Een gek veroorzaakt mediahype

6453-een-gek-veroorzaakt-mediahype (Door Jim Postma)

Reeds twee dagen staan de media bomvol, inclusief tv-stations als BBC en CNN, omdat één gek een aanslag heeft gepleegd. Zo dom, zo amateuristisch dat dit absoluut niets met een terroristische daad kan hebben te maken. Hoewel meteen door IS geclaimed. Maar wie is IS in hemelsnaam? Is dat de Mossad, de CIA, FBI, STB (voormalige KGB) of de Turkse geheime dienst? Goede vraag, zij weten het antwoord meteen.


Bovendien wie zou zo’n knullige aanslag van een verwarde geest nu willen claimen. Ja er waren helaas vijf doden (waaronder de dader zelf) te betreuren en zo’n veertig gewonden. Maar om hiervan zo’n overdreven mediahype van te maken is voor mij als mediaman moeilijk te begrijpen. Dagelijks sterven eer in het verkeer, alleen hier al, zo’n tien mensen met vele tientallen gewonden. Wordt in onze reguliere pers afgedaan met hooguit een kolommetje of twee.

Maar nu de wereldwijde media inclusief de voorpagina met hele binnenpagina’s uitgemeten. Met koppen in koeienletters (AD): ‘Londen in hart geraakt.’ En uitspraken van de Engelse premier Theresa May om tranen met tuiten bij te laten: ‘Onze politieagenten renden met gevaar voor eigen leven, het gevaar tegemoet.’ Dan weer binnen koppen als: ‘Lichamen vlogen als poppen door de lucht.’ En: ‘Het zag er vreselijk uit. Eentje vloog over de reling van het water. Leeft ze nog?’

Waar ging dit hele spectaculaire mediatheater nu eigenlijk om? Een in Engeland geboren man van in de veertig jaar, met een Arabische achternaam, schiet eerst met een pistool op enkele agenten ergens in Londen. Later bleek dit een luchtdrukpistool te zijn! Met van die hele kleine loden kogeltjes, waarvan je hooguit een speldenprik kon krijgen.

Vandaar dat ik een glimlach in deze niet kon onderdrukken toen ik hoorde hoe die Engelse ‘terrorist’ met zijn ‘klappertjespistool’ op die agenten schoot. Was het daar maar bij gebleven, dan had de man zelf na zijn arrestatie nog geleefd. En was natuurlijk veel menselijk drama voorkomen.

Mes

Maar na zijn eerste zogenaamde ‘schietpartij’, gewapend nota bene met een mes die hij zeker niet van de slager had gekregen, maar van zijn terroristische organisatie. Die hem vervolgens een personenwagentje liet stelen of van een bekende ‘lenen’ (waarom dan in dit geval niet zo’n zware vrachtwagen zoals op de kerstmarkt in Berlijn gebeurde). Vervolgens reeds hij bosjes mensen om ver bij de Westminsterbridge, vlak bij Big Ben en het Engelse parlement. Met de eerder genoemde aantallen slachtoffers.

Dit hele incident deed mij direct sterk terugdenken aan het drama op Koninginnedag op 30 april 2009 toen ook weer zo’n gek (geboren Nederlander in dit geval) met zijn personenwagen als een waanzinnige voor de ogen van het Koninklijk Huis de feestvierende menigte in reed. En daarna te pletter tegen het monument ‘De Naald’ in Apeldoorn. Deze ‘gek’, ene Karst Tates, veroorzaakte toen acht dodelijke slachtoffers. De man bleek door het lint te zijn gegaan vanwege grote schulden en met boven hem de dreiging zijn huis te worden uitgezet. Geen terroristische beweging heeft deze wanhoopsdaad ooit geclaimd. Terecht!

Overkill

Nu terug naar Londen. AD: ‘Precies een jaar na de twee grote aanslagen in Brussel, was de Britse hoofdstad eergisteren het toneel van een bloedige aanslag.’ En vervolgens zie je een foto met zwaarbewapende agenten die om de doodgeschoten dader hangen. De verdachte had trouwens net daarvoor met zijn mes een agent verwondt.

Maar het hele plaatje getuigd wederom van een gigantische niet gedicipliniëerde overkill. Niet dat ik betwist dat de man niet doodgeschoten had mogen worden, maar wel dat zij hem makkelijk hadden kunnen uitschakelen om hem later te kunnen verhoren.

Wat blijkt nu uiteindelijk in de ‘aftermatch’ via het NOS-journaal van heden. De dader bleek in geen velden of wegen te staan op de lijst van de Britse geheime dienst van zo’n 3.000 potentiële terroristen. En zeker helemaal niet op de top 500 van hen, laat staan op de absolute top 50 van hen die dagelijks in de gaten worden gehouden door MI-5 of MI-6. Hierbij werd nog uit het Londen het commentaar gegeven dat het hier ging om ‘een sneue loser’, met een grote persoonlijkheidsstoornis.’

Wassen neus

Voor de vorm van het ‘terroristenonderzoek’ zijn nu een aantal van zijn familieleden opgepakt, waaronder zijn vrouw. Al met al zal het een wassen neus blijken te zijn.

Zo lopen er hier ook in Nederland nogal wat gekken rond waarvoor geen plaats meer is in onze vroegere geestelijke instellingen. Wat dat betreft dus wel een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als zo’n bommetje in hun bovenkamer barst, dan kunnen wij met zijn allen vroeger of later een dergelijke aanslag zeker verwachten. Zowel nationaal als internationaal, is hier niets tegen te doen. Zo beamen haast alle veiligheidsexperts.

Wel in deze een veel grotere terughoudendheid in het wereldwijde haast ‘geile’ nieuwsbrengen. Met smakelijk verzonnen koeienletters van koppen. Zoals van: ‘Hoe maak ik van een weliswaar ‘schadelijke mug’ toch nog een olifant.

jim postma :
Was en IS de Noorse massamoordenaar Breivik (77 moorden) nu gek of niet. Werkte hij net als al die andere gekken nu voor IS of de jihad of niet? Waren (haast) alle massamoordenaars in het Nazirijk nu gek of niet. En uit welke haatboeken putten zijn met hun absolute laffe allesvernietigende moordenaarsmentaliteit hun heilige inspiratie?

Word ik nu zelf gek of niet? De zelfvernietiging zit uiteindelijk in de mens zelf. Stuk voor stuk gekken of je nu de Koran leest, de bijbel of de Torah. Het is maar hoe al die gekken deze boeken interpreteren, c.q. in worden gebrainwashed. Mijn oude heer gaf mij daar ooit op zeer jonge leeftijd een mooi voorbeeld van. Lees Kopstoot: Religie.

maandag 03 apr 2017

Jan Tak :
Geniaal hadden we eerder moeten bedenken, we noemen alle dood en verderf zaaiende jihadisten "gek", en een gek kan je zijn daad niet kwalijk nemen, probleem opgelost.

Overigens niet origineel natuurlijk, vroeger hadden we Maasoord in Portugaal daar zaten de "gekken" later kwam er opvang voor kindermoordenaars en pedo's ook gek natuurlijk, nu zijn het allemaal patiënten en is het probleem is opgelost.

Wie houd jij nu voor de gek?

zondag 02 apr 2017

jim postma :
BBC en NOS gisteren: 'De twaalf verdachten (familieleden) van de dader die bij de Londense brug een aanslag pleegde op onschuldige burgers zijn allen vrijgelaten. Zij hadden niets met de aanslag te maken. Ook wordt nog onderzocht of IS er iets mee te maken had, zoals ze hebben geclaimed.'

Een gek dus, nogmaals, zoals ik van tevoren na analyses, vorige week maandag heb geschreven. Is het eigenlijk niet gek (!!!) dat ik hierin ook van tevoren claimde dat de arrestatie van de twaalf zou uitlopen op een wassen neus! Voordat al die dure inlichtingendiensten nog met hun werk moesten beginnen.

Volgende keer, heel simpel: Een belletje naar Jim Postma van Vandaag en MORGEN en de inlichtingendiensten weten het antwoord reeds. Ook stukken goedkoper!
Amen!

zondag 02 apr 2017

Hans Roodenburg :
Veiligheidsdiensten kunnen ook niet alles volgen. De bevolking in haar omgeving of haar familieleden wél! En dat gebeurt helaas te weinig bij bepaalde bevolkingsgroepen. Bij moslims (actueel) en ook in asociale families. Vaak weten zij wel welk vlees zij in de kuip hebben...

vrijdag 31 maart 2017

jim postma :
P.S. 2: En vergeet in deze ook niet onze befaamde veiligheids- en inlichtingendiensten. Die moeten tenslotte ook hun budgetten verdienen. Het liefst hoe meer, hoe meer! En dan kan daarin de nodige tam-tam en borstklopperij ook zeker geen kwaad.
Eigenlijk verbaasd het mij in deze (met de hele 'invasielegers) dat er in Europa nog zo relatief weinig aanslagen zijn gepleegd (door wie dan ook). Ten opzichte van de dagelijkse verkeersongelukken en andere ellende.
Wel geldt nu voor helaas elke Europese burger om dagelijks op je hoede te blijven. Zonder daarbij te veel angstgevoelens. 'Life must go on!'

vrijdag 31 maart 2017

jim postma :
'Hik', Jan. 'Wat is gelijk en wat is ongelijk?' Ook hiervan ligt de waarheid (wat is de waarheid?) niet altijd in het midden.
Zoals je (jullie) weet(en) krijg je van te veel water bij de wijn doen ook 'de hik'. En stinkende koppijn van die stinkende heelmeesters.
'Gij zult NIET doden', is heldere en klare taal. En wat haatboeken betreft: 'Wie haat zaait, zal haat oogsten.' Niets is in deze nieuw onder 'onze' zon.
En daar zal ik het voor nu maar even bij laten, anders zitten wij straks onder de maneschijn nog 'te bomen'.
p.s. Ik heb geschreven 'terughoudendheid' in sensatie en dus beslist geen censuur!

vrijdag 31 maart 2017

Jeroen Waardenburg. :
Kijk Jim dat is ook jouw theorie.
De les hieruit te trekken; beoordeel niet de individuele dader maar hetgeen hen gezamenlijk bind en dan zie je dat jouw einzelgänger's allemaal zijn geïndoctrineerd door hetzelfde geloofsboek.CITAAT.

Je hebt helemaal gelijk,maar Jim heeft natuurlijk niet helemaal ongelijk.Een mens die niet gek is doet zo iets niet en zeg dan dat kan nou wel in dat haatboek staan maar dat gaan wij niet doen,alleen een gek geeft daar gevolg an en inderdaad door dat haat boek.

vrijdag 31 maart 2017

Jan Tak :
Een man stond iedere ochtend op met een gierende hoofdpijn en bezocht de dokter, die vermoedde drankmisbruik en gaf het advies om eens wat anders te drinken.

Op maandag nam de man een gin-tonic, resultaat hoofdpijn,
Dinsdag cognac-tonic, zelfde resultaat,
Woensdag jenever-tonic, zelfde resultaat,
Donderdag whisky-tonic, weer koppijn
Vrijdags belt hij de dokter met zijn conclusie "Dokter bedankt voor het advies, ik heb alles geprobeerd en hik weet nu de oorzaak; "de tonic is de boosdoener"

Kijk Jim dat is ook jouw theorie.
De les hieruit te trekken; beoordeel niet de individuele dader maar hetgeen hen gezamenlijk bind en dan zie je dat jouw einzelgänger's allemaal zijn geïndoctrineerd door hetzelfde geloofsboek.

vrijdag 31 maart 2017

jim postma :
p.s. Zo helpe ons God Almachtig in deze. Niemand, geen enkele hier (nog) levende ziel, heeft het recht om het recht in eigen handen te nemen. En daarbij volkomen onschuldige burgers willens en wetens te doden (vermoorden).
Nu werd ik in deze - God betere het - in een linkse hoek gedrukt van Censuur. Van een dergelijke ouderwetse hokjesgeest houd ik totaal niet. Ondanks ook mijn emoties in deze probeer ik en blijf ik hopelijk objectief/neutraal. Zoals het goede journalisten betaamt (hoevelen zijn er nog in deze met hun sensationele mediagehijg? Een geluk bij een ongeluk, de waarheid zal altijd zegevieren.
Amen!

donderdag 30 maart 2017

jim postma :
Hoe opvallend toch na zo'n twee dagen durende wereldmediahype over een gek en complete 'loser' die uit alle pure frustraties in zijn leven (al of niet gebrainwashed door IS), er deze week geen woord meer over te vinden is. Zoals ik hierin eerdere verklaarde: 'Een volkomen wassen neus.' Met de net zo sensationele arrestatie van zijn familieleden (acht man/vrouw). Straks allemaal weer op vrije voeten en geen mediahaan die daar nog naar kraait. (Zoals de afgelopen mediamededelingen van de NOS/BBC.
Waar ik alleen voor heb gewaarschuwd (ook bij mijn Nederlandse Journalisten Vereniging (NVJ/VillaMedia) is de wereldwijde sensatiezucht in deze. Die - en dat was mijn waarschuwing - andere gekken/losers of 'lonely wolves' op het spoor te zetten om in een klap 'wereldberoemd te worden'. En of ze nu denken naar Allah te gaan of God Almachtig - Forget it. Zij vinden allen de hel!

donderdag 30 maart 2017

jim postma :
Volgens het laatste NOS-journaal in deze (samen met de BBC) heb ik dus (helaas) weer gelijk gekregen.

Tomorrow (Vandaag en Morgen) meer!

maandag 27 maart 2017

jim postma :
Geef me nog even tijd voor een wederwoord, beste Jan. Hoewel met pensioen, word ik aan alle kanten geleefd. Nu naar boven (voor hopelijk niet het Laatste Avondmaal..@@@), dan naar het koor van de bewonersvereniging met mijn basstem (c.q. grafstem), dan nog een avondterrasje pikken. Ja, indeed, een mens op leeftijd heeft steeds meer te klagen...@@@

Laters!

maandag 27 maart 2017

Jan Tak :
Inderdaad staat dit artikel vandaag ook op VillaMedia tot zover klopt het verhaal, wat hier niet staat en daar weer wel is de vette kop:

LONDEN: EEN TANDJE MINDER MEDIA-AANDACHT?

Sorry Jim maar waar ik nu niet op zit te wachten (en van jou ook niet had verwacht) is een oproep tot zelfcensuur. Potverdrie dubbeltjes, begin jij nu ook al met die linkse shit, verword je tot een zelf-cencureerder als Eric van Muiswinkel, of een Dieudonné-volger gelijk van Youp't Hek?

Kan ik hier niemand meer serieus nemen?
Journalisten hebben maar één taak, het brengen van nieuws zo nodig met toelichting en wel zodanig dat de bevolking weet wat er gaande is. Dit in het belang van het voortbestaan van onze democratie en de veiligheid en gezondheid van leven.

Mag ik daarom even naar het artikel "Weg met de zelfcensuur"van Ayaan Hirsi op datzelfde VillaMeda verwijzen?

https://www.villamedia.nl/n/nvj/nieuws/2005mei3redehirsiali.shtm

Pak even een borrel voor de schrik :-)

maandag 27 maart 2017

Jeroen Waardenburg. :
Maar waar het hier om gaat is het motief van de aanslagplegers.CITAAT.

Klopt en dat wordt teveel onderschat.

maandag 27 maart 2017

Jeroen Waardenburg. :
Hansje Roodenburg is theologisch niet op de hoogte ;in het Christendom gaat het helemaal niet om het Oude Testament integendeel.

Maar H. Roodenburg moet eerst maar eerst echt de Bijbel gaan lezen dan maar wat in het rond gillen.

maandag 27 maart 2017

Hans Roodenburg :
@JanTak. Ook in het oude testament staan gruwelijke dingen. Daarom wijs ik elk geloof - in een hogere macht - af

maandag 27 maart 2017

Jan Tak :
Natuurlijk lijkt de daad van Tates op de huidige aanslagen maar wat jij doet is de omgekeerde redenatie zoals gevolgd door de "wegkijkers" meestal wordt ook Breivick er dan bij gehaald. Maar waar het hier om gaat is het motief van de aanslagplegers.
Dit waren gestoorde Einzelgängers en het motief lijkt mij woede en wraak.

Bij islamitisch geweld is er zeker een lijn te herkennen en is het motief angst zaaien, daarom ook altijd die messen. Bloed moet er vloeien.
Angst zaaien voor een ogenschijnlijk ongeorganiseerde vijand die langzaam maar zeker Europa wijk voor wijk, stad voor stad gaat overnemen.
Herken het beeld ze hebben geen haast.

maandag 27 maart 2017

jim postma :
En Karst Tates dan (zoals boven door mij beschreven) met zijn wanhoopsdaad op Koninginnedag in Apeldoorn (acht doden). Was hij (als geboren en getogen Nederlander) ook geïnspireerd door de Koran? Of was hij gewoon 'gek', een geesteszieke dus.
Afgelopen zaterdag was er in het AD nog een uitgebreide analyse van deze zogenaamde 'lonely wolves' met hun aanslagen in Europa. De meeste van hen werden daarin beschreven als 'geesteszieken'. Waarvan ik moeilijk kan geloven dat zij hebben gehandeld vanuit een terroristische organisatie zoals IS.

Maar dat zij op de een of andere manier door IS zijn misbruikt, ja daar kan ik nog inkomen. Maar organisatorisch qua doelbewuste sterk voorbereide aanvallen, zo belachelijk haast als een 'amateurtje' (messen en 'klappertjespistolen', daar heb ik mijn grootste twijfels bij.
Ja 9/11 was daarin bijzonder helder en duidelijk, ook alle andere aanslagen die tegelijkertijd plaatsvonden als een 'vierklapper' geen twijfel over mogelijk.

maandag 27 maart 2017

Jan Tak :
OK terug naar af en helaas kan ik je inje conclusie niet volgen Jim.

Allereerst de man een "gek" te noemen is het wel simpel afdoen van een ingewikkeld verhaal. Gek zijn is een psychische ziekte en dat zie ik hier niet als primaire oorzaak tenzij je alle diepgelovigen als zijnde gek wilt kwalificeren.
Deze man lijkt mij één van de vele geloofsfanaten die letterlijk neemt wat de Koran hem heeft opgelegd het zaaien van angst.

Soera 2-191: “En doodt hen, waar je hen ook ontmoet en drijft hen uit, vanwaar zij u hebben uitgedreven; want vervolging is erger dan doden…zo is de vergelding voor de ongelovigen.”

Stop met het absurde gepraat over “individuele gekken” en doorzie wat hier gaande is.zondag 26 maart 2017

Jeroen Waardenburg. :
Zit je nou te vissen naar een complimentje.

zondag 26 maart 2017

jim postma :
Ons verhaal over 'een gek veroorzaakt een (hele) mediahype, staat vanaf morgen ook op www.villemedia.nl , de nationale side voor alle journalisten (NVJ, Nederlandse Vereniging van Journalisten).

Graag, juist daarom (in tegenstelling tot wat redactionele mededelingen tussen Rob Timmer en mijzelf), jullie inhoudelijke commentaar op bovenstaande commentaar.
Graag en tot laters!

zondag 26 maart 2017

jim postma :
Zonder meer wederzijds Rob! En... het laatste glas, mag je nooit en te nimmer (Timmer) meer in mijn aanwezigheid zeggen, anders ga je vanzelf snel dood! in het Spaans heet dit vanwege hun bijgeloof: De PreUltima. De voorlaatste, anders ga je dus volgens hun bijgeloof DOOD!

Niettemin, afhankelijk nu van je griepziekte, hopen wij je zeker binnenkort te zien tijdens onze prijsuitreiking van onze toch humoristische Prognosequiz!

vrijdag 24 maart 2017

Rob Timmer :
Mijn bericht wás het laatste glas Jim! Mogelijk komen we elkaar nog wel eens tegen en dan mijnerzijds zeker zonder rancune.

vrijdag 24 maart 2017

jim postma :
Beste Rob! In dit geheel hebben wij al meerdere malen van elkaar afscheid genomen. Niet zo zeer door ons (mij als hoofdredacteur), maar doordat je meerdere keren te kennen heb gegeven vanwege kinderen en kleinkinderen (langs de velden) het op je zeventigste al meer dan genoeg druk te hebben met in deze toch zeer andere belangrijke prioriteiten.
Niettemin hebben wij gezamenlijk met alle vallen en opstaan in dit hele proces de nodige discussies gehad en je kan het niet in dit hele leven gelukkig met elkaar eens zijn. Soms ben ik hierin te fel geweest, maar je hebt jezelf in die onderlinge discussies zeker ook niet onbetuigd gelaten. Constant zalven en nathouden en pappen hierin, is ook hypocriet.
Vanaf het begin tot aan vandaag heb ik je hoog gehad in mijn vaandel. Moge onze oude vriendschap hierin niet verloren gaan en laten wij (hopelijk) toch nog gezamenlijk met elkaar het glas mogen heffen tot onze laatste adem. Beterschap in je koorts, griep (weet er alles van) en vooral 'Proost' en gezondheid!

vrijdag 24 maart 2017

Rob Timmer :
Aan alles komt een eind
Inderdaad er komt, hoe dan ook, altijd een einde aan alles. Soms gaat dat ongemerkt maar nu en dan ook met een schok(je). Na meer dan zeven jaar 24/7 inzet aan deze digitale krant voel ik dat het tijd is om afscheid te nemen.
Ik heb hier een volle dag over nagedacht en heb een besluit genomen. De redactionele standpunten op vele vooral sociale terreinen liggen inmiddels zover uiteen, en worden publiekelijk zo breed uitgemeten (zeker ook door mij), dat ik besloten heb om de herfst van mijn leven (zoals dat fijntjes werd opgemerkt) te gaan besteden aan andere zaken.
Maar… het was een mooie en zinvolle tijd en ik wens Rotterdam Vandaag & Morgen een goede toekomst!

vrijdag 24 maart 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties