Rechts heeft de wind mee

6825-rechts-heeft-de-wind-mee

(Door Hans Roodenburg)

Rechts heeft de wind mee. Naar het zich laat aanzien zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam volgend jaar op 21 maart rechts een klinkende overwinning behalen. Dat nadat de PvdA bijna een halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog de dienst uitmaakte in ‘de rooie stad’.

Tot groot genoegen van een van de oprichters van Leefbaar Rotterdam (thans de grootste partij met 13 zetels), Ronald Sörensen, kan het haast niet anders dat deze politieke partij – nogal rechts van het politieke midden - voor alleen de gemeente Rotterdam weer gaat scoren. Leefbaar Rotterdam voert nu een coalitie met CDA en D66 mét burgemeester Aboutaleb van de PvdA (thans 8 zetels). De laatste is, zoals het betaamt, wel meegegroeid met het rechts van het midden vormende college van burgmeester en wethouders.

Of Leefbaar Rotterdam naar rechts gaat opschuiven weten we pas na de verkiezingen. Niet écht bevorderlijk is haar positie om enigszins met Thierry Baudet van het Forum voor Democratie in zee te gaan. Rechts vreet zich wel in doordat in Rotterdam waarschijnlijk ook de PVV van Geert Wilders volgend jaar gaat meedoen.

Welk college er gevormd gaat worden, hangt van de verkiezingsuitslag af. Vermoedelijk zal op zijn minst het CDA (thans 3 zetels) erbij worden betrokken. Of PVV, bezig met in alle peilingen achteruit te hollen in Nederland, ook deel uit gaat maken van het nieuwe college is twijfelachtig. De VVD (thans 3 zetels) misschien? Hoewel deze partij nogal wat oppositie heeft gevoerd ten opzichte van Leefbaar Rotterdam.

Het lijkt er wél op dat de linksgeoriënteerde sector van PvdA, SP (thans 5 zetels) en Partij van de Dieren (1) niet meer aan bod komt. Mogelijk weer wél D66 (thans 6 zetels). Leefbaar Rotterdam staat te ver af van de ‘moslimpartij’ Nida (thans 3 zetels). De gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar maart zal het uitmaken.

De term ‘rechts heeft de wind mee’ is niet voor niks bedacht. Ook de journalistieke sites hebben die neiging. De www.opniez.com noemt zichzelf wél een onafhankelijk magazine, maar moet zeer duidelijk aan de rechtse kant van het spectrum worden geplaatst. Hetzelfde geldt voor www.tpo.nl (‘voorbij het eigen gelijk’), www.dagelijksestandaard.nl (weblog over vooral politieke zaken) en www.verenoflood.nu (nieuws, opinie en debatlog). Daar staat eigenlijk alleen aan de linkse kant www.joop.bnnvara.nl tegenover. Ook op Twitter hebben de rechtse figuren de overhand.

In de regio Rotterdam heb je de voor groot deel gesubsidieerde marktleider www.rijnmond.nl, die behoort enerzijds anderzijds te zijn. Zoals ook deze site www.vandaagenmorgen.nl van thans eigenaar Jim Postma die er geld bij moet leggen.

Voorts heb je nog de linksgeoriënteerde www.versbeton.nl en www.stadslog.nl. Bij de laatste is de linkse Manuel Kneepkens (bekend Rotterdammer) columnist. Bij Vers Beton is dat Peter van Heemst (PvdA). Aan de weg timmert in Rotterdam de site www.dehavenloods.nl van het gelijknamige gratis huis-aan-huisblad. Daarnaast is er nog de nieuwe nieuwssite www.dagblad010.nlmet onder andere af en toe een column van de actieve beheerder Jan D Swart.

De enerzijds anderzijds gedachte bij Rotterdam Vandaag & Morgen heeft enigszins een averij opgelopen nadat de linkse Manuel Kneepkens een blauwe maandag daar zijn bijdragen leverde. Ook het vertrek van de duidelijk linkse eindredacteur Rob Timmer (hij mocht zich vrijwel alleen in de reacties op anderen ermee bemoeien) heeft hieraan bijgedragen. Naast het rechtse enerzijds heeft nu het linkse anderzijds een stem in het kapittel in de 'Signalen uit de Westerse beschaving' van Rein Heijne.

Paradepaardje in de columnisten en in de reacties is, naast Heijne, de eerdergenoemde Ronald Sörensen. De overige columnisten hebben nogal wisselende politieke opvattingen (links of rechts) of bemoeien zich helemaal niet met de politiek.

Een aanwinst voor onze site is Rotterdammer Kees Versteeg die het nieuwe radicale ‘midden’ ontwikkelt. De opmerkzame lezer zal hebben gezien dat ik alleen de 100 procent gratis sites in Rotterdam heb geprofileerd. Natuurlijk zijn er nog vele nationaal dagbladen die enerzijds anderzijds moeten zijn maar die deels achter een betaalmuur zitten.

Hoe het zal uitpakken in maart, zal dan uitwijzen. Maar rechts zal in die maand ook de wind mee hebben in Rotterdam. Tenzij…

(De gepensioneerde Hans Roodenburg was ooit redacteur van respectievelijk Het Rotterdams Parool, Dagblad Scheepvaart, Het Vrije Volk en het nog zelfstandig gemaakte Rotterdams Dagblad. Dat zijn allemaal kranten die dagelijks uitkomen en inmiddels zijn verdwenen. Het Rotterdams Dagblad is opgegaan in het AD.)

Kees Versteeg :
Hans, je staat in The Post Online.

http://media.tpo.nl/2018/01/05/journalist-babyboomer-wil-geenstijl-verbieden-want-fatsoenlijke-samenleving/

vrijdag 05 jan 2018

Maarten van de Donk :
Ik ben ex-raadslid voor de VVD van Rotterdam. Volgens mij is de vraag na de verkiezingen volgend jaar niet wie de wind mee had maar wie genoeg vrienden heeft voor een meerderheid. Met stevige uitspraken (rechts) en blokvorming (links) en een beperkt aantal zetels voor middenpartijen wordt de Rotterdamse puzzel moeilijk.

dinsdag 14 nov 2017

Jeroen Waardenburg. :
Opinie Z (wij wisten van het bestaan niet af) is bekeken,het heeft bepaalde accenten wellicht door Asher Ben Avraham maar politiek correct is het niet wel een verademing.

Voorts kan men nou niet zeggen dat deze krant Rotterdam Vandaag &Morgen links is of politiek correct ook hier wordt het vrije woord in ere gehouden,en iemand affakkelen om zijn politiek verleden in dit geval Hans neen niet doen.

O ja dit voor Asher Ben Avraham ga is te keer tegen al die ellendige politieke partijen;afschaffen die belangengroepen dan wordt je een heel stuk geloofwaardiger.

dinsdag 14 nov 2017

Hans Roodenburg :
Aan Asher: Ik stem al sinds jaren '90 niet meer PvdA. Eerder rechts van het midden. Opinie Z zegt al vele jaren on afhankelijk te zijn maar doet anders en RECHTS! Nu u weer! Probeer ook eens als hoofdredacteur een zinnig ander geluid te laten horen. Of bestaat dat niet in uw ogen?

dinsdag 14 nov 2017

Jan Tak :
BAM dit is binnen zonder kloppen, welkom Asher, als je er een gewoonte van wilt maken graag.

dinsdag 14 nov 2017

Asher Ben Avraham :
Het blijft lachen met regressieve klaag-PvdA-ers als jij, Hans Roodenburg. Je bent blijven steken in een simplistisch, in de jaren ‘70 gevormde wereldbeeld “Links Deugt/Rechts is Fout”. Even achterhaald als het beleid van je inmiddels tot een suffig margepartijtje verworden PvdA. De tegenstelling is allang niet meer tussen Links en Rechts, maar tussen politici en media die zorgen van burgers serieus nemen enerzijds en politici en media die dat niet doen anderzijds.

En Hans, ik zal het je nog maar eens vertellen, OpinieZ.com is uiterst onafhankelijk. Geen enkele band met wat voor politieke partij of beweging dan ook. We worden niet betaald door Poetin, niet door Trump, niet door de Mossad. Door niks of niemand. Gewoon onafhankelijke oordeelsvorming door mensen die Nederland en de vrije meningsuiting een warm hart toedragen en genoeg hebben van de politiek-correcte media en de stelselmatige wegkijkerij van problemen.
Godzijdank passen we niet in jouw verouderde, sneue en tamelijk lachwekkende wereldbeeld.

dinsdag 14 nov 2017

Jan Tak :
Eigenlijk is het vervelend als mensen in vakjes worden ingedeeld, maar evenals wijlen Professor I.A. Diepenhorts zeg ik:

Links maar voor de kijker Rechts

maandag 13 nov 2017

Hans Roodenburg :
Voorlopig blijven de termen (politiek) links, extreemlinks, rechts en extreemrechts bestaan in ons land. Dat kom je overal tegen! Wat is goed en wat is slecht? Dat kan per individu verschillen. Daar geeft Jan Tak geen antwoord op. Bekruipt mij het gevoel, dat hij veel méér rechts is (geworden? tegenwoordig stemmer van FvD?) dan links.

maandag 13 nov 2017

Jan Tak :
Ach Hans de termen Links en Rechts zijn zo achterhaald en worden heden alleen nog gebruikt om z.g. Goed en Slecht aan te duiden, maar ik zou ze vandaag niet meer kunnen definiëren:
Veel "arbeiders" stemmen tegenwoordig Leefbaar en PVV (sommigen zelfs VVD maar dat zijn de onnozelen) Nou geef mij maar één reden waarom je beide partijen rechts kan noemen dan geven wij er twee waarom niet :-)

En dan de zg. "linkse website de Joop" ( waarschijnlijk genoemd naar den Uyl) opgericht door de evenzo linkse "vingeraar" Fransisco van Jole, nou met die viespeuk zou ik vandaag als arbeider ook niet vergeleken willen worden.

Kortom de terminologie omtrent links en rechts verlangt een her-definitie.

maandag 13 nov 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties