‘Als het kalf verzopen is’

6710-als-het-kalf-verzopen-is (Door Jim Postma)

Wie wederom de laatste dagen het gestuntel heeft gezien van Mark Rutte over de alles verwoestende orkaan Irma op Sint Maarten, schaamt zich haast om Nederlander te zijn. Ons land wereldwijd bekend met altijd dat opgeheven arrogante vingertje van ‘de meester voor de klas’, heeft ronduit gefaald en geblunderd bij de dringende hulpverlening op dit genadeloos getroffen eiland.

Schaamtevol moeten nu alle betrokken kabinetsleden zijn en andere zogenaamde regerings- beleidsvoerders over hun (niet) betrokkenheid bij deze gigantische ramp. ‘Ja inderdaad’, hier geldt maar een bekende Hollandse conclusie: ‘Als het kalf verzopen is, dempt men de put!’


Regeren is vooruit zien, maar met de laatste tijd alleen ‘Zwarte Pietenspel’ in de kabinetsformatie en het uit volle borst zingen van het Wilhelmus, kom je er niet.

Zo’n twee weken geleden wisten de arme eilandbewoners van Sint Maarten reeds dat de mega-orkaan Irma onderweg was. Dat wisten zij – de regeerders hier – dus ook dondersgoed.

In Cuba, waar ik jaren geleden was, liggen vanaf oudsher alle draaiboeken klaar. Als het gaat om naderende orkanen met alles vernietigende krachten. Miljoenen eilandbewoners worden hier op tijd met talloze bussen en auto’s geëvacueerd uit de meest bedreigde gebieden. Leger, ziekenhuizen, artsen en beleidsvoerders staan hier uiterst gedisciplineerd paraat. Met grote water- en voedselvoorraden om het ergste leed vanaf het begin te voorkomen. Hoe arm en hoe gebrekkig Cuba ook is.

Rutte achter de NOS/NOB-microfoon haast verontschuldigend: ‘Wij hebben de hele avond en nacht doorgewerkt om de hulpverlening op gang te krijgen. Wij moesten toen kiezen tussen het vervoeren van patiënten uit ziekenhuizen. Of met het helpen om de toeristen van het eiland af te krijgen. Uiteraard kozen wij voor het eerste…’.

Twee weken dus daarvoor wisten alle betrokkenen dat er een ramp van ongekende krachten voor de deur stond. De Fransen op de Franstalige kant van het eiland wisten dit ook als geen ander. Zij stuurden ten minste zo’n 1100- van hun militairen vooruit om de ergste ellende te voorkomen, zoals plunderingen en gewapende bendes die het de eilandbewoners en vooral de toeristen met doodsbedreigingen in het nauw brachten. Aan de Franstalige kant van Sint Maarten wonen slechts 33.000 inwoners. Aan de ‘Hollandse’ kant 47.000 inwoners.

Nu pas zijn een handjevol van onze militairen op het Nederlandse eiland, zo’n 200 man en veel en veel te laat. De toeristen op het eiland, waaronder veel Nederlanders, zijn geheel in paniek. Vooral door de gewapende plunderingen zijn zij hun leven niet meer zeker. Maar ook hier geldt voor een gedeelte ‘dikke bult, eigen schuld.’ Zij hadden al in een veel eerder stadium hun toeristenoord moeten verlaten. Of zijn hier de reisbureaus grof in gebreke gebleven naast de plaatselijke en hier de landelijke overheid.? ‘Een gewaarschuwd mens telt in deze zeker voor twee’, nietwaar?! En de bedreigde patiënten in de ziekenhuizen hadden zeker al een tien dagen geleden geëvacueerd moeten worden, in plaats van nu op het allerlaatste moment. Heeft hier dan totaal niemand aan gedacht?

Rutte, afgelopen zaterdagavond: ‘Ja, maandag sturen wij nog zo’n 100 man en daarna nog eens 150 man.’ Gestuntel van de bovenste plank. Die hadden minstens een week voor de aankomst van Irma reeds op het eiland aanwezig moeten zijn. En met niet te vergeten veldhospitalen, medicijnen, voldoende water en voedsel naast alle andere noodvoorzieningen. Ergo, die hadden er een jaar geleden – regeren is vooruit zien – moeten zijn. Curacao en alle andere Bovenwindse Eilanden er omheen liggen immers al sinds decennia in de orkaanrampgebieden. Niks, helemaal niks geleerd van de zeer ervaren Cubanen hierin.

Nu met Irma boven de Amerikaanse staat Florida met 37 miljoen inwoners, waren er reeds 6 ½ miljoen burgers geëvacueerd. Zo’n zesde deel van de bevolking dus. Niemand weet tot nu toe (ik schrijf dit afgelopen zondagavond 18.30 uur) wat er aldaar nog van allerlei rampen staan te gebeuren. Maar een ding is zeker: de bevolking werd meer dan een week geleden op allerlei fronten – zeker in de media – gealarmeerd dat het om levensgevaarlijke situaties zou gaan. Met allerlei mogelijke hulptroepen paraat en de broodnodige logistiek in deze. En met een CNN die er vanaf het begin van Irma (nog voor de aankomst in Florida) er van uur tot uur bovenop zit

Waar waren in deze NOS/NOB toen Irma van paradijsje Sint Maarten een hel maakte? Behalve enkele beelden met zaktelefoontjes waren er geen Nederlandse cameraploegen in veld of wegen te bekennen. Ja, pas, na ‘the day after.’

Nederland slaapt hier op allerlei fronten. Maar dat wisten wij al. ‘Rust zacht, Rutte en consorten!’


Orkaan Andrew op 23 augustus 1992 (Foto: Publiek Domein)

Hans Roodenburg :
Dus Jan wil weer terug naar de situatie van de Nederlandse Antillen? De bevolking en zeker ook de (corrupte?) politici beslissen daarover. Wat mij betreft kan Sint Maarten - conform de meerderheidswens van de bevolking - helemaal zelfstandig worden. Maar dan heeft het eiland ook het probleem dat ze zelfstandig zijn behoudens internationale hulpacties, onder meer van Nederland.

woensdag 11 okt 2017

Jan Tak :
Het is een mondvol in één reactie Hans, ik moet zeggen dat de verhoudingen binnen het koninkrijk er niet duidelijker op zijn geworden.
I.i.g. is WimLex ook koning van St Maarten en het "Koninkrijk der Nederlanden" verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen, defensie en de Nederlandse nationaliteit. Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten moeten onderlinge afspraken nakomen en uitvoeren. Op andere gebieden bijv. gezondheidszorg, toerisme en werkgelegenheid is men vrij zelf te bepalen wat het beleid is.
De Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn er voor alle landen binnen het Koninkrijk, dat geldt ook voor de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Zeg maar een overeenkomst van wel de lusten maar niet de lasten.

maandag 11 sep 2017

jim postma :
Hoe is zoveel naïviteit mogelijk in dit land, c.q. naar 'brandhaarden' als de NEDERLANDSE ANTILLEN.

Hoor de volksmond hier al te keer gaan in de zin: 'Wat hebben wij hiermee te maken?! De Antillen hadden al lang onafhankelijk moeten zijn, in navolging dus ooit van Suriname! Het koloniale tijdperk in deze is al lang achterhaald. Curacao en alle eilanden daar om heen, horen eerder thuis bij Venezuala, dan bij Nederland. 'Vanwege onze balastingcenten nietwaar? Tegen zoveel rampspoed, tegenover een zeer arme bevolking, kan geen geld tegenop.
Niettemin moeten wij in de tussentijd onze verplichtingen in deze nakomen. En zeker zorgen voor een verantwoordelijke afwikkeling in deze.
Nu dus alle koppen bij elkaar en redden wat hier te redden valt. Met alle blunderputten van Rutte 3. God verhoede dat!

maandag 11 sep 2017

Hans Roodenburg :
Is Jim Postma niet te snel geweest met zijn conclusies over Mark Rutte? 1. Sint-Maarten is al sinds 2000 zelfstandig. Behoort wél tot het koninkrijk. Maar een grote meerderheid van de bevolking van Sint-Maarten heeft toen gesteld NIET meer bij Nederland te willen horen. Daarom ook de militairen die het moeten opknappen. Noodhulp is onderweg van zowel Nederland als haar inwoners. 2. Plunderaars (en mogelijk andere criminelen) zijn overal in de wereld in ontwikkelingslanden een uitwas. 3. Op andere kleine eilanden van VS en Frankrijk is het net zo erg. 4. Cuba is ook niet hét voorbeeld als het gaat om aanpak van cyclonen. Opvallend is dat het land geen neutrale journalisten toelaat. Heeft het wat te verbergen? 5. NL staat overal in de wereld klaar om het arrogante vingertje omhoog te houden maar is ook vaak per hoofd van de bevolking koploper als het gaat om rampensteun. 6. Corruptie is een groot probleem in dit soort 'eigen' landen.

maandag 11 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties