Boijmans-in-Transit begint met dubbele tegenvaller

8032-boijmans-in-transit-begint-met-dubbele-tegenvaller (Door Janny Kok)


De directie en ongeveer 90 medewerkers van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen zijn bezig de laatste activiteiten te voltooien voordat het museum voor zeven jaar de deuren sluit voor een grootscheepse renovatie en vernieuwing van het pand. De laatste tentoonstellingen, waaronder‘Als de luiken sluiten. Hoogtepunten uit de collectie’ zulle nog tot en met 26 mei te zien zijn. Daarna moet het museum wat tentoonstellingen betreft op de medewerking van collega musea bij acht Rotterdamse buurtlocaties vertrouwen. Zij zullen in elf tentoonstellingen ruimte bieden aan ongeveer 500 topstukken uit de kunstcollectie van Boijmans Van Beuningen.


Museumdirecteur Sjarel Ex en zijn medewerkers gaan ervan uit dat de museale transitie die in de komende zeven jaar zal worden gemaakt, zal leiden tot een succesvolle apotheose in het dan gerenoveerde en vernieuwde pand aan het Museumpark. Ze hadden gehoopt dat de sluiting voor de noodzakelijke grootscheepse aanpak zou kunnen wachten totdat het Depot Boijmans Van Beuningen in gebruik zou kunnen worden genomen. De werkelijke situatie van het oude pand uit 1935 blijkt dusdanig slecht dat de sluiting van het museum eerder moet plaatshebben dan na de voorziene opening van het Depot. Als alles goed gaat, zal dat in 2021 gebeuren.

De betrokkenen bij Boijmans Van Beuningen moesten op 15 mei een andere tegenvaller verwerken toen ze uit de media moesten vernemen dat de stichting Droom en Daad afziet van gesprekken over een schenking voor de renovatie. Officieel heet het dat er onvoldoende houvast is om een investering in de vernieuwbouw te doen, maar de beslissing van Droom en Daad moet ook ingegeven zijn door het feit dat er volgens een gemeenteraadsbesluit schenkers geen zeggenschap mogen hebben over de manier waarop hun financiële steun zal worden gebruikt. Directeur Ex en zijn sinds kort aangestelde zakelijke directeur Ina Klaassen tonen zich mild kritisch over het gebrek aan directe communicatie over het besluit, maar haasten zich om daaraan toe te voegen dat de contacten met Droom en Daad en diens directeur Wim Pijbes goed zijn en blijven.

Onaangename verrassing
Desondanks moet het een onaangename verrassing zijn dat het museum op zoek moet naar invulling van een kwart van het bedrag van 223,5 miljoen euro dat de grootschalige renovatie en verbouwing van het museumpand moet kosten. Daarover voert de museumdirectie gesprekken met het Rijk, de provincie en diverse fondsen. ‘Rotterdam heeft nogal wat mecenassen’, klinkt het verder opgewekt, maar desondanks zullen fondsenwervers flink wat moeite moeten doen om de tientallen miljoenen aan kosten gedekt te krijgen.

De totaalkosten voor het zogenoemde basis-plusscenario zijn geraamd op 168,5 miljoen euro. Het college van B & W heeft met toestemming van de gemeenteraad toegezegd extra financiering voor de meerkosten voor dat ambitieuze scenario te zoeken.

Het wachten is op 1 juli wanneer er uitsluitsel komt over de kostenraming van 12 à 13 miljoen euro voor de bouw en inrichting van een extra gekochte ruimte op het winkelgedeelte van de voormalige V & D aan het Zuidplein. Deze vallen buiten de meerkosten voor het ambitieuze scenario.

Verrassende plekken
Andere verrassende plekken in het Boijmans Van Beuningen netwerk zullen dit en in de komende jaren op de linker en rechter Maasoever te vinden zijn, zoals in het Belasting- en Douanemuseum, de Kunsthal en in het Erasmus Medisch Centrum.

Het programma voor de diverse tentoonstellingen op gastlocaties, het internationale uitleenprogramma, het scholenprogramma en andere publieksgerichte activiteiten geven aan dat het museum in de komende zeven jaar beslist niet zal onderduiken. Boijmans Van Beuningen houdt digitaal en ‘live’ contact met de culturele buitenwereld in binnen- en buitenland en zeker ook met Rotterdamse beeldend kunstenaars om hen bij bepaalde projecten te betrekken. Sjarel Ex zegt over de komende jaren dit: ‘We maken van de nood een deugd en vervolgens een daad.’

Meer informatie is te vinden op
www.boijmans.nl
https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/bauhaus,
https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/co-westerik

Sjarel Ex,directeur Boijmans van Beuningen (Foto: Rinus Vuik)

Directeur Sjarel Ex verschaft informatie aan de opgekomen journalisten, (Foto: Rinus Vuik)

De onlangs aangestelde zakelijk directeur Ina Klaassen en Sjarel Ex(directeur) Foto: Rinus Vuik.

Cathy Jacob presenteert de activiteiten van het museum voor de komende jaren. (Foto: Rinus Vuik)Jeroen Waardenburg :
€ 168,5 miljoen en 7 jaar dicht.
Voor dat geld lopen de bezoeker op gouden vloeren en de muren zijn ingelegd met edelgesteente,en de WC potten zijn van kristal.

En hoe het nu gaat gaat het nog meer kosten met al die warhoofden die het daar voor het zeggen hebben.

Wat een gekte wat een niet geschikt zijn voor zo,n taak ,het gebouw gewoon een opknapbeurt geven want meer is het niet.

vrijdag 17 mei 2019

Janny Kok :
De persvoorlichster van Boijmans Van Beuningen wil vooral controle houden over de berichtgeving. Die moet vooral positief blijven. Observaties mijnerzijds in het stuk over mogelijke teleurstellingen over de acties van de stichting Droom en Daad kunnen rekenen op de volgende reactie: "De totale geschatte kosten voor de ambitieuze renovatie bedragen € 223,5 miljoen. Hiervan betaalt de gemeente als eigenaar van het gebouw € 168,5 miljoen en zoeken museum en gemeente samen voor € 55 miljoen externe financiering
Daarbij is het geen onaangename verrassing dat museum (en gemeente) op zoek moet naar invulling van een kwart van totaalbedrag, want dat wisten en weten we. Met dat proces zijn we (gezamenlijk) bezig en daar zitten we middenin."
Ach ja, het gaat maar over tientallen miljoenen die 'heus wel' binnen zullen komen. Ik denk intussen aan het gesteggel over financiering van Feyenoord City. Tja . . . .

vrijdag 17 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties