Gilets Jaunes /Gele hesjes: De Straat versus de Staat

7725-gilets-jaunes-gele-hesjes-de-straat-versus-de-staat (Door Ronald Glasbergen)


Om als kleinere wereldmacht en grote Europese macht mee te kunnen blijven draaien moet het land, moet Frankrijk, zijn sociale regelingen en economie moderniseren. Niet alleen om die reden trouwens, ook om zijn kinderen van nu en hun nazaten een behoorlijke toekomst te kunnen bieden, in een open samenleving, met behoorlijke voorzieningen in een omgeving waar de ergste uitwerkingen van het veranderend klimaat gedempt worden.

Om die reden moet de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen teruggedrongen worden. Om die reden heeft En Marche, de partij die Macron president maakte en die nu het Franse parlement domineert, voorgesteld de brandstofprijzen te verhogen door er hoger belastingen op te heffen.


Het voorstel is aangenomen. Midden november zou de prijs omhoog gaan. Die verhoging is uitgesteld. Intussen zo maakte de Franse premier op 4 december bekend, voor zes maanden. De Franse benzineprijs is in een jaar niet zo laag geweest. Onder de 1,50 voor zowel diesel als benzine.

Vrijdag 2 november organiseerden zo’n 500 automobilisten bij Dole in de Jura een langzaamaan-blokkade. De zaterdag erop, meldt dagblad Le Parisien dat 180 mensen in gele hesjes op een carpoolplek bij Saint Beauzire in Midden-Frankrijk tegen de voorgenomen prijsstijging van diesel en benzine protesteren. De Franse premier Édouard Philippe geeft als commentaar: ‘Ik begrijp de grieven en de ergernis volkomen, maar er is geen magische oplossing voor de klimaatproblemen’. Diesel als grootste vervuiler wordt het meest extra belast.

Op de sites waar de uitspraken gepubliceerd worden zijn de commentaren niet mals, inconsistente politiek, onrechtvaardige belasting en twijfel aan de klimatologische noodzaak zijn de –beschaaftste- gemeenschappelijke noemers. Logisch natuurlijk, Frankrijk is een uitgestrekt land met veel verspreide bewoning waar de enige mogelijkheid vaak de auto is. Juist voor langere afstanden hebben mensen vaak een diesel aangedreven auto aangeschaft.

Wie geld zat heeft klaagt niet snel, maar de meeste mensen moeten uitrekenen hoe ze het jaar doorkomen. Zo’n plotselinge prijsverhoging waar geen verruiming van besteedbaar inkomen tegenover staat raakt sommigen dan ook in hun bestaansgrond. Zoals een commentaar het zegt: ‘De auto is onze metro. De snelheidsmetingen, de 80 km grens en de brandstofprijs zijn een serie maatregelen die zich opstapelt en dat vervoer aantasten.

Anderen voelen zich gekrenkt in een wereld die vanuit hun specifiek perspectief toch al krenking op krenking opstapelt. Net als in Amerika, Nederland, Groot Brittannië stemmen veel mensen niet. Ze hebben geen vertrouwen in het politiek systeem. Wat dan? Na ons –gele hesjes- de zondvloed?

Opstand platteland
Antenne 2, de Franse televisiezender die tegenwoordig deel uitmaakt van het digitale zenderpakket van sommige providers, liet gisteren een schatting maken van de totale schade van de protesten tot nu toe, inclusief economische schade: schatting circa 2 miljard euro. Schade die kan oplopen tot meer dan 10 miljard als de protesten langer aanhouden.

Schrijft commentator Peter Giessen in de Volkskrant : ‘sinds mei 68 heeft Frankrijk niet meer zoveel geweld gezien als afgelopen zaterdag in Parijs’. Bedoeld wordt zaterdag 1 december. Oh ja, en de banlieu rellen dan, van 2005, waarbij in totaal meer dan duizend auto’s in de brand werden gestoken? Nu anno 2018 komt de opstand niet uit de banlieu, al zullen er intussen genoeg inwoners van daar aan mee doen. De oorsprong ligt bij de armere werkenden.

Vooral die op het platteland. Die hebben hun auto voor alle transport nodig en werden het hardst getroffen door hogere brandstofprijzen. Nogmaals, Frankrijk is een uitgestrekt en, vergeleken met de Lage Landen, dun bevolkt land. Openbaar vervoer is derhalve dunner gezaaid. Oproepbare zelfrijdende electrowagens / drones, kunnen in een mogelijke toekomst uitkomst gaan bieden. Ook gezien de prijskaartjes duurt dat nog wel even. Voor die tijd moet er een cultuuromslag komen.

Zo niet maakt Frankrijk en daarmee Europa zich nog minder relevant op het wereldtoneel. In een toenemend verbonden wereld moeten ook grotere regio’s voor zich zelf op kunnen komen, zo zegt de theorie. Die kan je aan de hand van de geschiedenis en de feiten nu eenmaal niet zo maar aan je laars lappen. Een omslag in Frankrijk kan daarom, mits goed uitgevoerd, veel ten goede komen. Klimaatbeleid en geopolitiek zijn lastig uit te leggen. Zeker aan mensen die elke tientje om moeten draaien. Toch moet Macron , moeten gekozen vertegenwoordigers dat doen. De staat moet met zijn wettig gekozen vertegenwoordigers uiteindelijk het voortouw nemen. De straat kan bijsturen, maar niet besturen.

Kees Versteeg :
Exit Gele Hesjes in Rotterdam. Pardon, Oranje Hesjes. Van kleur veranderd uit schaamte omdat een voorvrouw van de Gele Hesjes - een 'ordinair takkenwijf' volgens Johan Derksen - weigerde om premier Rutte de hand te schudden, en een tweede hem bellend voorbijliep. Bij de laatste demonstratie over de Erasmusbrug kwamen er maar tien demonstranten opdagen.
Een tragi-komisch einde dus. Maar de onvrede blijft. In Frankrijk, in Nederland, overal in Europa. Onvrede die als een dolende stekker op zoek is naar het juiste stopcontact. Maar wellicht het verkeerde vindt.

Zie ook: https://www.ad.nl/rotterdam/voorman-rotterdamse-hesjes-trekt-stekker-eruit-alle-tijd-en-moeite-het-is-voor-niets-geweest~aad0b6f6/

maandag 13 mei 2019

Arie C. Torcque Zaanen :
Grappig Rinus, ze kunnen ook een politie uniform aantrekken, tenslotte komt de agressie van twee kanten, tenminste wat ik op TV zie.....

maandag 07 jan 2019

Rinus Vuik :
Kees Versteeg@ Het is met name de door jou gebezigde term onbestemdheid dat mij zorgen baart in het 'gele hesjes gebeuren'!Iedere idioot en kwaadwillige kan zich hullen in een geel hesje en langs de weg staande zich mengen onder, ja....wie?De beelden op tv tonen een toenemende mate aan aggressie en geweld onder de dragers van een geel hesje,dat geen dekmantel mag worden van democratie ondermijnende groeperingen!Weg met dat gele hesje,weg met deze onbestemdheid!!!!

zondag 06 jan 2019

Kees Versteeg :
II
Hoe leuk is het om tegelijkertijd vanuit Straatsburg de Franse Gele Hesjes af te laten varen naar Frankfurt. Een Bateau ivre op een Voyage au bout de la nuit. Maar anders dan in het gedicht van Rimbaud zinkt hier de ‘dronken boot’ van de elite, en aan het einde van de nacht is het volk weer de baas. Hoe Céline dan weer.

Via deze links meer achtergrondinformatie:
Zie hier: https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/12/emmanuel-macron-is-de-hillary-clinton-van-frankrijk-en-de-gele-hesjes-zijn-haar-deplorables/
https://www.nu.nl/economie-achtergrond/5657789/geldmachine-draghi-uitgezet-heeft-opgeleverd.html?redirect=1
http://www.vandaagenmorgen.nl/politiek/6653-het-jaar-van-de-helicopter

donderdag 03 jan 2019

Kees Versteeg :
I
De onbestemdheid van de Gele Hesjes fascineert me. Die is volstrekt tekenend voor onze Gespleten Tijdgeest. Maar is er toch een bestemming te bedenken? Ja. Frankfurt.

Anders gezegd: wanneer ontdekken de Gele Hesjes de ECB? In plaats van rondjes te draaien op de Erasmusbrug zouden ze beter met een boot via de Rijn en Main naar Frankfurt kunnen afvaren, alwaar de Europese Centrale Bank gevestigd is. Met op hun hesjes gedrukt ‘Wir sind das Klima’ (Wij zijn het klimaat).

De eis aan de ECB? Om helikoptergeld aan elke burger in de eurozone uit te delen, ter waarde van € 2.019 netto. De uitbetaling gaat via de Europese gemeenten, die zelf de helft van dat bedrag mogen inhouden ter financiering van lokale projecten.

Het is het logische einde aan het programma van kwantitatieve verruiming. Nu er de afgelopen jaren € 2.600 miljard euro aan nationale overheden, banken en bedrijven is uitgekeerd, is het volstrekt redelijk om € 700 miljard uit te keren aan burgers en lokale overheden.

donderdag 03 jan 2019

Arie Tuinman :
Het volk mort.De tekenen zijn overal merkbaar.Het woord solidariteit is al uit de mottenballen gehaald,het gepeupel zal zich roeren,het systeem heeft gefaald.Nu nog even bankencrisis en dan zijn de rapen gaar

zondag 30 dec 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Zelfs z'n prive onderwijzeres kan Macron niet redden, nu de minimum loners 100 euro's d'r bij, houd natuurlijk wel in dat die 100 euro's uit de lengte of uit de breedte moeten komen dus de prijzen omhoog, nee die Macron is geen hoogvlieger, het gepeupel zijn de guillotine's al klaar aan het maken voor het oordeel final.
Macron como Robespierre en z'n prive onderwijzeres als Maria Antoinet zullen de geschiedenis in gaan als terecht gestelden door de gele hesjes....

woensdag 12 dec 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties