The Day After

6441-the-day-after (Door Jim Postma)

Toch verbazing en verrassing alom. Wederom zaten de opiniepeilers er grof naast. Zeker na de wekenlange nek-aan-nek-strijd tussen de twee koplopers, VVD en PVV. Mark Rutte verkondigde meerdere malen via de tv- en andere mediakanalen ‘bang’ te zijn voor Geert Wilders. Althans dat de PVV de grootste zou gaan worden. Hij waarschuwde de kiezers ervoor dit niet te laten gebeuren.

Hebben die kiezers daar op het allerlaatste moment naar geluisterd? Ik dacht het niet. Maar wat is er dan in die tussentijd wel gebeurd? Ja, de rellen hier in Rotterdam en in Den Haag met de Turken zijn er duidelijk tussen gekomen. En daarop volgde het landelijke spoedberaad vanuit het ‘Torentje’ met de stoere Mark Rutte voorop.


Niet dat ‘de Kop van Rutte’ nu zo bang was voor de Turken en wellicht voor zijn Europese EU-collega’s. Nee, hij was zo bang voor Wilders. Het was immers hij en hij alleen die met zijn hete adem in de nek zat van de premier. En die wilde o zo graag weer premier worden en daarom viel hij zo ontzettend manhaftig uit naar de Turken. Zo van: ‘Tot hier en geen stap verder!’ En dan ook nog een Turkse minister uitwijzen die min of meer ‘illegaal’ ons land was binnengekomen.

Ja, dat moest wel een rel worden! In plaats dat er geen haan naar had gekraaid als er een ander scenario was gevolgd.

‘Pesterig’

Maar intussen had ons Markje ‘knapste jongetje van de klas’ wel de wind uit de zeilen genomen van dat pesterige klasgenootje Geertje. Je ziet hem al in die schoolbankjes (die tegenwoordig Tweede Kamerbankjes heten) zijn tong uit steken naar dat ‘domme blondje’.

Zo van: ‘Te laat, te laat, sprak Winnetou, het haatzaad is al naar binnen toe.’

De vraag is en blijft: ‘Hoe had Mark Rutte in deze hele kwestie gehandeld als Wilders niet als zijn grote ‘Boeman’ fungeerde?’ Immers had Rutte in deze hele diplomatieke rel met de Turken de slapjanus gespeeld, dan was hij aan alle kanten weggepest door Wilders. Schreeuwend en toeterend over heel Nederland dat Rutte een volkomen ‘onwaardige premier was.’

In dit geval zeker niet was, maar is.

Want na de afgelopen volkomen desastreuze regeerperiode en zeker in die tijd daarvoor is Mark Rutte en zijn kabinet dwars door het ijs gezakt. Met een ‘Ken net’ rapportcijfer van -5.

PvdA

Jammer dat in deze alleen de PvdA hiervoor zwaar is gestraft, hoewel uiteindelijk toch ‘dikke bult, eigen schuld!’ Nederland heeft er, ondanks de beweringen over een herstellende economie en daling van de werkloosheid, er nog nooit zo slecht voor gestaan als nu.

Met een schandalige falende Zorg in dit land, een uitgeholde defensiemacht, met een absoluut rampenplan van de Nationale Politie (VVD, Opstelten!). De massaal instromende arbeidskrachten uit voormalige Oostbloklanden (via wederom de VVD en de werkgevers daarin), fnuikend voor onze transportbedrijven en onze middenstanders. Omdat zij voor hun behoud moeten vechten tegen sterk concurrerende arbeidslonen uit het Oostblok. Vaak ‘zwart’, zonder enige premies of sociale lasten te betalen, zoals hier bestaande Nederlanse bedrijven wel maandelijks moeten ophoesten.

Volkomen oneerlijk en asociaal. (Say no more!)

(Wordt vervolgd).

Jeroen Waardenburg. :
Laten horeca-uitbaters voortaan hun bier kopen bij de supermarkt, een flesje inschenken tegen kostprijs (30 tot 40 cent per flesje). Vervolgens aan de uitbater een solidariteitsbijdrage van zo'n twee euro in de fooïenpot.CITAAT.Helemaal voor!!!!

zaterdag 18 maart 2017

Hans Roodenburg :
Ik neem vanavond een wijntje uit de supermarkt. Betaal ik ongeveer 30 procent aan belastingen (BTW en accijnzen) op... Ik vermoed dat mijn zoon (zzp-huisschilder) af en toe wel iets zwart doet voor goede kennissen. Zoals zijn vader... Haha. Maar ik weet het fijne er niet van.

zaterdag 18 maart 2017

jim postma :
Mij nu, als een van de laatste 'horecatijgers, c.q. kroegtijgers' in deze stad, moet je wel beste Hans, van een andere planeet zijn...@@@

Horeca die zijn eigen 'fooitjes' opgeeft, laat staan het kleine zwart-geld-circuit', die hun nog net (zeer vaak wat de weinige resterende bruine kroegjes betreft) op de been houdt....

Hans, neem straks op mijn kosten nog een lekker biertje of wijntje in ons aller
'Rotjeknor' en je bent voor goed weer genezen verklaard!

En anders, en anders, staan toch écht ook de witte jassen voor je klaar.

zaterdag 18 maart 2017

Hans Roodenburg :
Zwart geld is vrijwel nooit te bewijzen. Vandaar ook dat er soms wel 15 miljard aan euro's volgens kenners per jaar is mee gemoeid. Ik ben, geloof ik, de enige die aan dat circuit niet of nauwelijks meedoet. Dat is het enige linkse nog in mij! Ik geef ook zelden een fooitje. Alleen in de horeca. Waarvan ik er uitga dat de kelner/ober het netjes opgeeft.

zaterdag 18 maart 2017

jim postma :
Als het niet dacht, de hele discussie over dit 'Rutte Rampzalige kabinetsbeleid', eindigt hier in een biertje?! Naast brood, zeker hoog in onze volkscultuur (met wijn) en een levensstandaard.
Voor velen inmiddels moeilijk of slecht te betalen met de huidige prijzen (biertje tussen 2.00 en 2.50 euro minstens, wijn idem dito. Tussen minimaal 3.00 euro tot aan zeker 4.00, 4.50 en zelfs tot nu toe 5.00 euro, voor een slecht kruideniersmentaliteit ingeschonken glas (vaak tot minder dan de helft.

Laten horeca-uitbaters voortaan hun bier kopen bij de supermarkt, een flesje inschenken tegen kostprijs (30 tot 40 cent per flesje). Vervolgens aan de uitbater een solidariteitsbijdrage van zo'n twee euro in de fooïenpot.

En dan belastingen, lange neuzen! (Die zijn al reeds betaald bij de supermarkt).

Of zou dit dan tegen de (Belasting=)WET zijn, beste Hans Roodenburg?! En, zo ja, waar blijven dan in deze de concrete bewijzen van ons aller Belastingdienst?

zaterdag 18 maart 2017

Hans Roodenburg :
Jan kan kiezen of delen. Of een Grieks begrotingstekort of bezuinigen, zoals is gebeurd. Ook de hogere inkomens zijn aangepakt. Iedereen moest evenredig lijden. Sommigen méér, sommigen minder (zoals Jan en Rob?). Dat kan haast niet anders in dit politieke klimaat. Ik heb wel eens keer uitgerekend, na een vraag van Jan, dat voor een pilsje in de kroeg iedereens minstens opgeteld 40 tot 60 procent aan belasting heeft betaald. En dan ga ik er nog vanuit dat in de horeca erg veel zwart gebeurt aan personeel en eigenaren (volgens schattingen minstens 20 procent).

zaterdag 18 maart 2017

Jan Tak :
Als of bezuinigen ons goed heeft gedaan, bezuinigd op de zorg, op de ziekenhuizen op de huishoudelijke hulp aan hen die het nodig hebben.

Bezuinigen op de ontslagvergoeding op de WW uitkeringen

Doelstellingen duurzame energie naar beneden bijgesteld

Minderen belastingvrij pensioensparen

Negeren Oekraïne referendum

55.000 werklozen erbij

Het was niet alleen Hosanna toch?
I.i.g. is de PvdA om die zelfde successen nu flink afgestraft. Ergens zie je wat over het hoofd Hans.

zaterdag 18 maart 2017

Hans Roodenburg :
Ik geef het kabinet Rutte 2 een 6+. Het heeft economisch toch voor elkaar gekregen de enorme bezuinigingen die hebben plaatsgevonden (dankzij hulp van sommige partijen in de Eerste Kamer). Europees is het voor mij een 4, behoudens de Turkije-deal die kennelijk bedacht schijnt te zijn in Nederland. Voor zijn constructieve beleid zou eigenlijk ook de PvdA beloont moeten worden door deel uit te maken van een volgend kabinet. Anders zie ik nog meer verval. De PVV heeft NOOIT een goed woord over voor Rutte 2. Dat breekt haar op!

zaterdag 18 maart 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties