6 mei: Dag van de Vrijheid van Meningsuiting

6475-6-mei-dag-van-de-vrijheid-van-meningsuiting

(door Kees Versteeg)

Kees Versteeg ontwikkelt het Nieuwe Midden. Hij stelt voor om van de sterfdag van Pim Fortuyn een feestdag te maken: de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting.

Zolang Desiderius Erasmus gezien wordt als symbool van al het goede in de mens en Pim Fortuyn als symbool van al het kwaad, zit er iets fundamenteels verkeerds in deze stad (en in dit land). Het ligt veel genuanceerder. Beide heren hebben hun verdiensten, en op één punt overlappen die elkaar zelfs.


Erasmus durfde in zijn ‘Lof der Zotheid’ de spot te drijven met de geestelijken van zijn tijd, Pim Fortuyn nam het met veel élan op tegen de Linkse Kerk. Beiden kunnen gezien worden als kampioenen van de vrijheid van meningsuiting. Ik stel dan ook voor om de zesde mei officieel uit te roepen tot de dag waarop we de vrijheid van meningsuiting vieren. Een volgend Rotterdams college zou de zesde mei alvast kunnen uitroepen tot lokale Rotterdamse feestdag. De rest van het land volgt over vijftig jaar dan wel.

Hoe we de zesde mei kunnen vieren? Door op die dag het ene jaar een rechts controversiële publicist uit te nodigen voor een prestigieuze lezing in de Laurenskerk, en het andere jaar een links controversiële publicist. De zesde mei dient toe te behoren aan alle vrije geesten, een kroonjuweel te zijn van onze democratie, en het symbool van de wederopstanding van onze politieke tolerantie.

Het is een goed initiatief van Leefbaar Rotterdam om jaarlijks de Pim Fortuyn-prijs uit te reiken aan een publicist die schrijft in de geest van Pim Fortuyn. Het is echter onvoldoende omdat deze prijs te veel in eigen kring blijft hangen. Pim Fortuyn verdient een bredere culturele integratie in deze stad. Op de zesde mei kunnen we de vrijheid van meningsuiting in zijn algemeenheid vieren, en die dient ook te gelden voor degenen die juist níet in Pim's geest schrijven. Fortuyn zelf zou daar geen moeite mee hebben, getuige zijn bewondering voor een uitspraak van Voltaire: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’. Die uitspraak is overigens niet echt van Voltaire zelf, maar van een auteur die Voltaire's gedachtegoed puntig samenvatte.

Kortom, 4 mei Dodenherdenking, 5 mei Bevrijdingsdag en 6 mei Dag van de Vrijheid van Meningsuiting: dat is echt een mooi, chic en integer rijtje. Het zal helend werken in deze stad.

Kees Versteeg :
Ik wil niemand passeren Jan, maar goed, ik laat het even rusten. Wel wil ik nog even kwijt dat het m.i gepaster is om Pim Fortuyn te herdenken op 4 mei. Hij is namelijk één van de laatste oorlogsdoden; de moord op hem werd immers ingegeven door de verwerpelijke koppeling die linkse politici maakten en nóg maken tussen de fascisten uit WO II en zij die de multiculturele samenleving (in het bijzonder de sluipende islamisering) bekritiseren.
Als we op 4 mei de slachtoffers van WO II herdenken en op 5 mei de bevrijding van 1945, dan kunnen we voortaan op 6 mei, de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting, de bevrijding van 2002 vieren c.q. die van 2018 (want iets zegt me dat er een nieuwe révolte in de lucht hangt die verwant is maar niet zomaar een vervolg). Bon. We gaan het zien.

zaterdag 22 apr 2017

Jan Tak :
Dit had ik begrepen Kees maar jij legt de link met Pim Fortuyn en de datum 6 mei de dag waarop Pim werd vermoord. Bovendien bestaat er dus al jaar een Pim Fortuyn Prijs, hier kan jij, maar ook de gemeente Rotterdam, toch echt niet omheen.

Nogmaals, ik omarm je idee van "Dag van de Vrijheid van Meningsuiting" waarmee ik dus impliciet erken dat een vrije meningsuiting thans onder druk staat maar de erven Fortuyn kan je niet passeren.

zaterdag 22 apr 2017

Kees Versteeg :
Jan, het gaat erom dat de stad Rotterdam zelf de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting organiseert, en dus ook zelf de sprekers uitnodigt.

vrijdag 21 apr 2017

Jan Tak :
Bedankt voor de toelichting ik had deze link nog niet gelegd, heb je het idee al bij Leefbaar aan geboden?
Ik denk dat ze voor een lezing best wel te porren zijn maar de prijs is momenteel wel bedoeld om het het gedachtegoed van Pim levend te houden en de volgende vraag is dan welke linkse intellectueel durft een Fortuyn lezing aan?
Denk ik gelijk weer aan de opmerking van Marcel van Dam "U bent een buitengewoon minderwaardig mens"
Een extra complicatie kan zijn, hoe krijg je een links-mens uit zijn habitat Amsterdam :-)
Dit idee zie ik niet gebeuren.

vrijdag 21 apr 2017

Kees Versteeg :
Jan, je hebt het verkeerd begrepen. De Pim Fortuyn-prijs bestaat al een paar jaar; een officiële Dag van de Vrijheid van Meningsuiting bestaat nog niet. De Pim Fortuyn-prijs is voor Fortuynisten; de Dag van de Vrijheid van Meningsuiting voor links én rechts. Dat ik voorstel om die dag te koppelen aan de sterfdag van Pim Fortuyn is omdat ik vind dat de historie van Pim Fortuyn niet louter van betekenis is voor Fortuynisten, maar ook het algemeen belang raakt. Ik stel overigens ook voor om het beeld van Erasmus op het Grotekerkplein uit te roepen tot officieel stadscentrum van Rotterdam. Laurenskerk, Fortuyn, Erasmus: het is een mooi rijtje. Net als de data 4, 5 en 6 mei. Alles tezamen vormt dat het spiritueel hart van Rotterdam. Een goed hart heeft overigens zowel een linker- als rechterkamer.

vrijdag 21 apr 2017

Jan Tak :
Ik ben flabbergasted" en voel me gepiepeld etc.

Denk ik een goed idee van Kees te steunen blijkt die Pim Fortyn Prijs al 3 jaar te bestaan.
Een beetje Jan in de maling nemen Kees of heb ik het verkeerd begrepen?

In ieder geval op 6 mei wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt.
Eerdere winnaars waren prof. Afshin Ellian en vorig jaar Leon de Winter. Wordt het dit jaar Ebru Umar?

Dit was Rotterdam Gisteren&Vorig jaar :-)

vrijdag 21 apr 2017

Jeroen Waardenburg. :
18 juni elk jaar weer gewoon Waterloo dag vieren,voor de rest allemaal flauwe kul want mensen die echt hun mening zeggen komen in dit land voor het gerecht,want die mening heet dan in eens schelden.

Zo nu maar even een glaasje water bij de pomp halen.

woensdag 12 apr 2017

Jan Tak :
Ik ben voor... 6 mei de dag van de Vrijheid van Meningsuiting.
Alleen om van de sterfdag van Pim gelijk een feestdag te noemen gaat mij toch iets te ver.

woensdag 12 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties