Klassieker kapotgefloten: ‘Mental-coach voor Feyenoord’

7611-klassieker-kapotgefloten-mental-coach-voor-feyenoord


(Door Jim Postma)

Het is dus al weer dertien jaar geleden dat Feyenoord uit in de Amsterdamse Arena van Ajax won met 1-2. Dat was in 2005. Ajax is momenteel in de ‘running’, vooral internationaal en is nu de torenhoge favoriet. Sommige kranten melden deze week reeds dat het niet de vraag is of dat de Amsterdammers gaan winnen, maar met hoeveel. Volgens recente prognoses denkt zo’n 42 procent aan de vooravond van de Klassieker dat de mannen van de geoliede Ajax-trainer Erik ten Hag de drie punten inderdaad pakken.


Slechts 16 procent gelooft in een gelijkspel en nog eens een magere 16 procent ziet Feyenoord er morgen met de buit vandoor gaan. Intussen houdt het gehele Legioen zijn hart vast. Wat de stadionploeg dit seizoen heeft laten zien, met of zonder Van Persie, is ronduit beneden Amsterdams Peil.

Met nog niet eens een/derde van de competitie gespeeld nu al een achterstand op koploper PSV van nota bene tien punten. Wie nu nog in een aanstaande kampioenschap van Feyenoord gelooft moet een heel leger engelen achter zich hebben staan.

Als amateur-voetbalanalist kom je al snel tot de conclusie dat de ooit glorierijke stadionploeg veel te ‘wisselvallig’ speelt. De Volkskrant van afgelopen week wijdde onder die noemer een sterk onderbouwde analyse aan. Tegen kleine clubs, zoals voor kort Willem II (1-1) met de grootste moeite met de hakken over de sloot, tegen de top vijf wonderbaarlijk stukken beter.

Kroegenvoetbal
Feyenoord bekijk ikzelf nooit in de Kuip of daar buiten, maar altijd met mijn hand-in-hand-kameraden in de tv-stamkroeg. De vloeken, al maandenlang, zijn daarbij van de cafésupporters niet van de lucht. Zo teleurgesteld zijn zij over de prestaties van hun toch nog steeds ‘aller kluppie’. Van ‘flipperkastvoetbal’, paniekvoetbal tot laf achteruitvoetbal’. Om maar nog enkele nette termen te noemen.

Giovani van Bronckhorst en zijn staf moeten juist nu het roer volledig omgooien met maar een mentaliteit: ‘Aanvallen is de beste verdediging!’ Zoals recent ook weer bondscoach Ronald Koeman het beruchte aanvalsspel van Oranje met groot succes aan de praat heeft gekregen. Dit to groot euforie van alle Oranjefans. Daar zit het hele Kuiplegioen zeker voor morgen op te wachten. Het is in dit kader: ‘Nu of nooit!’

Of zoals professioneel voetbalanalist journalist Boudewijn Warbroek het noemde in zijn laatste column voor dagblad010: ‘Alles of niets voor Feyenoord, nu al.’ Enkele citaten uit zijn column: ‘Kijkend naar de wedstrijden, krijg je soms bijna het gevoel dat Feyenoord op dit moment zo ongeveer het beroerdste voetbal van de hele eredivisie speelt. Geworstel en geploeter. Verkeerde passes en onbegrijpelijk balverlies. Spelers die zich zichtbaar verstoppen. Een onvoorstelbaar trage opbouw. Angst, onzekerheid, berusting’, aldus Warbroek.

Wie te verwijten?
En aan wie ligt nu eenmaal? Zeker na het glorieuze kampioenschap in 2016 onder spelmaker Dirk Kuyt. Hij nam destijds als de grote stadionmotor de hele ploeg op sleeptouw. Ligt het aan de betrekkelijk jonge zeer talentvolle, maar onervaren spelers? Of aan een verkeerde instake bij de staf van Van Bronckhorst? Of zelfs aan beiden. Vast staat zonder meer dat als de Feyenoord trainer op deze koers verder vaart zijn hoofd automatisch op het hakblok komt te liggen. In het legioen gonzen nu al de namen van Henk Fräser (Sparta) en de zeer geroutineerde Bert van Marwijk om de stadionclub wederom naar het kampioenschap te brengen.

Het enige wat voor de toekomst telt. Het is beslist Feyenoord onwaardig om in de eredivisie de derde viool te spelen. Geen fan uit het Legioen zal daar ooit genoegen meenemen. Ja, inderdaad: ‘Alles of niets’.

‘Tikkie terug’
Feyenoord moet definitief af van dat oervervelende en slaapverwekkende tikkie-terug-voetbal. Laat bij balverlies nooit een man alleen achter bij de middenlijn. Zorg dat daar zo’n drie man blijven staan zodat bij het heroveren van de bal die onmiddellijk naar dit drietal wordt gespeeld. Krijg je tenminste countervoetbal van de bovenste plank. Spanning en doelrijke kansen. De tegenstander kan in dat geval de drie ‘spitsen’ nooit uit het oog verliezen en kunnen dan ook niet mee aanvallend naar voren.

Het bouwen van een elftal, zoals in 2016 gebeurde, rondom captain oude routinier Dirk Kuyt, gaat dit jaar zeker niet gebeuren met Robin van Persie. Als hij wegvalt door een blessure of wat dan ook, dan staat Feyenoord wederom met lege handen. Opbouwen doe je met eigen jonge talenten, zoals Ajax nu succesvol doet, met wel ‘een Van Persie’ als geboren spelleider.

Zoals analist Boudewijn Warbroek het formuleerde heerst in de ploeg (voornamelijk bij de jonge garde)teveel ‘angst, onzekerheid en berusting.’

Het zelfvertrouwen moet volledig terug. Geloof in eigen kunnen, de tegenstander onder druk blijven zetten met constant zowel verdedigend als aanvallend vechtvoetbal. Wellicht zou Van Bronckhorst er goed aan doen om oud-Feyenoord-kanon Ronald Koeman daarin te betrekken.

Of om een zeer overtuigende mental-coach aan te trekken zoals bijvoorbeeld oud-tennisser Raymond Sluiter. Die voorlopig het onmogelijke presteert met de vroegere zeer onzekere Kiki Bertens. Dank zij de mentale krachten van Raymond speelt zij op dit moment wereldwijd de sterren van de hemel.

‘Feyenoord naar vóóren!’

Jim Postma :
Morgen, aanstaande dinsdag dus in Opinie: Geel of Rood? De scheidsrechters en de VAR.

Uw mening telt daarbij net zo hard als de onze....@@@

maandag 29 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Wat is Ajax en wat is Feijenoord vergeleken bij Bjorn Kuypers, die egotripper is toch veel belangrijker dan die piepeltjes die tegen een balletje trappen

maandag 29 okt 2018

Hennie van der Zouw :
Klassieker kapotgefloten? Ben het er eigenlijk helemaal niet mee eens! Als Toornstra en St. Juste in de eerste tien minuten al geel van de scheidsrechter krijgen, en er een gele omgezet wordt in een rode kaart vanwege de door iedereen (tot voor een paar maanden) bewierookte Video Arbiter. En dat eigenlijk Toornstra ook nog rood had moeten krijgen, maar om het spel niet gelijk dood te fluiten, de scheidsrechter dat bij geel hield, dan denk ik dat wie dan ook bij Feyenoord de spelers te veel had opgepept om niet overlopen te worden. Lijkt me dus eigen schuld van Feyenoord dat ze na tien minuten al met een man minder op het veld staan. De Scheidsrechter reageert op wat er op het veld gebeurd. Ook het gedrag van de scheidsrechter ligt nu met die V.A.R. trouwens onder een vergrootglas………

maandag 29 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
O,.. ja,.. Jan ik vergeet nog te vertellen dat ik als klasgenoot van Leo Beenhakker op de Dr. J.Th. de Visser school heb mogen genieten van de rooie Muis (dat was Leo's bijnaam) waar ook een juffrouw of meester Bronckhorst ons leerde lezen en schrijven.

En nog even een naschrift voor Jim, mooi artikel zou zelfs Johan Derksen z'n handen voor op elkaar krijgen.

maandag 29 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja,.. Jan als nazaad van een "Voetbal" familie zowel vaders kant als moederskant Opa oprichter van CVV, Oom Feijenoord en vertegenwoordigende elftallen, broer prof. en Kamp. van NL, Australie, Africa en nog enkele achtergebleven gebiedsdelen, en verschillende neven voetballers in de eerste klasse KNVB en natuurlijk zelf als A1 doelman van CVV, als 2e keeper bij Zwart Wit, en later als Athletiek trainer bij diverse sportvereenigingen en niet te vergeten als "Wachtmeester" Sportinstrukteur mag ik toch wel zeggen dat ik iets van Voetbal afweet.
En Jantje, weetje, als je een keer tijd hebt moet je eens op Varkenoord gaan kijken en natuurlijk een bezoekje brengen op de trainingen van ons geliefde cluppie, dan komt mijn mening over van Bronckhorst overeen met de mening van het daar aanwezige publiek en dus niet meer zo vreemd over, ik kan niet in het koffiedik kijken maar ik denk dat van Bronckhorst geen kalkoen in de kuip eet, en dat Cocu een goede vervanger zou zijn.

maandag 29 okt 2018

Jim Postma :
Voor alle betrokkenen, grensrechter, scheidsrechter en VAR, die deze Klassieker in alle toonaarden na slechts vijf minuten hebben verziekt met een Rode Kaart, beloon ikzelf met voor allen een RODE Kaart.

Schande en hoe onrechtvaardig tegenover Feyenoord in de eerste plaats, maar zeker tegenover ALLE supporters vanuit zowel Rotterdam als Amsterdam.

Want zo wil toch niemand van een sportieve tegenstander verliezen!

Geel en meer niet in deze aanvang van deze derby der derby"s was meer dan genoeg geweest. Dan hadden allen ten minste een enerverende wedstrijd
kunnen zien, zonder na afloop met niet meer ter zake doende excuses.

zondag 28 okt 2018

Jan Jansen :
Dus als ik Arie goed begrijp heeft-ie er meer kijk op dan Van Bronckhorst. Hahahahahahahaha! Die Arie.

zondag 28 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Met Vermeer onder de lat zou het nooit zover gekomen zijn, ja die van Bronckhorst is een eigenwijs ventje.... jammer.

zondag 28 okt 2018

jim postma :
Rinus met 3-0 zat je er niet ver naast (3-1 je voorspelling) in je gevoelens voor het Amsterdams Peil!

zondag 28 okt 2018

Jim Postma :
Een gewaarschuwd mens, zou voor twee moeten tellen, denk je dan.

Na nog geen vijf minuten na de absolute spannende Klassieker TOTAAL verziekt met een RODE kaart in de vijfde minuut!

Weg wedstrijd, weg spanning! Hoe haal je het in je hersens, speciaal met een scheidsrechter als Bjorn Kuypers. Die ziet al rood, voordat het geel kan zijn.

Had je dus moeten weten Van Bronckhorst. Voor alle supporters tot aan het gaatje, de Klassieker na het prille begin reeds totaal VERZIEKT.

Niet meer om aan te zien.

Say NO MORE! (vijf punten achterstand op rivaal Ajax en tien punten op PSV.

Terwijl de competitie eigenlijk nog moet gaan beginnen.

Indeed: Say NO MORE!

zondag 28 okt 2018

Rinus Vuik :
Goed geschreven analyse van Feyenoord Jim!!!Ik ben het volkomen met jou eens.Ook vandaag moet gedurfd worden gespeeld en geen tikkieterugvoetbal, inderdaad een teken dat Feyenoord dan niet goed speelt en ook niet durft.En geen stront in de broek als de Johan Crruyf Arena wordt betreden. We zullen het zien!

zondag 28 okt 2018

Rinus Vuik :
3-1,maar zou het graag andersom zien!

zondag 28 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
1-3 en dat is geen verdienste van van Bronckhorst. Vermeer moet onder de lat....

zaterdag 27 okt 2018

Jim Postma :
Zaterdagavond 27-10-2018: Uitslagprognose van de Klassieker tussen Rotterdam/Amsterdam en omgekeerd, Ajax - Feyenoord: 2-2.

Uw voorspellingen zien wij graag tegemoet met als absolute deadline zondag 28 oktober 2018 om 14.30 uur.

zaterdag 27 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Wie komisch!

Arthur van Amerongen‏ @DonArturito

Frenske lacht om het eerste kantoorgrapje van zijn nieuwe baasje.

© Twitter

  • Nieuw

  • Reacties