Schijndemocratie

6821-schijndemocratie (Door Jim Postma)

Het is weer zo ver. De gemeenteraads-verkiezingen van onze stad op woensdag 21 maart zijn in aantocht. En dat is al aan alle verkiezings- en publiciteitstrommels te horen en te zien. Zoals de brief van wethouder Joost Eerdmans aan de bewoners van de Provenierswijk die recentelijk in onze brievenbussen viel. (Bron foto: Statenkwariernet.nl)

De suggestie van de wethouder van Leefbaar Rotterdam is dat wij het als bewoners van onze wijk meer te vertellen krijgen. Dat hebben wij met z’n allen in de afgelopen decennia al gemerkt. Wel luisteren wat wij gezamenlijk over onze wijk te vertellen hebben, maar het absolute beslissingsrecht blijft in handen van zogenaamde volksvertegenwoordigers op het stadhuis. Of landelijk en provinciaal gezien op het Binnenhof in Den Haag.


Zo ook onze talloze ‘inspraakavonden’ die hier in de tientallen jaren werden georganiseerd. Je krijgt als burger of als wijkbewoner wel inspraak, maar totaal geen uitspraak. Zo’n 45 afgevaardigden oftewel gemeenteraadsleden, die zelden of nooit in je eigen wijk wonen, krijgen voor vier jaar het totale beslissingsrecht over alles wat er hier uiteindelijk te beslissen valt. Terwijl wij hier met z’n allen wonen. Dat heet dan in de volksmond ‘Democratie’. Ik noem dit ‘Schijndemocratie.’

Enkele voorbeelden hiervan in de afgelopen jaren zijn de aanleg van het nieuwe Centraal Station met alle infrastructuur van dien. Dan de sloop en geplande nieuw- en hoogbouw van verzorgingstehuis ‘De Provenier’. En zeer recent het dure miljoenenproject van het aan elkaar verbinden van onze prachtige singels. De meeste van deze plannen, ondanks dat wij graag wilden meedenken in de positieve zin, zijn ons door de strot geduwd.

Deskundigen
In onze wijk wonen en werken zeer deskundige wijkgenoten, die gemiddeld ver uitstijgen boven het eerste de beste gekozen gemeenteraadslid op het stadhuis. Onze al jarenlange en trouwe ‘deskundigen’ hebben in de loop der tijd metershoge bezwaarschriften met veel kennis van zaken geproduceerd. Die zijn vervolgens met veel wijkpassie op het stadhuis gedeponeerd om daarna in vele gevallen nul op het rekwest te krijgen. Hoe frustrerend!

Een van de vele redenen waarom zeker een meerderheid van onze bevolking – en zeker in onze Provenierswijk – het vertrouwen in de politiek is kwijtgeraakt. Onder het motto van: ‘Of je nu door de kat of de hond wordt gebeten, het blijft hetzelfde laken een pak.’

Lokaal gezien met gemeentelijke ‘blunderputten’ van heb ik jou daar. Nationaal gezien met ‘blunders van de bovenste plank’, gelijkwaardig aan de een of andere ‘Bananenrepubliek’. Zoals het vormen van een ‘Nationale Politie’. Een geldverslindende operatie die totaal is mislukt en waardoor de veiligheid in dit land, in steden en wijken zeer ernstig is benadeeld. Naast de constante bezuinigingen bij de politie als ordehandhaver nummer 1.

Om over de uitholling bij onze nationale defensie maar schaamteloos te zwijgen. Met een helm voor twee soldaten, onbruikbare munitie en het afschaffen van tanks om enkele van die ‘blunderputten’ te noemen.

Experiment
Vroeger hadden wij deelgemeenten met vertegenwoordigers van de bewoners, zeker ook niet optimaal, maar was democratisch gezien stukken beter dan de ‘schijndemocratie’ van ongrijpbare gebiedscommissies of wat dan ook. Nu wil wethouder Eerdmans, vlak voor de verkiezingen, als experiment wijkraden gaan instellen in Noord en in de wijk Feijenoord. Met slechts – u raadt het al – een adviserende rol naar het stadhuis. (Bron foto: Statenkwartiernet.nl)

Wijken of wijkraden moeten democratisch gezien juist veel meer beslissingsrecht krijgen . Dan pas praat je over een vorm van democratie in je eigen straat en wijk. Zo willen wij onze vertrouwde wijkpolitiebureau (zoals ooit op de Walenburgerweg) terug met voldoende man- en vrouwkracht. Met veel wijkagenten rondom de klok van 24.00 uur en met laagdrempelige aangifteloketten. Een instantie die buurtrechtspraak bevordert, voldoende groenvoorzieningen met bomen die een wijk weer ‘leefbaar’ maken en niet te vergeten sociale- en gezondheidsinstanties in onze wijk zelf.

Tot slot inspraak en uitspraak op het stadhuis zelf door per wijk een vertegenwoordiger te kiezen die als gemeenteraadslid alle belangen van onze wijk verdedigt. In samenspraak met die van andere wijken. Dit vereist dus lokaal gezien een geheel andere aanpak van gemeenteraadsverkiezingen.

Meer democratie en stukken minder ‘stadhuisdictatuur’.

Bron foto: Provenierswijk

Jan .Tak :
Dat heeft deze Jan toch niet beweerd?

dinsdag 14 nov 2017

Hans Roodenburg :
Nog even en dan willen Jim, Jan en wie dan ook een referendum op wijkniveau. Dat zou het toppunt van democratie zijn. Tegelijkertijd echter is dit een schijndemocratie met in het achterhoofd bepaalde wijkbestuurders - zoals in de Sovjet Unie vroeger en tot voor kort in Cuba - die de 'partijlijn' uitmaken. Wat ben ik blij dat we in mijn dorp een dorpsraad hebben die ook voor mij beslist en advies geeft. De belangrijke beslissingen worden 15 km verderop in mijn gemeenteraad genomen. De dorpsraad in mijn dorp zijn allen vrijwilligers die dat gewoon in hun eigen tijd doen. Als je weer een kosten verslindend apparaat gaat opzetten, zoals wijkraden van politieke partijen, - Wie betaalt dat? De burgers dus! - dan ben je verder van huis. Inspraak kan ook vrijwillig. Er zijn zoveel beslissingen die IK niet neem en waarvoor ik niemand vertrouw. Laat Jim het zoeken in vrijwilligers, zoals hij ooit was, en laat belangrijke beslissingen over aan de gemeenteraad. Die wordt er wél voor betaald!

maandag 13 nov 2017

Jeroen Waardenburg. :
Dat men hier in dit land en stad in en schijndemocratie leven inderdaad Jim goed gezien maar dat leven we al jaren he.
Maar wijk raden meer beslissingsbevoegdheid AUB niet;we zijn net van de gekke deel gemeentes af was niet zo succes met al die bovendrijvende machtsgeile dames en heren uit een wijk,en meest ook nog is uit de provincie komen wonen in Rotterdam.

Een goede zaak zou zijn die ellendige partijen is op te blazen, en is echt mannen en vrouwen aan het bewind zonder partijbelang en eigen belang die het goed voor hebben en houden van dit land en de stad Rotterdam.

maandag 13 nov 2017

Hans Rin :
'Nul op het rekwest', het 'Witte Boekje' keurt zowel rekest als rekwest goed!

maandag 13 nov 2017

Jan Tak :
Quote:
"Wijken of wijkraden moeten democratisch gezien juist veel meer beslissingsrecht krijgen . Dan pas praat je over een vorm van democratie in je eigen straat en wijk"

Volledig mee eens, tenminste dat dacht ik in eerste instantie, edoch:

Hoe denk je dat wijken als bijv. Delfshaven , Hillesluis, Spangen en Charlois er dan uit gaan zien als dit echt wordt doorgevoerd???
Geen wijksamenstelling als op bovenstaande foto met n.b. 2 "excuusnegers" (sorry heren) maar op basis van de werkelijkheid. Ik voorspel dat, voordat we er erg in krijgen, de boven genoemde wijken dan binnen enkele jaren vanuit de moskee worden bestuurd.
Nee laten we a.u.b. nog wel iets in onze stad te vertellen hebben.

maandag 13 nov 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties