Kees Versteeg: ´One Belt, One Road'

6521-kees-versteeg-one-belt-one-road

( Door Kees Versteeg )

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Midden. Hij ziet Rotterdam als ideale basis voor lancering van het East Meets West project: een Nieuwe Wereldorde in twee delen.

In deel I verhuizen de Verenigde Naties naar Istanbul. Deel II is de creatie van Shangri-La.

Het Westen moet immers zowel een antwoord geven op de radicale islam als op het Chinese masterplan voor het ontwikkelen van nieuwe handelsroutes ‘One Belt, One Road’ (OBOR).

(East meets West (twitter.com)

Afgelopen weekend vond er in Beijing een grote internationale bijeenkomst van regeringsleiders plaats waar de Chinese leider Xi Jinping zijn plan ‘One Belt, One Road’ (OBOR) presenteerde – een plan om nieuwe handelsroutes te ontwikkelen.

Honderden miljarden dollars zullen er in spoorlijnen, bruggen, wegen, havens en andere infrastructuur geïnvesteerd worden. Deels door de Chinese overheid zelf, deels door de betrokken tientallen landen. De nieuwe handelsroutes (zijderoutes 2.0) moeten leiden tot een tweede globaliseringsronde waarvan China de aanjager is.

Kaart OBOR (insight.amcham-shanghai.org)
Eurasia revolution (beurs.com)

Wat dient het antwoord van het Westen te zijn? Niemand die het kennelijk weet. Op de Italiaanse premier na schitterden de Westerse landen, net als overigens de premier van India, door afwezigheid. Vladimir Poetin was er wel.

Aan het einde van één zo’n handelsroute ligt Rotterdam. Ook Rotterdam wacht op wat komen gaat.

Beter is het om een assertieve opstelling te kiezen en vanuit Rotterdam een lange arm te ontwikkelen richting zowel het Nabije als Verre Oosten.

Het is hoog tijd om een westerse strategie te ontwikkelen. Aan de basis daarvan moet het besef liggen dat de wereldhandelsmacht langzaam verschuift naar Azië. Er wonen domweg veel meer mensen in Azië en de landen daar raken steeds beter georganiseerd. Vroeg of laat moet dat ook consequenties hebben voor de politieke verhoudingen in de wereld. Wat kan het Westen doen?

Snel de Nieuwe Wereldorde omarmen. De Nieuwe Wereldorde betekent nieuwe internationale verdragen, nieuwe of hervormde instellingen, een Veiligheidsraad met nieuwe leden en nieuwe bevoegdheden. Hoe kan die Nieuwe Wereldorde eruit zien?

Eurasia revolution (beurs.com)

Ik schets een Nieuwe Wereldorde: deel I gaat over de omgang met de islam en het creëren van stabiliteit in het Nabije Oosten.

Deel II gaat over de omgang met vooral China en India. Het gaat om het creëren van een Aziatisch Super Zwitserland: Shangri-La.

Aya Sofya (Wikipedia)

Deel I van de Wereldorde speelt zich af in Istanboel. De nieuwe Veiligheidsraad vergadert in de Aya Sofya; de VN-kantoren staan in het Aziatische deel van Istanboel, Usküdar. Oost en West delen symbolisch al de macht. De Verenigde Naties blijven vijftig jaar in Istanboel. De wereld neemt twee volle generaties de tijd om de problemen in het Nabije Oosten fundamenteel aan te pakken.

Potala-paleis (zoom.nl)

Deel II van de Wereldorde speelt zich af in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De Verenigde Naties zetelen nu in het Potala-paleis van de Dalai Lama.

Shangri-La (bobjones.org)

Om de machtsverhoudingen tussen China en India stabiel te houden, wordt er een bufferstaat tussen beide gecreëerd: Shangri-La. De naam Shangri-La is afkomstig uit ‘Lost horizon’, een roman van de Britse schrijver James Hilton uit 1933. Shangri-La is daarin een fictief Utopia in het Himalaya-gebergte.

Lost Horizon (Wikipedia)

Het gaat hier niet om het onafhankelijk maken van Tibet, integendeel zelfs. China, India en andere landen – Pakistan, Nepal, Bhutan - behouden de autonomie over de gebieden die zij aan Shangri-La bijdragen. Omstreden gebieden zoals Kasjmir en Arunachal Pradesh, en zelfs Afghanistan, kunnen ertoe gaan behoren.

Waar het in eerste instantie om gaat, is dat Shangri-La politiek complementair is aan OBOR. Het is een politieke zijderoute naar de toekomst; het Westen heeft er alle belang bij – als de macht van Azië die van het Westen gaat overstijgen, en dat gaat ooit gebeuren – dat Azië goed voorbereid is op zijn verantwoordelijkheden waardoor die overvleugeling geen bedreiging voor het Westen inhoudt. Shangri-La moet model staan voor goed internationaal Aziatisch bestuur; hierdoor wordt het vertrouwen van het Westen gewonnen.

De bijvangst kan zijn dat internationale brainstorming over Shangri-La plaatsvindt in Noord-Korea waardoor dit land een nuttige ‘Zwitserse’ rol kan gaan vervullen. Nieuw geplande handelsroutes vanuit Oekraïne en Polen naar Rusland kunnen een impuls geven aan het verbeteren van de verhoudingen tussen de Europese Unie en Rusland.

Kees Versteeg :
Aboutaleb woont op dit moment in Lissabon een conferentie van de ASEM bij, de Asia-Europe Meeting. Dat is de organisatie van Aziatische en Europese gouverneurs en burgemeesters. Zou toch leuk zijn geweest als de burgemeester met een originele Rotterdamse inbreng was gekomen ;-)

zaterdag 27 mei 2017

jim postma :
In dit zelfde kader, maar nog veel cynischer, kreeg ik enkele jaren geleden tijdens mijn reis door Noord-Korea een nieuwe bijnaam van mijn geachte reisgenoten, namelijk:

'Jim Kill Soon'.

Het is maar goed dat de 'Oppergod' Kim Jung Un, dit nooit heeft gehoord.
Anders was het 'echt kantje boord geweest. Voor mij,..., of voor hem!

donderdag 25 mei 2017

jim postma :
'Lost Horizon'. doet mij denken aan een oud Tibetaans gezegde:

'Blijf zitten aan de oever van de rivier, onder de schaduw van de palmboom en blijf daar wachten totdat de lijken van je vijanden voorbij drijven!'

Amen.

donderdag 25 mei 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties