Het voorportaal voor de dood

6716-het-voorportaal-voor-de-dood

(Door Hans Roodenburg)

Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen of dementie wonen in verzorgings- of verpleeghuizen. Voor hen is het meestal het voorportaal voor de dood. In de regio Rotterdam gaat het om enkele tienduizenden mensen.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gaat het om circa 60 procent van de bewoners om vrouwen van 80 jaar en ouder. Landelijk zaten er in 2015 circa 115.000 ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen.


Van hen heeft bijna iedereen ernstige lichamelijke beperkingen of geheugenklachten. Van de bewoners kampt ongeveer 40 procent aan dementie. De overheden proberen zoveel mogelijk mensen thuis te houden en te verzorgen. Dat willen zij zelf ook wel, maar soms is het onmogelijk. Vandaar ook de schrijnende gevallen die regelmatig in de media opduiken.

De vrouwelijke bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zijn gemiddeld 87 jaar oud en daarmee gemiddeld vijf jaar ouder dan hun mannelijke medebewoners. Dat komt overeen met de gemiddelde leeftijd als vrouwen en mannen overlijden.

De meerderheid van de bewoners is weduwe. Een op de vijf bewoners heeft een partner, die vaak zelfstandig woont. De directe aanleiding voor opname is doorgaans een geleidelijke verslechtering van de gezondheid.

Vier op de vijf bewoners heeft (zeer) ernstige lichamelijke beperkingen. Bijna alle bewoners hebben meer dan twee chronische aandoeningen. Problemen met de slaap en pijnklachten komen relatief vaak voor.

Ongeveer een op de zeven bewoners krijgt zelden of nooit visite. Zelfs niet als kinderen vlakbij wonen, zo is onze ervaring. De meeste ouderen gaan ook zelf niet meer bij anderen op bezoek. Bijna 80 procent van de ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen heeft kinderen en kleinkinderen.

Driekwart van de verpleeg- en verzorgingshuisbewoners ontvangt naast de zorgverlening van het personeel in de instelling ook hulp van een van hun familieleden. Meestal is dat dan van een van de kinderen die vaak wekelijks helpt met de administratie, het vervoer, de boodschappen of de was.

Vier op de tien bewoners ontvangt hulp van vrijwilligers (mantelzorg). Hulp van vrienden komt minder vaak voor. Vrijwilligers helpen vaak tijdens de uitstapjes en dagelijks tijdens de eetmomenten. Ook de hulp van vrienden wordt vooral tijdens uitstapjes geboden, maar deze hulp is vaak maandelijks of sporadisch.

De SCP-onderzoekers Debbie Verbeek-Oudijk en dr. Cretien van Campen hebben het uitgezocht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het rapport is gebaseerd op informatie tussen april 2015 en april 2016 van ruim 1600 oudere verzorgings- en verpleeghuisbewoners.

Ruim 950 van de ouderen was zelf in staat om de vragen te beantwoorden. Voor de overige bewoners zijn de vragen beantwoord door een familielid en de eerstverantwoordelijke verzorgende, omdat de oudere zelf (vergaande) cognitieve beperkingen en/of dementie had.

Ons vaste panel, nog goed van lijf en leden, zal ongetwijfeld een mening hebben over dit voorportaal van de dood. Mijn eigen mening thans met een moeder die 101 jaar is geworden, maar de laatste jaren dement was: soms kun je maar beter dood zijn.

Maar dat is ook een van de moeilijke punten in de lopende kabinetsformatie. D66 heeft daarover een duidelijke mening. CDA en ChristenUnie geloven dat er nog een God is die voor hun ‘klantjes’ bepaalt wanneer het einde nabij is. VVD kijkt naar de meerderheid die het kabinet kan vormen.


Bron foto: Aafje

Jeroen Waardenburg. :
Wij kwamen dit ineens tegen in deze krant.Goed dat je het aan de orde stelt Hans.Ook heel oud worden kan zijn keerzijde hebben;de realiteit is de realiteit.

zaterdag 18 nov 2017

Jan Tak :
Moet dat nu Roodenburg ik wordt er zo depri van.
De foto is veelzeggende, een man alleen aan tafel en de dames bij elkaar lekker roddelend neem ik aan. Een situatie welke ik uit eigen ervaring kan bevestigen.

En de meisjes die het allemaal in goede banen mogen leiden lopen de benen uit de reet (excusez la mot) Maar dan, als je een simpele vraag wilt stellen aan de "leiding" dan wordt je ontvangen door twee soms drie leidinggevenden want owee als er een misstand te veel publiciteit zou kunnen krijgen.

Onze bejaarden en wij dus straks ook, zijn een verdienmodel geworden de geschiedenis dreigt zich te herhalen, opa zat in het Gemeentelijk Oudemannen- en Vrouwenhuis in de Oostervantstraat, mannen en vrouwen strikt gescheiden want owee :-(
De privacy welke opa had was een kastje en een bedstee met gordijn en het regiem was strikt.
In de zestiger jaren kwam er een andere idee bejaarden werden weer als mens gezien er verrezen prachtige complexen, maar nu?
Ouderen zijn lastig en allen een verdienmodel. Schande!!

donderdag 14 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties