht serieuze kandidaten. So far so good.

Maar dan die video. Bedoeld als wervingsspotje en begeleiding van het bidbook. De boodschap: Rotterdam bestaat voor 99% uit zwarten en Aziaten en één in elkaar geslagen blanke – zanger Jordy Dijkshoorn van DeLikt, die vorig jaar in het nieuws kwam na ernstig te zijn mishandeld tijdens een avondje stappen.(Bron foto Jordy Dijkshoorn links komt van @facebook.com)

De video geeft reden tot verontrusting. Een complete bevolkingsgroep blijkt te zijn weggeknipt. De culturele Verelendung ingestuurd. Het bestaan uitgemonteerd. Elke nuance ontbreekt. Niks ‘All kinds of everything’ – om maar eens een winnend songfestivalliedje te noemen. Als deze video representatief is voor het nieuwe cultuurbeleid van dit linkse college, dan moet er snel worden ingegrepen. Deze stad is namelijk van ons allemaal.

Kopfoto is een screenprint uit de video.

Arie Torcque :
Iets met Alzheimer, kom je ook elkedag weer nieuwe mensen tegen, vergeet je zelfs dat de vrouw waar je mee wakker wordt je vrouw is, heb ik al zo vaak meegemaakt, dan bleek het toch niet m'n vrouw te zijn....

woensdag 17 jul 2019

Jan Tak :
Ben zo geschrokken dat ik mijzelf herhaalde, sorry :-(

woensdag 17 jul 2019

Jan Tak :
Wethouder Said Kasmi (D66):

"Wij denken dat Rotterdam uitermate geschikt is om het Songfestival te organiseren. Een échte stad van nu die we graag delen met de rest van de wereld: mediageniek, divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy een prachtige locatie"

EN

"Een échte stad van nu die we graag delen met de rest van de wereld: mediageniek, divers, een stad van innovatie, creativiteit en architectuur en met Ahoy een prachtige locatie"

Mijn hemel waarom ben ik daar ooit weggegaan???

Dan lees ik dat Rotterdam bereidt is om een "substantiële (lees miljoenen) bijdrage" te leveren om de kosten van locatie (huur, inrichting faciliteiten, beveiliging,) te dragen’’

En dan zie ik toch weer voordeel om niet in Rotterdam te wonen :-)

woensdag 17 jul 2019

Jan Tak :
Rotterdam verkopen? Zo te zien is het al verkocht inclusief het slechte Engels.
Dit filmpje is een belediging voor de echte Rotterdammer maar wellicht is dat juist de bedoeling.
Wat mij betreft gaan we met het spul naar Maastricht, ik ben hier klaar mee.

maandag 15 jul 2019

Jeroen Waardenburg :
Verwijderd door moderator website

maandag 15 jul 2019

Arie Torcque :
Mooi stuk Kees, maar had jij iets anders verwacht van een wethouder Kasmi (D66), nee natuurlijk niet, lotgenoten eerst, niet zo als Trump America eerst, nee,.. nee,.. laat die blanke Rotterdammer de pest maar krijgen, zal me an me kont roeste wat ze er van denken tenslotte hebben we Denk en Ja,.. Silvana.

Na dit Filmpje ga ik voor, juist ja Maastricht.

maandag 15 jul 2019

Ronald Sörensen :
De stad is van de linkse elite!

Opmerkelijk is dat die voornamelijk blank is, maar zich daar op één of andere manier voor schaamt en op deze wijze wil aantonen: kijk wij zijn divers hoor!

Nog iets.
Door welke groep mensen is de enige blanke in elkaar geslagen?
Is het toeval dat de enige blanke in elkaar geslagen is ?
Waarom vrijwel alles in het Engels? Ik weet dat Engels de taal van de linkse elite is en de productie van dit filmpje toont alleen aan dat ze totaal los zijn van de realiteit en hun Eigen manier van leven c.q. denken superieur achten.

Goed stuk trouwens!

maandag 15 jul 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties