Turkse rellen: speculeren over een nieuw Europa

6430-turkse-rellen-speculeren-over-een-nieuw-europa (Door Ronald Glasbergen)

De Turkse AK partij spiegelt zich graag aan het grote Turkse – Ottomaanse verleden. Turkije als leider, als gidsland van de –soennitisch – islamitische wereld. Daar past grote presidentiële macht bij. Wat de AK partij zegt te willen, is een presidentieel systeem zoals in Frankrijk of Amerika, maar dan met nog veel meer macht voor de president dan in die landen. (Foto: demonstratie zaterdagavond Rotterdam 11 maart © Ronald G (genomen met iPhone)

Turkije is wel een islamitisch land, dat onder Erdogan en diens vroeg twintigste-eeuwse voorgangers, die korte metten maakten met christelijke minderheden, maar is geen Arabisch land. Die nogal extreem grote presidentiële macht die Erdogan’s AK partij nu voorstaat, gaat wel in de richting van de meeste Arabische landen. Die worden autocratisch, soms dictatoriaal bestuurd en bezetten gezamenlijk al vele jaren de onderste plaatsen van de democratie ranglijst die het Engelse blad The Economist bijhoudt.


Indien het Turkse referendum op ‘evet’ , op ‘ja’ uitkomt – de Turkse regering voert, niet alleen in Rotterdam, maar ook in eigen land een agressieve campagne (zie dit artikel + filmpje van de BBC), mag Erdogan tot 2029 blijven zitten. Met de macht die hij dan in de tussenliggende tijd heeft, is de kans groot dat 2029 niet absoluut blijkt te zijn.

Foto © BBC

Evident is dat Turkije met zijn repressieve klimaat, pers en oppositie (anders dan de AK partij denkenden) het moeten ontgelden. Van dwars zitten en gewaarschuwd worden op school en werk tot ontslag, arrestatie, geweld en soms de dood. Bij dergelijke repressie passen door de Turkse overheid georchestreerde verkiezingscampagnes en opsluiting zonder tussenkomst van een rechter van critici van het regime.

Aan de andere, de Europese kant van het spectrum, staat dan in de visie van de tegenstanders van de EU zoals de PVV, die voorzien in een nieuw Europa van natiestaten zonder de huidige samenwerking. Die samenwerking noemen ze, met retorisch geweld, ‘dictatuur’. Ze staan dus een Europa voor waarin Cyprus , Griekenland, Spanje, Bulgarije, Pollen , Estland, Litouwen, Finland en Nederland er weer alleen voorstaan. Een werelddeel van grote en kleine natiestaten die door middel van een complex netwerk van onderlinge verdragen hun handel, verkeer, veiligheid, communicatie, defensie en nog veel meer moeten regelen.

Foto © BBC

Een dergelijk geheel verdeeld Europa wordt in de visie van Marine Le Pen, Frauke Petri, Nigel Farage, Geert Wilders en tot op zekere hoogte ook Emile Roemer en Beppe Grillo, de tegenhanger van de wereld van deze eeuw. Dat is een eeuw waarin de Amerikaanse veiligheidsparaplu niet meer zo zeker is,, en waarin tal van oude en nieuwe spelers, ver weg en dichtbij, ‘onze’ Nederlandse belangen en burgers kunnen bedreigen. Van die nieuwe machtige spelers zullen Rusland, China, de Verenigde Staten er maar enkele zijn. Turkije is een groot land met internationale machtsambities en een krijgshaftig verleden. De demografische en economische expansie van buurcontinent Afrika zal ongetwijfeld in de nieuwe wereld van deze eeuw van Texel tot de Noordkaap te voelen zijn.

Farage, Le Pen en Wilders doen dat liever alleen. Nu zijn die eerste twee nationalisten nog vertegenwoordigers van de kernmachten Groot Brittanie en Frankrijk, met een redelijk groot leger en redelijk verdedigbaar territoriaal gebied. Wilders vertegenwoordigt een territoriaal piepkleine, voormalige zeemacht, met nadruk op ‘voormalig’. Indien het kleinere Nederland zich -zonder EU en VN- in een gedestabiliseerd Europa te midden van een gedestabiliseerde wereld bevindt, ligt dat toch een tikje anders dan voor Brittannië of Frankrijk.

Voor die mensen die de bereidheid hebben zich niet door blinde woede te laten leiden maar door enig inzicht in internationale verhoudingen, is vanuit verschillende gezichtspunten duidelijk dat je in plaats van stoere taal en neo-nationalisme de provocaties van de Turkse regering beter diplomatiek kan beantwoorden. Rutte en Aboutaleb hebben hun best gedaan. Erdogan heeft er het maximum aan politieke winst uit proberen te halen. Nu wordt het tijd even de scherven te bestuderen en te zien hoe de relatie te herstellen. Niet vanuit het perspectief van alleen NL en Turkije nu, maar breder: vanuit een Europees en toekomstbestendig perspectief. Makkelijk zal dat niet zijn. Dat hoeft ook niet. De enigen die op dit moment soms voorstellen dat internationale politiek bedrijven makkelijk is, zijn de verstokte neo-nationalisten.


Foto demonstratie zaterdagavond Rotterdam 11 maart © Ronald G (genomen met iPhone)


Hans Roodenburg :
Daarom ben ik voor één nationaliteit hoewel het moeilijk schijnt te zijn om het politiek door te voeren. De enige mogelijkheid is om alle buitenlanders vanaf een bepaalde datum de keuze te geven om voor één nationaliteit te kiezen. Dus niet in het verleden. Mensen met 2 bestaande nationaliteiten, zoals vele Turken en Marokkanen, sterven dan vanzelf op de duur uit. Voor hen geldt ook bij geboorten de keuze.

zondag 02 apr 2017

Jan Tak :
Vandaag 2 april het programma Buitenhof

Politieagenten van Turkse komaf weigerden tijdens de rellen op de West-Blaak tegen "landgenoten" op te treden,vreemd natuurlijk want in Turkije hebben de collega's er geen moeite mee.
Maar gelukkig kon SP-Kamerlid Sadet Karabulut, samen Tanya Hoogwerf van Leefbaar ook aan tafel, er wel begrip voor op brengen.
Mevrouw Hoogwerf, als mag worden verwacht, niet, maar echt optreden tegen deze mannen die zowel de eed op het Nederlanderschap alsook de ambseed politie heb ik nog niet gezien.

Kijk dit nu is waarom de dubbele nationaliteit nooit gaat werken, sterker ooit gaan onze kinderen hier de prijs voor betalen.
Slaap u rustig verder.

zondag 02 apr 2017

Jeroen Waardenburg. :
Kijk op Geen Stijl: Een Turk over de Turken. Een dappere jongeman!CITAAT.

Als hij het echt meent tja......

dinsdag 14 maart 2017

Rob Timmer :
Dit zijn van die 'simpele zielen' zinnetjes. Halen alles omlaag. Vooral jezelf maar dat is dan weer minder erg.

maandag 13 maart 2017

Jeroen Waardenburg. :
400.000 turkjes in ons mooie land Nederland zijn er 400.000 te veel.

maandag 13 maart 2017

Ronald Sörensen :
Die zwijgende meerderheid is bang. Extreem links en rechts gebruiken geweld. Dat is slechts één kenmerk van hun ideologie, die grote overeenkomsten vertoont.
Op een tentamen had ik twee biografiën. Stalin en Hitler. Mijn prof. vroeg om de verschillen. Ik verzuchtte: "Ik noem liever de overeenkomsten" Hij lachtte en zei: "Ik zit hier niet om je dat papiertje cadeau te doen"

Kijk op Geen Stijl: Een Turk over de Turken. Een dappere jongeman!

maandag 13 maart 2017

Jan Tak :
1. Ik mis nog iets tussen de AK partij van Erdogan en het Europa van Wilders en Le Pen?? Een wereld an uitersten is niet de mijne.
Juist nu zou de voorzitter van het College van eurocommissarissen.
Jean-Claude Juncker, een standpunt moeten innemen.
Ben bang dat het daar heel stil blijft.

2. Hans, vergeet je niet iets, niet lang geleden plaatste ik hier een filmpje van een optocht van Turkse Grijze Wolven in Rotterdam waar Kuzu de menigte toesprak toen bleef het hier akelig stil, behalve Rob die kon deze "filmpjes" wel.

https://www.youtube.com/embed/gJKHrLEvApU

Vraag is hoever laten we het komen?

maandag 13 maart 2017

Hans Roodenburg :
Lees ook de column van Fidan Ekiz in het AD. Zij was vroeger de via het Rotterdams Dagblad binnengekomen correspondent voor ooit de GPD in Turkije. Kort samengevat: zij heeft het over de 'zwijgende meerderheid' van de ruim 400.000 Turkse-Nederlanders die zich ook schamen voor hun groep die zich te buiten gaat. Waarvan akte! Net zoals extreem-linkse en extreem-rechtse Nederlandse asocialen.

maandag 13 maart 2017

Ronald Sörensen :
Sorry voor de slordigheidfoutjes. Ik vergeet nog iets.
De Turken, die de politie hebben aangevallen zijn nu al vrij. Dat is dus een volkomen verkeerd signaal.
Koffers laten pakken en uitzetten! Vinden ze ook geen probleem, want Turkije is hun heilstaat.

maandag 13 maart 2017

Ronald Sörensen :
Twee dingen. Sinds wanneer is het bedrijven van genocide op grote schaal (Ottomanen in Oost Europa en Armenië) krijgshaftig?
ten tweede. Iedereen die zich ook maar een klein beetje heft verdiept in de Islamitische manier van denken weet dat onderhandelen of praten als absolute zwakte wordt gezien. een zwakte waarvan gebruik kan worden gemaakt.
Dus zo snel mogelijk de NAVO uit en met Poetin gaan praten (Christen) verbieden dubbele nationaliteit en diplomatieke steun voor onafhankelijke Koerdische staat.

maandag 13 maart 2017

Jana Beranová :
Een heel goed en heder verhaal, Ronald. Dank. Jana

maandag 13 maart 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties