‘Have and have not’ in het jaar 2014

5269-have-and-have-not-in-het-jaar-2014 (Door Hans Goosen)
Het jaar 2014 stond in het teken van de 'haves en the have nots'. En dan niet de soap-opera zoals die vertoond wordt in de Verenigde Staten door het Oprah Winfrey Network. Maar wel de aandacht die gevraagd werd door het boek van de Franse econoom Thomas Piketty. Toen dat in hetzelfde USA in vertaling verscheen.


Het werd eindelijk eens aangetoond, met heel veel onderbouwing, dat geld bezitten veel meer oplevert dan voor geld werken. En dat daarmee de 'have en de have nots' steeds verder uiteen worden gedreven. Er is een ongezonde sociale spanning ontstaan. Het dreigt uit de hand te lopen.

Werk
De vakbeweging in Nederland, zich langzaam aan herstellend van een rose bril waarmee ze jaren lang over de polder heeft uitgekeken, verzon ‘Werken moet lonen’. Wat inmiddels door Leefbaar Rotterdam is overgenomen, echter met een andere betekenis: ,,Neem de mensen hun uitkering af, dan gaan ze wel werken.’’
De FNV verzon nog iets anders: ‘De Dagobert Duck Taks’, de verhoging van de belasting over vermogen. Helaas komt de campagne daarover nog niet echt op gang. Mogelijk omdat de vermeende natuurlijke politieke partner, de PvdA, zich in de regering opgeknoopt heeft aan de VVD. Week in week uit wordt er door de publieke opinie klappen uitgedeeld aan de PvdA via de politieke peilingen van Marcel de Hondt. De partij dreigt ten onder te gaan. Verstard en vertwijfelt is de durf van de Sociaal Democraten er nu wel helemaal af.

Hans Goosen en Therese Steur van de Rotterdamse Sociale Alliantie. 'Armoede in Rotterdam is zeker niet nieuw'. Foto: Nicole FrankenArmoedebeleid
Maar hoe moet het nou met de ‘have nots’? Op 1 januari wordt het hele armoedebeleid door de regering en de Tweede Kamer over de schutting gegooid. Met de smoes dat de gemeenten dat goedkoper en dus (?!) beter kunnen. Het wordt aan 400 verschillende steden overgelaten. En dat betekent 400 verschillende verordeningen.
Het recht op ondersteuning van mensen die niet in hun eigen inkomen kunnen voorzien is vastgelegd bij de Verenigde Naties. Nu wordt het aan willekeur overgelaten. En wat die willekeur betreft: Rotterdam is de armste van de grotere steden. Maar loopt voorop bij het nog eens extra bezuinigen op mensen met het minste geld.

Schaamte
In december 2013 schreef ik: Hoe zou Rotterdam in 2014 worden? Meer bezuinigingen op de bijstand, meer incassobureaus en deurwaarders, nog steeds slechte schuldhulpverlening, grotere schulden, nog meer kinderen in armoede? Met pijn in mijn hart en met schaamte wat zich hier politiek in Rotterdam afspeelt, zeg ik: ,,Al deze voorspellingen zijn uitgekomen.’’
Geleidelijk wordt wel steeds duidelijker dat er verzet ontstaat. Uit verschillende hoeken, zoals groepen burgers, de middenstand en samenwerkende organisaties zoals ‘010=1’. Zo kan het niet langer. Ook de demonstratie op 17 oktober toonde dat aan.
De Rotterdamse Sociale Alliantie, het netwerk tegen armoede, sociale uitsluiting en verrijking, wil samen met deze groepen als burgers van Rotterdam een krachtig initiatief vormen om de steeds verdergaande verarming in onze stad te bestrijden.

Nog steeds blijft het motto: ‘Rotterdam Armoedevrij in 2020’.

Een goed, gezond en strijdbaar 2015 toegewenst!

(Rotterdam Vandaag & Morgen geeft nu en dan gastschrijvers de gelegenheid hun mening op deze site te ventileren. Rotterdam Vandaag & Morgen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze artikelen. Gastschrijver van dit artikel is Hans Goosen. Hij is voorzitter van de Stichting Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!), lid van de Stichting Expertisecentrum Armoede Rotterdam (EAR), en International Peace Commission-IPC).

Jan de Winter :
Postma en Goosen hadden vanavond moeten kijken naar tv 'Verleiding'. Miljardair en bijstandstrekker zijn hetzelfde. Miljardair wil meer en zo weinig mogelijk ervoor doen. Bijstandstrekker wil beter leven en er niks voor doen. In principe zijn ze hetzelfde.

vrijdag 26 dec 2014

Jan de Winter :
Scholing, scholing en scholing. En zelfs als wat hoger opgeleid bent, kun je ook nog vakken vullen voor minimumloon. Dan zitten op een bijstandsuitkering. Hallo Postma???

vrijdag 26 dec 2014

Johannes :
Gisteren een gesprek gehad met de schoonmaker in ons flat een frisse jonge kerel die al een paar maanden bij ons rond loopt.
Blijkt dat die jongen een jaar geleden op straat stond omdat zijn werkgever - een kleine aannemer - niet meer kon concureren met MOE-landers die hier voor €10.- per uur werk aannemen.
Nu staat deze vakman bij een uitzendbureau voor de helft van zijn vroegere salaris te dweilen, loopt nu achter met de aflossing van zijn koophuisje en staat straks met zijn gezinnetje op straat.
Hij vind nergens hulp waarschijnlijk tot aan het moment dat het werkelijk zo ver is.

Dit is dan niet de schuld van mevr. Heineken maar van die Eurofielen in ons kabinet met hun open grens-beleid waar Jan de Arbeider straks weer vrolijk op gaat stemmen.
Happy New Year

dinsdag 23 dec 2014

Jim P. Postma :
Nog een reactie naar Kees Versteeg (daarin zit zeer zeker ook de sleutel van armoede-oplossing): Mevrouw Charlotte Heineken (met daar tussen in hele andere dure Franse namen), is goed voor 7,5 miljard euro aan vermogen! Elk jaar, zonder verderv wat te doen, krijgt zij er 300 miljoen euro erbij!
Alleen al door die 300 miljoen euro per jaar ter beschikking te stellen aan bijstandsmoeders en andere armoedesloebers (slachtoffers) zou zij een daad stellen, waardoor deze hele discussie overbodig wordt.

Slechts eemn vrouw, die haar hele vermogen, in duizenden jaren nooit meer kan opmaken. 'How sick is this world?!!!'

maandag 22 dec 2014

Jim P. Postma :
Typisch allemaal reacties van mensen die nooit en te nimmer hebben meegemaakt wat pure arremoede betekent, als je er (buiten je schuld om) nooit in hebt gezeten. Het werklozenleger in deze stad blijft groeiën en groeiën, buiten de schuld van de goedwillenden om. Iedereen die het slachtoffer is geworden van reorganisaties en buiziningen, wil niets liever dan morgen weer aan de slag te gaann. Onmogelijk in deze huidige kutmaatschappij.
Wij hebben onze mond vol over het RECHT van de Mens in uitspraaksnormen,
waar blijft in dit geheel: HET RECHT OP WERK?
Als iedereen vanaf nu vier dagen in de week gaat werken, is er geen werkloze meer over in dit hele land!

maandag 22 dec 2014

Kees Versteeg :
Wat is armoede? Wanneer je om financiële redenen structureel niet mee kunt doen met je natuurlijke, sociale groep - hoe hard je je ook inspant.
Daarnaast is armoede niet één probleem. Er zijn tientallen oorzaken aan te wijzen waarom mensen arm zijn en er zijn dus ook tientallen oplossingen voor nodig om die armoede op te heffen.
Daarom geloof ik een gedifferentieerd armoedebeleid. Niet alle armen als één groep zien, maar met veel meer begrip van de achterliggende oorzaak te werk gaan.
Met dit vrij obligate stuk van Hans Goosen en de al even obligate reacties erop komen we niet veel verder. Wel goed dat H.G. de naam Piketty laat vallen: meer belasting op vermogen lijkt de eerst aangewezen financieringsbron van armoedebestrijding.

maandag 22 dec 2014

Johannes :
Ik ben een kind van net na de oorlog, werd iedere ochtend wakker met de Internationale "ontwaak verworpenen der aarde" Vader werkte 6 dagen in de haven maar nooit hoorde ik hem klagen. We hadden het niet breed moeder had een potje voor alles kleding, kolen en zelfs voor de vakantie één week in een gehuurd huisje in Hoek van Holland. En dan was er nog de verplichte knaak voor opa. Vele keren was er alleen brood met suiker, vlees was er soms en dan nog alleen op zondag met op de radio de berichten voor "strijdkrachten in den oost" Nimmer heb ik het gevoel gehad dat dit als armoede kon worden gekwalificeerd. We hadden te eten en een dak boven het hoofd. Toen was geluk heel gewoon.
Nu hangen vader en moeder op de bank voor het flatscreen met chips, Schultenbrau, Cola en zware shag.De kinderen spelen spelletjes op hun Iphone met een 100Mb abonnement van €45 per maand en ze voelen zich dood ongelukkig niet omdat ze het zijn maar omdat beroepssocialisten zoals Hans ze dit continu inwrijven. Bedankt Hans

maandag 22 dec 2014

R.Sörensen :
Een calculerende burger kan tot 120% van het minimumloon binnenharken.
De SP vindt dan ook alles onder de 120% armoede!
Misschien ten overvloede: geld dat uitgegeven wordt, moet dus ook via belasting binnenkomen. Daar zorgen de mensen voor die naar hun werk gaan en beginnen met slechts het minimumloon!
Ergerlijke ongelijkheid is ook ontstaan toen het vorige gemeentebestuur het niet doorsturen van de zorgpremies sanctioneerden door te helpen! Je zou maar als voorzichtige en oplettende burger goed gerekend hebben en zien dat onverantwoord gedrag beloond wordt.
LR wil af van vele extra’s binnen de bijzondere bijstand. Bijstand afnemen is onmogelijk. Straf korten wegens weigeren van b.v. vrijwilligerswerk is wel mogelijk. De suggestie is dus heel kortzichtig, maar klaarblijkelijk noodzakelijk om de redenatie kracht bij te zetten; een zwakke obligate redenatie die neer komt op: Wij zijn tegen armoede.
Kent ultiem goedmens Goosens (zie mij eens sociaal zijn) iemand die voor armoede is?

O, ja ik ben tegen pijn, tegen kou, criminaliteit en natte kleren. Krijg je dan ook punten op de ladder van goedmensen?

maandag 22 dec 2014

Wim :
Mooie bijdrage @Johannes en zolang deze beroeps klagers nog in de kroeg kunnen zitten en en glas kunnen drinken van pak weg zo,n E.2.40 en volop duur kunnen roken zal het wel mee vallen.

maandag 22 dec 2014

Johannes :
Klagen is ook een vak tegenwoordig, bekijk het nu eens zoals het werkelijk is.
In Nederland hebben degenen die om welke reden ook niet werken recht op een basis inkomen genoemd bijstand, tevens zijn er diverse regelingen beschikbaar om dit basis inkomen aan te vullen denk aan vrijstelling gemeentelijke heffingen, kinderbijslag, goedkope zorgverzekering, AOW, etc. Dit alles komt neer op een levenslang basis inkomen van zo'n €20.000 per jaar voor een echtpaar. Dit is gratis geld je hoeft er niet eens je bed voor uit.
Enig idee welk een vermogen iemand op de bank zou moeten hebben om op zijn dertigste ook te stoppen met werken en die €20.000 levenslang als rente te trekken? Reken maar tenminste op één miljoen, de belastingdienst kijkt tenslotte ook mee.
Tja zo bekeken is iedere bijstandtrekker reeds op zijn/haar dertigste miljonair alleen zien wij dit hier niet, maar in Afrika kunnen ze schijnbaar beter rekenen. Daar weten ze met het krijgen van een verblijfsvergunning ben je in Nederland in één klap miljonair.

maandag 22 dec 2014

Jan de Winter :
Wel erg eenzijdig. Ik kwam vanmiddag iemand tegen die erg goed werk verricht in de schuldsanering. Zijn opmerking: 90% is in Rdam allochtoon en komt elke keer in de verleiding om op affbetaling luxe artikelen te kopen. Ook 'kredietgevers' moeten hierin niet zo gemakkelijk wegkomen. Houdt Gosens zich hiermee wel eens bezig of ziet hij het alleen maar eenzijdig als armoede?

zondag 21 dec 2014

Wim :
Rotterdam armoedevrij in 2020 is al zo een lachertje en een leugen;===de armen zal men altijd onder uw hebben=== alleen hoe ga je met die armen om.
Zolang de mensen politieke partijen blijven steunen roepen ze de toestanden waar de mensheid van Nederland nu in verkeert over zich zelf af.WAKKER WORDEN!!!!!!!!!!!!!!!

zondag 21 dec 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties