Liefde voor een leider

6281-liefde-voor-een-leider

(Door Ronald Sörensen)

Zo heet het lijvige proefschrift (647 blz. ) van Dr. Clemens Van Herwaarden - docent geschiedenis aan het Erasmiaans Gymnasium alhier - waar hij afgelopen vrijdag in de senaatszaal van de EU de doctorstitel voor kreeg. Zijn promotors waren de Amsterdammer prof. Dr. H.Beunders en de Leidenaar prof.dr.P.Cliteur (inderdaad die)

Dr. Clemens heeft Rotterdamse wortels. Zijn vader was hoogleraar mediëvistiek aan de Nutsacademie en de EU. Een van de oprichters van de faculteit geschiedenis aan onze universiteit. De appel is dus niet ver van de boom gevallen. Logisch dat zijn trotse ouders op de voorste rij zaten. (Foto boven: Ronald Sorensen © Rinus Vuik)


De dissertatie is eigenlijk een vervolg op zijn masterscriptie: Fortuyn : chaos en charisma. Vooral het charisma van Fortuyn wordt geanalyseerd en beschreven.

Om de studie te beginnen dient uiteraard een goede hanteerbare definitie van het begrip charisma te worden gegeven en het eerste delen van Clemens boek gaan daar dan ook over. Daarna beschrijft hij het politieke klimaat in Nederland bij de komst van het fenomeen Pim Fortuyn.

Foto: Dr. Clemens van Herwaarden © Rinus Vuik

Naast de persoonlijkheid van Fortuyn heeft ook de fletsheid van Paars bijgedragen aan zijn opkomst, meent hij. Ook groeide de onrust bij de bevolking over het niet bespreken en negeren van de problemen die de multiculturele samenleving met zich mee bracht. Fortuyn werd woordvoerder voor die ontevreden burgers.

Hierboven: De later gepromoveerde dr. Clemens van Herwaarden tijdens de behandeling van zijn proefschrift © Rinus Vuik.

Omdat dit van meer politici gezegd kan worden( Marijnissen) beschrijft de nieuwe doctor enkele brieven die naar Fortuyn gestuurd zijn voor zijn dood. Hieruit blijkt bewondering voor Pim en ergernis over de “partijdige” media. Fortuyn de underdog. Citaat: “Pim we stemmen op u . God Heeft Een Opdracht Voor U !”

De brieven en reacties na Pims dood zijn uiteraard veel talrijker en de analyse lijkt duidelijk: Verdriet, moedeloosheid, wraakgevoelens, jegens de media en wegkijkende politici, maar vooral ook bewondering en liefde voor Fortuyn: “Pim onze held” ”met jou sterven we ook een beetje”, “onze laatste hoop is weggeschoten, met vijf schoten vijf eeuwen terug!” enz.

Hierboven: In deze zaal van de Erasmus Universiteit werd het proefschrift ‘Liefde voor een leider’ aangehoord

Aan het einde van zijn boek gaat dr. Clemens nog in op de dood van Theo Van Gogh en charismatische leiders, zoals dr.Silvio Berlusconi en Donald Trump. Ook behandelt hij de “gekleurde” lees partijdige perceptie van de Fortuyn revolte door de media en de “deskundigen”

Uiteraard is : Liefde voor de leider, te lijvig om hier uitgebreid te kunnen beschrijven. Dat is ook niet de bedoeling, want het is een – voor een dissertatie – makkelijk te lezen boek. Clemens is geschiedenisdocent; vandaar denk ik.

Ik heb een exemplaar gekregen dat door de kersverse doctor is geschonken aan de fractie van L.R. waar in een opdracht geschreven staat dat de fakkel van Fortuyn daar nog altijd brandt. Een groot compliment voor de fractie. Mij viel vooral op dat Clemens, die begon met te zeggen “geen Fortuynist” te zijn, toch zijn bewondering voor Pim niet helemaal onder stoelen of banken kan steken. Terecht vind ik uiteraard.

Bij de promotie waren hoogleraren uit Groningen, Amsterdam , Maastricht en onze stad, die kritiek hadden, die door Clemens met verve soms tegengesproken en soms bevestigd werd. Mijn kritiek, na vluchtig lezen, is dat misschien een korte vergelijking met Domela Nieuwenhuis gemaakt had mogen worden. Hij was de enige in Nederland die ooit ook duidelijk charisma had. Ik denk dat het grote verschil tussen de eeuwen waarin Domela en Fortuyn leefde zo’n vergelijk ook moeilijk gemaakt zou hebben en dat dr. C. Van Herwaarden er daarom van heeft afgezien.

Voor degenen die het boek willen lezen c.q. aanschaffen: het is in eigen beheer uitgegeven.

Foto hieronder: Het publiek tijdens en na het aanvaarden van het proefschrift van dr. Clemens van Herwaarden.

Foto's © Rinus Vuik.

Ronald Sörensen :
Gisteren bij de viering van het 15 jarige bestaan van Leefbaar Rotterdam nog even gememoreerd aan boven beschreven proefschrift.
Dr. Clemens heeft de fractie van L.R. een exemplaar geschonken met de opdracht:"Voor de fractie van L.R. de enige plek in ons land waar de fakkel van Pim nog brandt"
Zo is het maar net.

In een vorige reactie heb ik Pim de professor en Geert de politicus genoemd en daar laat ik het bij.
Pim heeft helaas nooit de gelegenheid gehad zich verder als politicus te ontwikkelen en daarom is de vergelijking oneerlijk t.o.v. Geert.

Oh ja, mijn "Ceterum censeo Carthaginem delendam esse." (Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden!) is iedere keer als ik iets over Pim zeg of schrijf voortaan.
"Zijn moordenaar zit gezellig en vrij thuis!"

donderdag 10 nov 2016

Johannes :
Of als Klaas de Vries had geluisterd naar de veiligheidsdienst en had gezorgd voor een goede beveiliging van Pim.

Nu we het er toch over hebben; ik ben er nooit achter gekomen uit welke hoge hoed plots die Mat Herben werd getoverd, hoewel er wordt gefluisterd dat Herben op de loonlijst van de MID stond er even de JSF doorheen jaste en vervolgens weer in het niets is verdwenen.

woensdag 09 nov 2016

R.Sörensen :
Ik begrijp je vraag Jim. Ik heb hem al veel gehad.

Kort. Pim geleerde Geert politicus.

Wat een heerlijke ochtend trouwens.
De macht aan het volk!
Twee referenda, Brexit en nu Trump bewijzen dat Pim onze m.p. was geworden als dat triefel, die nu lekker thuis vrij in zijn mandje ligt, hem niet vermoord had!

woensdag 09 nov 2016

Wim. :
Dat is een goede vraag @Jim Peter.Wij zijn benieuwd,maar liefde voor de leider is op zich gevaarlijk ziende de geschiedenis.

woensdag 09 nov 2016

Jim Peter Postma :
Omdat je beide goed hebt gekend, ben ik benieuw beste Ronald, wat jij nu de grote verschillen vindt van Pim Fortuyn en Geert Wilders. En wat zijn de overeenkomsten?

dinsdag 08 nov 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties