6 mei: Dag van de Vrijheid van Meningsuiting

6475-6-mei-dag-van-de-vrijheid-van-meningsuiting

(door Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Midden. Hij stelt voor om van de sterfdag van Pim Fortuyn een feestdag te maken: de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting.

Zolang Desiderius Erasmus gezien wordt als symbool van al het goede in de mens en Pim Fortuyn als symbool van al het kwaad, zit er iets fundamenteels verkeerds in deze stad (en in dit land). Het ligt veel genuanceerder. Beide heren hebben hun verdiensten, en op één punt overlappen die elkaar zelfs.


Erasmus durfde in zijn ‘Lof der Zotheid’ de spot te drijven met de geestelijken van zijn tijd, Pim Fortuyn nam het met veel élan op tegen de Linkse Kerk. Beiden kunnen gezien worden als kampioenen van de vrijheid van meningsuiting. Ik stel dan ook voor om de zesde mei officieel uit te roepen tot de dag waarop we de vrijheid van meningsuiting vieren. Een volgend Rotterdams college zou de zesde mei alvast kunnen uitroepen tot lokale Rotterdamse feestdag. De rest van het land volgt over vijftig jaar dan wel.

Hoe we de zesde mei kunnen vieren? Door op die dag het ene jaar een rechts controversiële publicist uit te nodigen voor een prestigieuze lezing in de Laurenskerk, en het andere jaar een links controversiële publicist. De zesde mei dient toe te behoren aan alle vrije geesten, een kroonjuweel te zijn van onze democratie, en het symbool van de wederopstanding van onze politieke tolerantie.

Het is een goed initiatief van Leefbaar Rotterdam om jaarlijks de Pim Fortuyn-prijs uit te reiken aan een publicist die schrijft in de geest van Pim Fortuyn. Het is echter onvoldoende omdat deze prijs te veel in eigen kring blijft hangen. Pim Fortuyn verdient een bredere culturele integratie in deze stad. Op de zesde mei kunnen we de vrijheid van meningsuiting in zijn algemeenheid vieren, en die dient ook te gelden voor degenen die juist níet in Pim's geest schrijven. Fortuyn zelf zou daar geen moeite mee hebben, getuige zijn bewondering voor een uitspraak van Voltaire: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’. Die uitspraak is overigens niet echt van Voltaire zelf, maar van een auteur die Voltaire's gedachtegoed puntig samenvatte.

Kortom, 4 mei Dodenherdenking, 5 mei Bevrijdingsdag en 6 mei Dag van de Vrijheid van Meningsuiting: dat is echt een mooi, chic en integer rijtje. Het zal helend werken in deze stad.

Jeroen Waardenburg. :
Ja zeven november nationale kroketten en bier dag iedereen is vrij.
Zielig dat men niet weet wat echte vrijmeningsuiting is ander zouden ze zo.n dag niet uit roepen waar mensen de schouders over ophalen.

Pim wist dat gelukkig wel hij moest is weten wat er van zijn werkelijke gedachten goed geworden is. Een verdeeld gedachten goed zie de heer Ronald Sørensen weer naar een andere partij net een bij van bloem naar bloem.

En laat nou de krachten bundelen macht geven;jammer het prachtige gedachtengoed van Pim is weer over genomen door ijdele apen.

zondag 07 mei 2017

Kees Versteeg :
Jong Leefbaar Rotterdam: ‘Roep 6 mei uit tot ‘Dag van het vrije woord’!’

(...) Daarom pleit Jong Leefbaar ervoor om 6 mei uit te roepen tot ‘Dag van het vrije woord’, om zo nog beter stil te staan bij dit belangrijke grondrecht en de waarde van vrije meningsuiting. Het sluit ook nog eens perfect aan bij 4 en 5 mei. Voorzitter Lennard van Mil: ‘Zo hebben we niet twee, maar drie dagen om stil te staan bij onze vrijheden en is de dood van Fortuyn op zijn minst niet voor niets geweest.’

https://nl-nl.facebook.com/notes/jong-leefbaar-rotterdam/jong-leefbaar-rotterdam-roep-6-mei-uit-tot-dag-van-het-vrije-woord/701313496722428/

zondag 07 mei 2017

Jeroen Waardenburg. :
Een volk waar hele generatie opgroeien die geen weet meer hebben van hun wortels geestelijk waarden en Cultuur is niet vrij daarom die hang naar vrije meningsuiting,die vrije meningsuiting was er mee vlak na de oorlog dan nu.Dan kan men wel zeggen dat hebben we in 5 of 6 eeuwen opgebouwd(het tijdsbestek is veel langer) wat op gebouwd is is verlaten,men is niet vrij zou men echt vrij zijn zou dit land in een andere toestand zijn;dus dag van de vrije meningsuiting is dan ook flauwe kul.Elke dag is vrije meningsuiting maar wel geworteld in geestelijke rijkdom wortels en Cultuur daar buiten is het leeg geblaat en ijdelheid.

zondag 07 mei 2017

Jan Tak :
Gisteren was het dus die 6'de mei, de "Dag van de Vrije Meningsuiting" en die meningen waren dan ook op het Pim Fortuynplein ruimschoots te horen, Jan was er bij samen met honderden anderen.

Diverse sprekers beklemden allen wat die vrijheid inhoudt, hoe het is als je gewoon je mening mag verwoorden zonder bang te hoeven zijn voor bedreiging vanwege jouw mening of zelfs voor een aanslag op je leven zoals ooit Theo en Pim hebben ondervonden.
Dat die vrije meningsuiting ook vandaag onder druk staat door publieke bedreiging in de pers en agressieve demonstraties tijdens nationale feestdagen, dat we op een punt zijn aangekomen dat we als volk door politieke vertegenwoordigers, pers en tv tegen elkander wordt opgezet.

De Pim Fortuyn prijs ging, zoals te verwachten, naar "onze" heldin Ebru Umar de vrouw die zowel de Turkse rechtse dictatuur als ook de Nederlandse linkse kerk recht durft aan te spreken en hun politieke daden op de hak durft te nemen.
Ebru gefeliciteerd je bent een heldin en hebt het verdiend.

zondag 07 mei 2017

Kees Versteeg :
Ik wil niemand passeren Jan, maar goed, ik laat het even rusten. Wel wil ik nog even kwijt dat het m.i gepaster is om Pim Fortuyn te herdenken op 4 mei. Hij is namelijk één van de laatste oorlogsdoden; de moord op hem werd immers ingegeven door de verwerpelijke koppeling die linkse politici maakten en nóg maken tussen de fascisten uit WO II en zij die de multiculturele samenleving (in het bijzonder de sluipende islamisering) bekritiseren.
Als we op 4 mei de slachtoffers van WO II herdenken en op 5 mei de bevrijding van 1945, dan kunnen we voortaan op 6 mei, de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting, de bevrijding van 2002 vieren c.q. die van 2018 (want iets zegt me dat er een nieuwe révolte in de lucht hangt die verwant is maar niet zomaar een vervolg). Bon. We gaan het zien.

zaterdag 22 apr 2017

Jan Tak :
Dit had ik begrepen Kees maar jij legt de link met Pim Fortuyn en de datum 6 mei de dag waarop Pim werd vermoord. Bovendien bestaat er dus al jaar een Pim Fortuyn Prijs, hier kan jij, maar ook de gemeente Rotterdam, toch echt niet omheen.

Nogmaals, ik omarm je idee van "Dag van de Vrijheid van Meningsuiting" waarmee ik dus impliciet erken dat een vrije meningsuiting thans onder druk staat maar de erven Fortuyn kan je niet passeren.

zaterdag 22 apr 2017

Kees Versteeg :
Jan, het gaat erom dat de stad Rotterdam zelf de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting organiseert, en dus ook zelf de sprekers uitnodigt.

vrijdag 21 apr 2017

Jan Tak :
Bedankt voor de toelichting ik had deze link nog niet gelegd, heb je het idee al bij Leefbaar aan geboden?
Ik denk dat ze voor een lezing best wel te porren zijn maar de prijs is momenteel wel bedoeld om het het gedachtegoed van Pim levend te houden en de volgende vraag is dan welke linkse intellectueel durft een Fortuyn lezing aan?
Denk ik gelijk weer aan de opmerking van Marcel van Dam "U bent een buitengewoon minderwaardig mens"
Een extra complicatie kan zijn, hoe krijg je een links-mens uit zijn habitat Amsterdam :-)
Dit idee zie ik niet gebeuren.

vrijdag 21 apr 2017

Kees Versteeg :
Jan, je hebt het verkeerd begrepen. De Pim Fortuyn-prijs bestaat al een paar jaar; een officiële Dag van de Vrijheid van Meningsuiting bestaat nog niet. De Pim Fortuyn-prijs is voor Fortuynisten; de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting voor links én rechts. Dat ik voorstel om die dag te koppelen aan de sterfdag van Pim Fortuyn is omdat ik vind dat de historie van Pim Fortuyn niet louter van betekenis is voor Fortuynisten, maar ook het algemeen belang raakt. Ik stel overigens ook voor om het beeld van Erasmus op het Grotekerkplein uit te roepen tot officieel stadscentrum van Rotterdam. Laurenskerk, Fortuyn, Erasmus: het is een mooi rijtje. Net als de data 4, 5 en 6 mei. Alles tezamen vormt dat het spiritueel hart van Rotterdam. Een goed hart heeft overigens zowel een linker- als rechterkamer.

vrijdag 21 apr 2017

Jan Tak :
Ik ben flabbergasted" en voel me gepiepeld etc.

Denk ik een goed idee van Kees te steunen blijkt die Pim Fortyn Prijs al 3 jaar te bestaan.
Een beetje Jan in de maling nemen Kees of heb ik het verkeerd begrepen?

In ieder geval op 6 mei wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt.
Eerdere winnaars waren prof. Afshin Ellian en vorig jaar Leon de Winter. Wordt het dit jaar Ebru Umar?

Dit was Rotterdam Gisteren&Vorig jaar :-)

vrijdag 21 apr 2017

Jeroen Waardenburg. :
18 juni elk jaar weer gewoon Waterloo dag vieren,voor de rest allemaal flauwe kul want mensen die echt hun mening zeggen komen in dit land voor het gerecht,want die mening heet dan in eens schelden.

Zo nu maar even een glaasje water bij de pomp halen.

woensdag 12 apr 2017

Jan Tak :
Ik ben voor... 6 mei de dag van de Vrijheid van Meningsuiting.
Alleen om van de sterfdag van Pim gelijk een feestdag te noemen gaat mij toch iets te ver.

woensdag 12 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over: