Innoveren of verdwijnen... de kwestie

5250-innoveren-of-verdwijnen-de-kwestie (Door Riens Meijer)
De industriële revolutie begon rond 1750 in Engeland. Ze kreeg begin 19e eeuw in de rest van Europa vervolg. Ambachtelijke en kleinschalige werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken en vormden samen een grootschalige industrie.


Door die groei daalde de prijs van de producten enorm waardoor steeds meer mensen zich deze konden veroorloven.

Communicatie

Door de uitvinding van een aantal nieuwe communicatievormen vanaf het eind van de 19e eeuw – en vanaf de jaren vijftig in de 20ste eeuw, de computer – werd het mogelijk om informatie bijna overal ter wereld te raadplegen.
Mede hierdoor werd het voor bedrijven mogelijk te globaliseren: coördinatie van productie en levering kon vanaf dat moment zeer efficiënt en wereldwijd plaatsvinden waardoor grote schaalvoordelen mogelijk werden.

In het begin was het internet alleen beschikbaar voor de overheid en het onderwijs, maar vanaf 1993 werd het ook openbaar gesteld voor het bedrijfsleven en de particulier. Iedereen heeft contact met iedereen.Eind 20e eeuw vond door internet een van de meest revolutionaire ontwikkelingen in het digitale tijdperk plaats. In het begin was het internet alleen beschikbaar voor de overheid en het onderwijs, maar vanaf 1993 werd het ook openbaar gesteld voor het bedrijfsleven en de particulier. En binnen 3 jaar tijd was het al bekend bij het ‘grote publiek’.

Bits
De economie in de 21ste eeuw ondergaat een wezenlijke inhoudelijke verandering omdat deze niet meer gebaseerd is op atomen maar op bits. De bits-economie kon ontstaan door de onderliggende technologie van het digitale tijdperk. Wanneer je alle innovaties en leercurves uit de hele computerindustrie combineert kom je op de wet van Moore, waarbij de kosten dalen met een snelheid die uniek is in de geschiedenis. Alles wat met bits te maken heeft, krijgt te maken met de eigenschappen: goedkoper, beter en sneller. De atomen-economie is aan inflatie en de bits–economie aan deflatie onderhevig!
Met niet al te veel moeite kan men bedrijven uit het Rotterdamse en het havengebied vinden waarop bovenstaande verandering in de economie van toepassing is.
Er is inmiddels een hele economie gebouwd op samengestelde leercurves en die heeft geleid tot een verbluffende ontwikkeling. Het kostte een hele generatie om deze economie te begrijpen en het zal nog generaties duren voor ze ten volle is geëxploiteerd.

We lijken toe te zijn aan het leven buiten beeldschermen en vertalen digitale bestanden via 3D-printers naar tastbare objecten.Tastbaar
We lijken toe te zijn aan het leven buiten beeldschermen en vertalen digitale bestanden via 3D-printers naar tastbare objecten. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Kunstenaars en ontwerpers experimenteren erop los wat resulteert in de meest bijzondere producten. De medische wereld maakt onder de term bioprinting ook een groot verschil.
De wereld verandert van digitale naar fysieke transformatie. Deze nieuwe wereld ziet er totaal anders uit dan we gewend zijn. Dankzij digitale technologie kunnen we de fysieke wereld compleet anders inrichten en organiseren. We gaan van centraal naar decentraal van grote naar kleine eenheden.

Gevolgen
Resumerend: De ondergang van oude businessmodellen en revolutionaire ontwikkelingen in het onderwijs, de gezondheidszorg en politiek zullen veel grotere gevolgen hebben dan we ons nu realiseren. De vraag is dan ook hoe deze nieuwe wereld er uit komt te zien.
Is er überhaupt nog wel een plek voor bedrijven in deze wereld? Zijn ze in staat om nieuwe innovaties te omarmen en te incorporeren binnen hun eigen bedrijfsprocessen of worden ze door allerlei startups simpelweg overbodig gemaakt?

Riens Meijer is econoom gespecialiseerd in kansen en bedreigingen in de 21ste eeuw voor Nederland. Riens Meijer schrijft als gastschrijver met enige regelmaat artikelen voor Rotterdam Vandaag & Morgen en andere media. (zie ook: www.riens.aeyrand.com)

R.Sørensen :
De huidige immigratie is niet gebaseerd op de huidige economie.
Dat was die in de jaren 60 en 70, toen de immigranten nog gewoon naar het land van herkomst teruggingen.
De zieligheidsindustrie die gezinshereniging propageerde, creeerde voor de landen van herkomst een gigantische bron van inkomsten door geldzendingen naar familie en investeringen. Vandaar ook de komst van talloze imaans etc. die integratie en assimilatie tegenwerkten.
De huidige immigratie van niet westerse immigranten moet nog steeds in dat kader gezien worden. Asielzoekrs krijgen vergoedingen, die voor een groot deel direct naar land van herkomst worden gestuurd (terugbetalen tickets omdat familie gegijzeld wordt door mensenhandelsyndicaten)

maandag 08 dec 2014

Riens :
Wim en Johannes dank voor jullie reacties. Het is altijd goed om te vernemen hoe mijn bijdragen worden ervaren. In mijn document "Gedrochten uit de Haagse Krochten: revolutie, of zegeviert toch het gezonde verstand?" Geef ik een analyse van, een visie op en een aanpak voor Nederland in de 21ste eeuw. ( het is als E-book uitgegeven en is gratis of tegen een kleine vergoeding te verkrijgen).

Het is helaas volledig waar dat het Nederlandse Immigratie beleid is mislukt omdat de immigratie was geënt op de oude economie, terwijl we nu voor het huidige Kennis en Innovatietijdperk hoogopgeleide mensen nodig hebben.
Tegen Wim zou ik willen zeggen: Of je het goed vindt of niet maar ontwikkelingen in wetenschap en techniek zullen naar verwachting bin hoog tempo blijven plaatsvinden. Daardoor ontstaat er wel ( daar heeft Wim zijn punt) een nieuwe behoeft aan deskundigheid op het gebied van ethische en bedrijfsmatige processen in bestuurlijke en bedrijfsmatige processen.

maandag 08 dec 2014

Johannes :
Altijd weer lezenswaardig de epistels van Riens, echter dit keer loopt het verhaal vast.
Zeer te begrijpen daar de meesten van onze generatie niet meer kunnen bevroeden wat Europa te wachten staat. Arbeid en geld zullen grotendeels verdwijnen en handelsstromen verschuiven naar het verre oosten. Maar wat dan wel? Van geestelijke rijkdom kan je Ook geen buik vol eten Wim.
Zeker is in ieder geval dat wij westerlingen steeds minder fysieke arbeid zullen leveren terwijl onze regering doorgaat met het importeren van grotendeels analfabete landarbeiders.
Tel uit je winst.
In ieder geval wacht ik in spanning op een vervolg op dit verhaal.

maandag 08 dec 2014

Wim :
Een speudo filosofische stukje veel woorden maar er wordt niets gezegd===zijn of niet zijn=== is de vraag helemaal niet de mens komt en gaat de ontwikkeling naar beter zal altijd gaan de blijven is al bezig vanaf onze stamouders en maar goed ook. Er bestaan geen revolutionaire ontwikkelingen(hen die dat wel vinden kunnen de voortgaande ontwikkelingen niet aan ) er bestaat een voortgang naar beter in alle opzichten maar als men daarbij de geestelijke rijkdom van onze wortels vergeet is het blij zijn met materie en laat dat nou voorbij gaan.

Ook de 21e eeuw is een punt des tijds en meer niet.

zondag 07 dec 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties