Clowneske dreiging

6600-clowneske-dreiging (Door Rein Heijne)

Is dit een grap of om te huilen, vroeg ik mij onlangs af. Ik zag op mijn Tv-scherm twee keurig geklede mannen, heren zou je bijna zeggen, rollebollend met elkaar slaags. Het maakte een tamelijk clowneske indruk. Daarom kon ik mijn oren bijna niet geloven toen de presentator mij wijsmaakte dat de uiteindelijk winnaar de heer Donald Trump was. Maar in tijden van nepnieuws weet een mens niet meer wat hij moet geloven. Trump is in ieder geval wel de pas verkozen president van het machtigste land ter wereld. Met de grootste economie, met het grootste leger ter wereld en met een fors kernwapenarsenaal.


Trump is het stereotype van de moderne superkapitalist die ervan houdt andere mensen te shockeren. Volgens Naomi Klein is hij de ultieme Shock Doctrine in hoogsteigen persoon, als logisch gevolg van veertig jaar neoliberalisme. De klimaatcrisis, de toenemende sociale ongelijkheid, de ene schok na de andere laat de mensen verweesd achter. De samenstelling van zijn regeringsploeg zegt alles: miljonairs en neoliberalisten. Die ontkennen unaniem de menselijke rol in de klimaatopwarming bijvoorbeeld. Logisch, want de klimaatverandering erkennen is erkennen dat het neoliberalisme gefaald heeft, aldus Klein.

De Vlaamse onderzoeksjournalist Thomas Decreus gebruikt inmiddels liever de term Trumpisme. Maar in wezen borduurt dit Trumpisme gewoon voort op het aloude neoconservatisme. Dat is de andere kant van dezelfde medaille als die van het neoliberalisme. De neoconservatieve strategie is gebaseerd op het creëren van angst, onzekerheid, polarisatie en vijandbeelden. Maar het Trumpisme flirt daarentegen ook graag met autoritaire regimes en Poetin is de lieveling van veel Trumpisten.

In zijn boek De luistervink wijst John LeCarré op het verschijnsel dat hij uitbuiting zonder verantwoordelijkheid noemt. Het neoconservatisme is altijd een kleine maar financieel zeer krachtige beweging geweest. En het is een plunderaarsbeweging. De ongeremde macht en gretigheid van een bedrijfsleven dat door zijn financiële macht en omvang niet meer beheerst kan worden door de politiek. Dat in staat is hele samenlevingen te ontwrichten, aldus LeCarré.

Door al deze ontwikkelingen wordt de democratie steeds verder uitgehold. Democratie dat toch als het voorbeeldmodel wordt beschouwd voor een geweldloos en beschaafd omgaan met verschillen en geschillen in de samenleving. Maar alle voorspellingen en waarschuwingen ten spijt lijkt zodoende een allesvernietigende kernoorlog geleidelijk aan meer in beeld te komen. Clownesk of niet, dan zal ons allen het lachen snel vergaan. Maar vluchten kan dan niet meer!

Rein Heijne
Bestuurslid Huis van Erasmus


De boemerang van oorlog en geweld – Een hedendaagse samenspraak over Erasmus’visie op oorlog en vrede.( ISBN 978 90389 2572 1) kost € 13.00 (incl. verzendkosten) en is te bestellen via boemerang@huisvanerasmus.nl

Jim Postma :
@ Jan.
Sterke leider voor Europa. Ik stem op Neelie Kroes of op Ria Verdonck. Tenminste vrouwen met ballen!

De Duitsers ongetwijfeld voor 'Frau (Op-)Merckel(ijk)'. De Fransen voor Marie le Pen.

En de Belgen?...@@@

woensdag 12 jul 2017

Jan Tak :
Sorry we waren vrijwel tegelijkertijd Ronald en ik was net lekker op dreef, de volgende keer dan maar :-)

woensdag 12 jul 2017

Jan Tak :
Jim
Als de DOW stijgt is dit een teken van vertrouwen in o.a. "Dumbo Trumpo", ik zie niet in wat daar mis aan is. De man laat Amerika geld verdienen ten kostte van de zich jarenlang verrijkt hebbende "ragheads" en als het in de USA regent druppelt het bij ons.
Nu nog de EU op de rit zien te krijgen, ja ik geloof nog steeds in Europa mits ook daar een keer iemand met een politiek en zakelijk verstand aan de leiding komt ipv een moeilijk sprekende zuiplap.

Zo iedereen geschoffeerd dan is mijn dag weer goed. Ben ik U vergeten dan was het waarschijnlijk niet de moeite waard :-)

woensdag 12 jul 2017

Ronald Sörensen :
Pseudo intellectueel geleuter op John leCarré niveau.

Trump schept vijandbeelden? Volgens mij wordt op dit moment door de democratische kliek het Koude oorlog sentiment enorm aangewakkerd. Die zgn. democraten hebben ook enorm veel moeite met het accepteren van een democratische beslissing van het Amerikaanse volk.

Chris Ripken
Thierry heft voor 100% gelijk. Zijn salaris valt wel mee als het het vergelijkt met b.v. het salaris van de nieuwe burgemeesters van Zaanstad en Arnhem.
Daarbij is hij gepromoveerd jurist en historicus, misschien kan hij daarmee ook een flinks salaris verdienen.
Deze opmerking is dus stemmingmakerij!
Nog iets. Hier onder staan mijn opmerkingen over het democratisch gehalte van ons land. Ga daar met argumenten op in i.p.v. selectief te winkelen in de vele uitspraken van Baudet.

woensdag 12 jul 2017

Jan Tak :
En ook gelukkig, je mag -beter moet je- in onze democratie ook politici de maat nemen, dus alle kritiek gooi het er uit.
Maar doe het dan wel op geëigende gronden in deze op basis van onze Grondwet art.71 want daar is de Parlementaire Vrijheid beschreven.

Art.71
De leden van de Staten-Generaal, de ministers, de staatssecretarissen en andere personen die deelnemen aan de beraadslaging, kunnen niet in rechte worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in de vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overgelegd.

De wet Openbaarheid van Bestuur gaat over ander zaken maar dat is voor een andere keer.

woensdag 12 jul 2017

chris ripken :
Gelukkig kennen we in onze democratie de Wet "openbaarheid Bestuur"en Thjerie Baudet mag kakelen in de tweede kamer, hij noemt het zelf "een poppenkast"en strijkt er nog een vorstelijk salaris voor op. Kijk dat kan alleen in een democratie. Natuurlijk is het makkelijk "democratie" belachelijk te maken want "alles van waarde is weeerloos".

woensdag 12 jul 2017

jim postma :
@ Jan Tak, altijd een hoge PET van je op gehad. Wil jij NU nog serieus beweren, zoals ik reeds vele malen beweerde, dat het hele Europese schip ten onder gaat, slagzij, zinkende is, door het absolute gebrek aan LEIDERS in deze gehele EU.
Indeed: de hele geschiedenis na honderden en duizenden jsren herhaalt zich: 'De absolute val van dit Tweede Romeinse Rijk. Met daarbij nog de grootste en absolute VAL van het TOTAAL corrupte en mensonterende (Kinderen in hun absolute naïviteit aanranden en misbruiken...).
Jezus zei ooit in zijn absolute goedheid: 'Laat de Kindekes tot mij komen!' Amen.
Deze zogenaamde Wereld is al lang verloren, zo lang het Vaticaan hier nog regeert. Het Vaticaan in deze is niets anders dan de hoofdstad van de alom regerende Lucifer!
Zijn dagen zijn gelukkig inmiddels meer dan geteld.
HalleluhJAH!

dinsdag 11 jul 2017

Jim Postma :
Gewetensvraag? Ra, ra, wat speelt er zich af in dit globale financiële en machtswellustelingspelletje op de Moeder Aarde? Sinds de komst van ons aller 'Dumbo' Donaldje TRump is de Dow Jones (aandelenbeurs) gestegen van zo'n ruim 19.000 punten, nu naar een 'ever gloriënde') puntenindex van haast 21.500 punten. De euro blijft stijgen van voor Trump vanaf 1 dollar 6, naar nu 1 dollar 14! Heel slecht voor onze exportindustrie. Terwijl dus NU de AEX (Amsterdam) blijft wankelen tussen de 520 en ver daaronder weer. Olieprijzen blijven kelderen tussen de 50 dollar per barrel en ver daaronder (47.50 dollar).
Wake Up Call, ladies and gentleman, wie is hier van ons nu gek?!

dinsdag 11 jul 2017

Jan Tak :
Mijn beste Hans ik leer je steeds beter kennen maar deze bekentenis is weer een openbaring: "het volk gaat altijd achter een Hitler staan"?
Dat kan je niet serieus menen toch? Je bedoelt toch niet .... nee toch.

I.i.g. ikzelf en de meesten die ik ken hebben een eigen mening en zoeken daarbij een partij die daar het best bij past. Dit lijkt mij toch een andere benadering.
Overigens vertrouw ik voor mijn keuze nimmer op de media alleen, de propaganda-voorliegers van de NPO hadden Joseph Goebbels niet misstaan.

Landelijk heb ik enkele malen VVD gestemd maar dat zal ik nu niet snel meer doen dan maar Henk Krol, desnoods CDA o.i.d.
Uiteindelijk blijft Nederland toch altijd een coalitieland.
dinsdag 11 jul 2017

Hans Roodenburg :
Bij een democratie hoort 'gekonkel' in achterkamertjes. Een dictatoriale staat is een andere vorm en ondemocratisch. Geef het volk de keus en ze gaan achter een soort Hitler of Noord-Koreaanse dictator staan. Vooral de dommen onder ons. Daarom is en blijf ik tegenstander van referenda. Héél soms kan daarin een uitzondering worden gemaakt. Maar laat in ieder geval het (semi-) intellectuele deel van het volk iets beslissen. Dan kun je je altijd nog verzetten. Je kunt zeggen wat je wil, maar politieke partijen hebben hun kracht door verkiezingen. Ik was de laatste keer stemmer van de VVD (middenpartij). Maar als die te groot zou worden, stem ik een andere politieke partij. Je moet oppassen voor dictatoriale bevoegdheden.

dinsdag 11 jul 2017

chris ripken :
Trump: Last president of the "free"world

dinsdag 11 jul 2017

Ronald Sörensen :
Slechts 2% van de bevolking is lid van een politieke partij (ik zelfs van twee) die beslissen over de baantjes.
In onze Staten Generaal zitten 225 leden. Die ons totale doen en laten bedisselen.
Van de 150 leden van de 2e Kamer zijn slechts een tiental leden direct gekozen, de rest heeft haar of zijn plek te danken aan de partijbonzen of zoals ik ze graag noem het partijpatriciaat.
Van de 75 leden van de 1e Kamer is geen enkel lid direct gekozen, maar alle leden hebben hun positie te danken aan het gekonkel in de partijachterkamertjes.
Als enige land in Europa (o,ja Georgië ook) kiezen we onze burgemeester niet zelf.
Twee referenda over Europa, die een meerderheid van meer dan 60% hadden, zijn door bovengenoemde democraten in de prullenbak gegooid.
Het Europees parlement controleert een aangewezen Europees college.

Nee, het zit hartstikke goed met ons democratisch gehalte.

dinsdag 11 jul 2017

Jan Tak :
Democratie hier met een paar pennenstreken versimpeld tot een keuze tussen links en rechts of erger goed of fout om tranen van in de ogen te krijgen.
Alsof de keuze van het Amerikaanse volk voor Trump juist niet het ultieme voorbeeld is van democratie.
Laten we maar eerst eens naar ons zelf kijken is Nederland wel zo'n goed voorbeeld van een democratie?
Hoe noem je het als een partij van baantjesverdelers- denk aan PvdA en D66 - er in de laatste verkiezingen door het volk worden uitgekotst maar ondertussen nog steeds in staat blijken om, met minachting voor de kiezer, beleidsbepalende functies onder haar leden te verdelen?

Kijk eerst eens naar de balk in het eigen oog voordat je over democratie durft te beginnen.

dinsdag 11 jul 2017

Jim Postma :
Democratie? Wat is dat? Bestaat democratie nog, globaal gezien? Nee, dus, zowel wereldwijd niet (China 1,4 miljard inwoners, India 1,3 miljard inwoners), Zuid-Amerika, Amerika (USA), Rusland (voormalig), Midden-Oosten, Afrika. Azië, stuk voor stuk met vele 'schurkenstaten', dictatoriaal, niks geen democratie! Turkije, Erdogan, ect, ect.
Je begint je nu eigenlijk af te vragen of 'dictatuur' niet stukken beter is dan die zogenaamde 'democratie' van ons in Europa, ooit afkomstig uit ons eeuwenoude Griekenland. In het voormalige Egyptische rijk en in het Romeinse rijk (voor Christus) bestond eveneens geen democratie. Behalve in dit tijd absoluut bloeddorstige machtswellustelingen, c.q. dictators in de vorm van Farao, keizer Ceasar, ect.
Putin, Trump, Ping Ping *China en Noord-Korea) regeren nog steeds deze planeet en onze wereld. Zij lachen ons allen uit. 'Democratie', (Europa), het meest zinkende schip ter wereld. En wie van ons in deze gelooft nog in democratie? Lopen wij met zijn allen niet achter de feiten?!

dinsdag 11 jul 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Roken is dodelijk…


Wonen in Rotterdam staat gelijk aan het roken van zeven sigaretten per dag.

Dat meldt Milieudefensie over de luchtkwaliteit in de havenstad.

Fijnstof is onder meer de dooddoener.


Advies van Milieudefensie:

‘Pik nog even lekker een dubbele whisky op een ROOKVRIJ terrasje mee!’

JP


Bron: Van Gogh Museum


  • Nieuw

  • Reacties