Rotterdam viert de Dag van de Democratie

6697-rotterdam-viert-de-dag-van-de-democratie

Open dag in het Stadhuis

Voor de eerste keer viert Rotterdam dit jaar de Dag van de Democratie. Op zaterdag 9 september 2017 laat de gemeente zien dat de democratie in onze stad veelzijdig en vernieuwend is. Democratie is meer dan 1 keer in de 4 jaar naar de stembus gaan. Het draait om meedoen en meebeslissen. Op het Stadhuis kunnen Rotterdammers de Dag van Democratie ervaren met onder andere een raadssimulatiespel, rondleidingen langs fractiekamers of een gesprek met de burgemeester, het college en de raad.


Meedenken en meedoen
Wethouder Eerdmans vindt het van groot belang dat Rotterdammers meer zeggenschap krijgen over hun eigen stad. “Ik stel op deze dag mijn werkkamer open voor iedereen. Het is een mooie, chique kamer met uitzicht over de Coolsingel. De kamer behoort van oudsher toe aan de locoburgemeester. Er hangt een prachtig schilderij van het oude Rotterdam, waar een gids u over zal vertellen. U bent dus van harte welkom om even een kijkje te nemen.” Meedenken over het Rotterdams beleid moet veel vaker kunnen dan eenmaal per 4 jaar vindt het college. Daarom is er in Rotterdam een aantal instrumenten ontwikkeld om Rotterdammers vaker bij het beleid van de stad te betrekken, zoals Right-to-Challenge, Burgerjury en CityLab010. Ideeën van Rotterdammers zijn belangrijk voor de stad en zetten het stadsbestuur op scherp. Tijdens de Dag van de Democratie kunnen Rotterdammers onder andere ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn om mee te praten en mee te doen.

Greep uit het programma
Op die zaterdag is het mogelijk om onder andere in gesprek gaan met de burgemeester, het college en de raad. Het stadhuis kan worden bezocht. De bodes vertellen er alles over tijdens een van de rondleidingen. De kamers van de fracties en van de locoburgemeester zijn opengesteld. Ook is er een apart programma voor de kinderen. Aanmelden voor een van de activiteiten kan online.

Open Monumentendagen 2017
Tijdens de Dag van de Democratie is het stadhuis ook geopend voor bezoekers van de Open Monumentendagen. Het thema is dit jaar Boeren, Burgers & Buitenlui. Op verschillende plekken binnen gemeente Rotterdam worden monumenten open- en tentoongesteld voor publiek. (Bron Foto's: WOZ-adviseurs)

Jan Tak :
Tineke Speksnijder van cafe de Schouw in de Volkskrant:

"hier zakt mijn broek dus van af. Wie verzint zoiets? Spijkers op laag water zoeken, dat is het. Directeur Defne Ayas, die ik hoog heb zitten, wordt aangevallen en het hele bestuur. Ik ben dan wel geen academica, maar een eenvoudige kroegbaas met slechts havo, die een grote interesse heeft voor kunst en ik vind dit gezeik. We leven in een tijd waarin je je wel ergens anders druk om kan maken mijns inziens. Ik heb eens even gepolst bij de kunstenaars die bij mij in het café komen en die halen hun schouders erover op. De Speksnijders van 400 jaar geleden waren walvisvaarders. Ik ben zwaar tegen de walvisvangst nu. Maar ja, andere tijden hè. Witte de With, jullie buurvrouw hoopt dat jullie nog heel lang mooie dingen laten zien, met de diversiteit die jullie eigen is.’

donderdag 07 sep 2017

Jan Tak :
Dit Ronald schrijf je er op deze site zelf over:

"In het programma Buitenhof vertelde burgemeester Aboutaleb, dat veel terroristen van Marokkaanse afkomst (50% !) zich laten inspireren door de opstelling van Israël in de zgn. Palestijnse kwestie"

Veel verschil zie ik niet.

Iets anders:
De naam van Kunstcentrum Witte de With mag ook al niet meer, Bestuurs-voorzitter Kees Weeda die zich, dank zij zijn contacten als oud-ambtenaar Cultuur van Rotterdam, met zijn bedrijfje in vele gesubsidieerde Rotterdamse instellingen heeft ingesmoezelt, heeft niet de ruggengraat om ook maar één keer "tot hier en niet verder" te zeggen.

Is er dan helemaal niemand met ballen te vinden om onze cultuur te verdedigen? Weet dan niemand meer dat het Kunstcentrum niet naar de oude vlootvoogd werd genoemd maar gewoon naar de straat waarin het is gevestigd.

Is de volgende stap het hernoemen van de W. de Withstraat, de Adm. de Ruyterweg, de van Brakelstraat, Karel Doormanstraat etc?

donderdag 07 sep 2017

Ronald Sörensen :
Klopt niet helemaal Jan.
Hij zei dat veel terroristen zich laten leiden door het Palestijnse conflict.
Hij draait dan wel om de hete Mohammedaanse brei heen trouwens.
Zal er een stukje aan wijden.

dinsdag 05 sep 2017

Jan Tak :
Mocht U bij toeval in het stadhuis uw Burgervader tegen het lijf lopen vraag hem dan eens waarom hij onlangs in Buitenhof, op de logische vraag " waarom Marokkanen links en rechts in de EU gewone burgers doodrijden" verwees naar Israel als veroorzaker van alle haat. Vergeet ook niet om hem te wijzen dat B&W dit jaar onze Doelen beschik stelde voor het jaarlijks congres van Hamas.
Engeef hem de groeten van Jan

maandag 04 sep 2017

Jan Tak :
Democratie is natuurlijk meer dan een rondleiding op het stadhuis maar dat komt in dit verhaal niet uit de verf.
Juist de gesprekken met de verschillende fracties bepalen de democratie en ik heb de ervaring dat de partijen daar weinig trek in hebben.Rotterdammers leg ze het vuur aan de schenen.

zondag 03 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties