'Een eenmalige heffing voor rijken'

4867-een-eenmalige-heffing-voor-rijken (Door Jim Postma)

Eind december 2013 is ‘ie in Spanje weer gevallen. ‘El Gordo’ oftewel ‘De Dikke’ of ‘De Vette’ Spaanse prijzenpot. Met hoofdprijzen van tientallen en honderden miljoenen euro’s. En een totaalprijzenpakket van maar liefst 2,5 miljard euro.
El Gordo is met deze eindejaarstrekking een traditie geworden waar haast iedere Spanjaard met een of meerdere lootjes aan meedoet in de hoop om ooit miljonair te worden.
Enkele jaren geleden viel die hoofdprijs in een arm mijnwerkersdorp en zo was haast iedereen in één klap miljonair in plaats van de eeuwige armoedzaaier.
Hoop doet leven!


Hoe graag had ik hiervan als televisiedocumentairemaker een serie gemaakt om te laten zien hoe het leven van deze arme Spaanse mijnwerkers in een jaar tijd totaal veranderde nu zij ook rijke stinkers zijn geworden. Ten goede of juist ten slechte…
Dit doet mij weer even denken aan die anekdote waarin de arme man naar God bidt om hem nu eindelijk eens de hoofdprijs in de loterij te laten winnen. Ik hoorde dit verhaaltje van de Russische ambassadeur. Na talloze smeekbeden van deze arme man antwoordde God: ,,Begin nou eens met een lootje te kopen!’’
Een goeie kwestie. Kan je als arme man of vrouw ooit nog wel een lootje kopen, als je amper geld hebt voor je dagelijkse boterham. Met geld maak je geld, dat is bekend. Maar hoe moet dat dan als je haast nooit poen in je zak hebt?

Het logo van de Spaanse loterij

Twintig procent
Even terug naar ‘El Gordo’ in Spanje. Voor het eerst heeft vorig jaar deze Spaanse Staatsloterij een winstbelasting ingesteld van 20 procent voor prijswinnaars boven de 1 miljoen euro. Dus een eenmalige extra belastingheffing voor de rijken…
Dat vind ik een goed idee, mits de armen en zeker de allerarmsten daar ook wijzer van worden. Oftewel, de oude gedachte van Robin Hood: ,,Stelen van de rijken en geven aan de armen!’’
Maar ‘Stelen’ is hierin een groot woord. De rijkdom herverdelen tussen rijk en arm is veel eerlijker natuurlijk.
,,Ook in Nederland en zeker hier in Rotterdam moeten wij iets met deze filosofie kunnen doen,’’ zo was mijn eerste gedachte.
Eind vorig jaar, ongeveer tegelijkertijd met de trekking van de Spaanse El Gordo, las ik hier in de NRC over de allerrijkste Nederlanders.
Kent u bijvoorbeeld Charlène de Carvalho (59 jaar). Zo, ja, wie kent haar?…
Juist! Charlène is een vrouw met een vermogen van 7,5 miljard euro – ZEVEN EN EEN HALF MILJARD EURO!!! – de rijkste van Nederland en daarmee één van de rijkste vrouwen ter wereld. Zij is dus de enige dochter en erfgename van wijlen Freddy Heineken.

De rijken, rijker
Dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer, is al jarenlang bekend. In 2012 leefden 1,3 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Tijdens het afgelopen jaar kwamen daar 154.000 mensen bij, waarvan velen ook uit de regio Rotterdam.
In dat krantenbericht van de NRC in eind 2013 las ik verder dat Charlène de Carvalho-Heineken haar vermogen in dat jaar wederom zag toenemen met 300 miljoen euro. Toen kwam het slechts even bij mij op om deze rijke tante te gaan (tussen aanhalingstekens) ‘ontvoeren’. Maar, zoals u allen uit het verleden weet, ligt dit onderwerp nogal gevoelig bij de Heineken-familie…
Alleen in haar eentje al kan Charlène het huidige Nederlandse begrotingstekort van zes miljard en de daaropvolgende bezuinigingen oplossen. Zij zou ‘de Redder des Vaderland’ kunnen worden. Maar, nee hoor. Dit kabinet van Rutte en Samson is vorig jaar maanden aan het steggelen geweest. Niet om te ‘stelen’ van de rijken, maar nog verder van de armen. De allerzwaksten in deze samenleving. Dus uitkeringsgerechtigden, gehandicapten en bejaarden. Geen wonder dat tijdens de laatste opiniepeilingen 75% van de Nederlanders dit kabinet niet meer willen terug hebben.

'Weg met die stigmatiserende voedselbanken. Maak daar Voordeelwinkels van speciaal voor de minima. Volop goed eten en drinken, vooral voor onze kinderen'. Foto's: Rinus Vuik

Bord voor hun kop
Deze bewindslieden met een bord voor hun kop van een meter staalbeton gaan ijskoud verder met het nog meer uitmelken van die arme koe! Schaamteloos en rücksichtslos. Terwijl de rijken in dit land met z’n allen net doen of hun neus bloedt.
Was het niet Jezus Christus zelf die zo’n 2.000 jaar geleden zei: ,,Het is stukken gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen, dan voor een rijke man of vrouw om in de hemel te komen!’’ Nietwaar mevrouw Charlène de Carvalho-Heineken?
Niettemin toverde ik mijn aanvankelijke ‘ontvoeringplan’ voor haar om in een zogenaamd exclusief interview met mij. Gewoon een afspraakje met haar maken in de bruidssuite van Hotel New York. De suite afhuren met het bekende bordje ‘Niet storen’. (Zie ook de korte column hierover van Jim Postma voor de weekkrant Dichtbij (dichtbij.nl).

‘Kinky sex’
In een van de roddelbladen las ik namelijk dat zij een liefhebster is van ‘kinky sex’. Dus een kleine investering van mijn kant in de aanschaf van handboeien, zweepjes, tape, blinddoeken en ‘Klaar is kees’…
In ons spelletje mag zij de hotelkamer niet eerder verlaten dan nadat zij zes miljard euro heeft overgemaakt aan de Nederlandse Staat.
Mijn plannetje besprak ik nog recent door tijdens een crematiereceptie met mijn goede vriend en ex-collega Anne Geelhof, ex-hoofd van de politiepersvoorlichting Rotterdam-Rijnmond. Hij hoorde mijn verhaal met rode oortjes aan en zei toen lachend: ,,Dan word jij de Redder des Vaderlands. En vergeet dan vooral niet de rest van de allerrijksten, de Quote 500!’’

Nummer 1
‘Onze’ Charlène de Carvalho woont in Zwitserland, ongetwijfeld mede om belastingtechnische redenen. Momenteel staat zij hier met haar 7,5 miljard met vlag en wimpel op plek nummer 1 van deze Quote 500. Onder de 30 miljoen euro kom je er trouwens niet in.
Weet u toevallig wie de arme schlemiel is die nu op de 500-ste plek staat? Dat is dus voetbalheld Marco van Basten met slechts 32 miljoen euro! En heeft u enig idee – al is het maar even om te raden – hoeveel deze 500 allerrijksten gezamenlijk aan vermogen in Nederland hebben? Dat is dus het astronomische bedrag van, let wel: 113,1 miljard euro.
Wat dus te denken, á la ‘El Gordo’, van een eenmalige vermogenssolidariteitsheffing van deze allerrijksten van 20 procent. Dit levert de Nederlandse Staat in een keer 22,5 miljard euro op!

Weg crisis
Weg alle bezuinigingen, weg crisis. Nadat dus alle bezuinigingen van zes miljard in een klap zijn weggevaagd, - behalve de bezuinigingen op ambtenaren, die mogen vrolijk doorgaan – houdt het ministerie van Financiën nog minstens 16 miljard over. Voor werkgelegenheidsprojecten, milieuprojecten, stimuleren van kunst en cultuur, afschaffen van de torenhoge accijnzen (momenteel de zwaarste in heel Europa) en dat daardoor het geld weer gaat rollen voor iedereen.
Maar het verhaal wordt nog mooier en vooral hartstikke realistisch. Net niet in de Quote 500 zitten in Nederland nog enkele duizenden miljonairs. En laten wij in deze ook vooral niet kinderachtig zijn. Pas met een vermogen vanaf zeg 10 miljoen euro val je onder die eenmalige solidariteitsheffing van 20 procent.

Een deel van de toehoorders bij de speech/column die Jim Postma uitsprak tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ROSA (Rotterdamse Sociale Alliantie) op 13 januari.

Dat levert ten minste enkele extra miljarden euro’s op. Die gaan geheel ten goede komen aan die 1,4 miljoen Nederlanders die nu onder de armoedegrens leven. Met zijn allen honderden euro’s per maand erbij om te besteden. Verder het afschaffen van de bijstandsuitkeringen en omzetten in een fatsoenlijk maandelijks minimumloon. Wel door een gemotiveerde tegenprestatie te verrichten in ons aller maatschappelijk belang. En zonder verdere directe sollicitatieplichten en het voor goed afschaffen van die afschuwelijke ambtelijke regeltjesgeverij. Iedereen is dan ook vrij om bij te gaan verdienen, net zo lang, totdat je boven het minimumloon uitgroeit. Het liefst als zelfstandige.

Voordeelwinkels
En dan weg met die stigmatiserende Voedselbanken. Maak daar Voordeelwinkels van speciaal voor de minima. Volop goed eten en drinken, vooral voor onze kinderen.
Mevrouw Charlène de Carvalho-Heineken kan dit allemaal nu al in haar eentje helemaal waar maken. Maar nee ‘mevrouw’ breidt alleen al haar rijkdommen uit door onlangs ‘stiekem’ 3 miljoen extra Heineken-aandelen op te kopen (vorige week voorpagina NRC). Terwijl zij al een kwart van alle aandelen in handen heeft.
Als klap op de vuurpijl heeft zij als grootaandeelhouder van Heineken ook nog eens een vat Heinekenbier (50 liter) verhoogd tot 150 euro inkoop voor de inmiddels al vele noodlijdende cafés. Waardoor de arme man of vrouw nog amper een biertje kan kopen… Schaamteloos.
Waar blijft onze Tegenpartij met Van Kooten en De Bie? Met de prachtige slogan: ‘Geen gezeik, iedereen rijk!’

Jim Postma sprak deze speech/column uit tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ROSA (Rotterdamse Sociale Alliantie) in Rotterdam op 13 januari 2014. ROSA staat ook voor het Netwerk tegen Armoede en tegen Sociale Uitsluiting. www.rosarotterdam.nl Mailen kan naar mail@rosarotterdam.nl t.a.v. de voorzitter Hans Goosen (0610 33 1 211).


Naschrift van de auteur
In de Volkskrant (cartoon) en in andere kranten werd recent melding gemaakt dat de 85 allerrijksten van deze wereld (waaronder Bill Gates, 78 miljard euro), ongeveer evenveel bezitten als de helft van de wereldbevolking, dus 3,5 miljard mensen.
In zijn State of the Union, afgelopen dinsdag 28 januari 2014), heeft president Barack Obama van Amerika verklaard dat ook hij nu de rijken en allerrijksten wil gaan aanpakken in de rest van zijn ambtstermijn. Het hoe en het praktisch uitvoeren van dit plan wist hij nog niet precies.
Wel in ieder geval dat hij het Amerikaanse minimumloon voor overheidsdienaars wil gaan opvoeren van 7 dollar per uur, naar 10 dollar en tien cent per uur…
Hopelijk een begin van een nieuwe wereldwijde aanpak van armoedebestrijding.


j.postma :
p.s. Johannes, was ik even vergeten je te melden op je laatste opmerkingen. Je hebt volkomen gelijk.Zogenaamde ontwikkelingshulp met miljarden aan weggegooid geld, omdat het geld niet terecht komt waarvoor het was bedoeld. Stamhoofden en legerbevelhebbers stoppen het meeste in hun zakken, daar blijft het aan de strijkstok hangen...Voor de aankoop van wapens, macht en de rest kan sterven en bederven.
Inderdaad werkt geld hier zeker niet. Het zal totaal anders moeten.

dinsdag 04 feb 2014

j.p.postma :
Mijne heren, mijne heren! 't Begint hier steeds meer op een schoolpleintje te lijken. 'Hij heeft 't gedaan!, meester! Hij is begonnen, hoor...'.
Met alle respect, alles wat ik tot op heden heb gedaan is met een concreet voorstel te komen hoe wij met zijn allen uit deze landelijke crisis kunnen komen met een opbrengst van de allerrijkensten van 22,5 miljard euro.
Heb u uitgedaagd, de handschoen toegeworpen, om met een beter voorstel te komen. U draait om de hete brei heen, geeft iedereen de schuld, maar u komt niet met een betere oplossing.
O, ja, de aller allerrijksten in deze wereld, 85 man/vrouw (inclusief Bill Gates met zo'n 80 miljard euro), bezitten net zo veel als de helft van de wereldbevolking, 3,5 miljard mensen! Vandaar dat het zo goed gaat in deze wereld.
En nu u weer!

dinsdag 04 feb 2014

Johannes :
En zo heb je weer een vriend :-))Ook dat is Rotterdam.

Als je de ellende in een groot deel van de wereld ziet kan je of mee gaan huilen of heel kwaad worden, het laatste is waarschijnlijk mijn natuur?
Voor alle kinderen op deze wereld wil je als opa het beste maar daarvoor is iets anders nodig dan geld alleen. Dit jaar geeft de EU inclusief de bijdragen van de lidstaten meer dan €50.000.000.000 aan hulp en zie de resultaten, treurigheid alom.
Nee geld werkt niet het zal anders moeten.

dinsdag 04 feb 2014

R.Sörensen :
Lijkt een beetje op het SP verkiezingsprogramma.
We verhogen de uitkeringen (120% minimumloon) de lonen, zetten de grenzen open, verbeteren het milieu en dat moeten de ondernemers opbrengen. Het verdelen van al dat geld wordt door de kameraden gedaan! Zo'n beetje als het in de DDR ging.
Ik ga hier niet nogmaals uitleggen, dat wij het in dit deel van de wereld uitsluitend aan de inventiviteit en creativiteit van een minderheid te danken hebben, dat we in een welvaartstaat leven.
Hoe in dit land geld krijgen? Geen geld naar Zuid Europa of bodemloze ontwikkelingswaterputten, geen uitkeringen meer aan mensen die zich bewust juridisch ongelijk maken door twee paspoorten te houden en niet Nederlanders (uitkering tot twee keer inleg is billijk)sluiten van de grenzen voor immigranten en verplicht werken voor een uitkering.
Ik vind dat Johannes gelijk heeft en dat Jim is begonnen met schelden: een heel vervelende linkse gewoonte , waar ik alles van weet.
Ed,Drees wist het ook. Stem maar geen PvdA!

maandag 03 feb 2014

j.p.postma :
Beste Johannes,
Dank voor je 'openbaring' aangaande je zogenaamde anonimiteit. Kan ik nu begrip voor opbrengen, alhoewel ik persoonlijk altijd met open vizier zal blijven strijden, waar het hier gaat om nationale en internationale rechtvaardigheid. Zal binnenkort zeker nog even met je contact opnemen, over de zaak die zeker niet alleen Nederland, maar de hele wereld aangaat. En of anders gaan wij met zijn allen ten onder...
Ook nog veel dank aan onze intermediair Ed Hoogervorst, met alleen de kanttekening dat ik natuurlijk het hele verhaaltje over mevrouw Heineken bijzonder ironisch heb bedoeld. Dank in ieder geval voor deze gezonde 'discussie'.

maandag 03 feb 2014

roberto timero :
Wat zou het mooi zijn als al die honderden miljarden euro's en dollars wereldwijd, die nu alleen maar nutteloos staan te groeien of slechts op erfgenamen liggen te wachten, besteed kunnen worden om de honger en de armoede (in de HELE wereld) te verminderen of zelfs uit te bannen.
Maar dat zal wel weer als jaloezie t.o.v. de hard werkende vermogenden worden uitgelegd...:-)
Gelukkig komen steeds meer 'rijken' tot de conclusie dat ze met hun nutteloze rijkdom ook iets goeds kunnen doen. Al is het maar om hun geweten te sussen.

zondag 02 feb 2014

Johannes :
Beste Ed, op echte repliek hoef je hier niet te rekenen. Als de boodschap niet aanstaat wordt ook hier de boodschapper neergesabeld.
Dan moet je ineens oplossingen aanreiken waarvan Jim zelf zegt dat ook Obama het antwoord nog niet heeft. Als je een beetje thuis bent in deze materie weet je dat indien je het probleem beschrijft de oplossing in het verlengde ligt. Ik heb een aantal problemen opgesomd o.a. de niet te beheersen fraude gevoelige uitkeringsstromen welke fraudeurs uit de geheel de EU uitnodigen ook de gok te wagen.
Weekers heeft getracht hier grip op te krijgen door meerdere bankrekeningen op één adres aan te pakken, ja en dat roept weerstand op heeft hij (en ik hier)kunnen merken.
NB ik reageer hier onder mijn voornaam eenieder die geen digibeet is weet dat anders je persoonsgegevens binnen een mum op straat liggen, als je dit niet erkend moet je geen digitale krant willen. Mijn email adres is bij de redactie bekend, desgewenst kan Jim mij, zonder belediging svp, mailen niks anoniem.

zondag 02 feb 2014

j.p. postma :
Wat is goed lezen toch moeilijk. Aan Johannes heb ik gevraagd om eens uit de anonimiteit te komen (met al zijn felle reacties van dien, niet zo zeer naar mijzelf, maar meer nog naar anderen op onze gezamenlijke site).
Verder heb ik aan hem gevraagd een betere oplossing aan te dragen hoe dit land met de talloze bezuinigingen uit de put, uit de crisis kan komen. Tot nu toe geen antwoord dus van Johannes.
Het zou u sieren uw gezicht te laten zien, in plaats van een harnas, als het gaat om het strijden voor rechtvaardigheid. Wat heeft Johannes te verbergen en ene Jim Postma niet.
.

zaterdag 01 feb 2014

Ed Hoogenvorst :
Ruzie in de tent:-)
Sorry Jim Postma ook mij ontgaat de relatie tussen het seks-speeltjes van mevrouw Heineken en de armoede bestrijding in Rotterdam. Idem dito betwijfel ook ik of de teloorgang van buurtcafe's in Rotterdam wel door haar wordt veroorzaakt. Het anti-rookbeleid zal hier zeker ook wel iets vandoen hebben.
Kortom hoewel deze Johannes wel fel van leer trekt is hij meer "to the point" dan u zonder te schelden. Eigenlijk vind u dit ook gezien uw felle reactie, het zou u sieren hem gepast van repliek te dienen.
Voor de goede orde ik ben al bijna 50 jaar wel PvdA stemmer zoals ook mijn overleden ouders waren, maar dit keer sla ik de gemeenteraad maar over, de ouderen in Rotterdam zijn door de PvdA allang vergeten.

zaterdag 01 feb 2014

Johannes :
Vreemde reactie heer Postma want de enige die hier scheld bent u zelf, in ieder geval zal ik mij hiertoe niet verlagen.
Het gaat u goed, hoewel ........

vrijdag 31 jan 2014

j.p. postma :
In de eerste plaats 'Johannes de Doper', kom eens met je hele scheldkannonade uit de anomiteit en geef een betere oplossing die ik hier aandraag, zoals nu ook Barrack Obama probeert te doen.
Ik ben geen PvdA-man, ik kom alleen op voor de underdogs in deze maatschappij en om de kloof tussen rijk en arm wat kleiner te maken.
Aan Schriftgeleerden, Fariseërs en hypocrieten heb ik zoals vanouds een pesthekel, Johannes!

vrijdag 31 jan 2014

Johannes :
Had ik dit niet al eens meer gelezen?
Lekker kankeren op degenen die het beter hebben in plaats van eens te belichten waarom de gewone Rotterdammer het vandaag de dag weer slechter gaat krijgen met juist nu de PvdA in de regering. Waarom vertelt u niet het echte verhaal namelijk dat met het geld van de hardwerkende burgers goede sier wordt gemaakt in Europa, dat ons hard verdiende geld met scheppen wordt verkwist aan Italiaanse treinbouwers, aan Amerikaanse vliegtuigfabrikanten, aan oorlogvoerende Afrikaanse dictators en aan analfabeten welke zonder toekomst perspectief hier binnen stromen.
Waarom vertelt u niet dat onze belastingcentjes zo slecht worden beheerd dat de eerste de beste MOE-lander kans ziet om duiznden euro's onterechte toelagen te innen. Waarom vertelt u er ook niet bij dat alleen al in een stad als Rotterdam de bijna 40.000!!! bijstandsuitkering niet meer zijn op te brengen omdat er voor tientallen miljoenen mee gefraudeerd wordt.
Kortom waarom vertelt u het echte PvdA verhaal niet?

vrijdag 31 jan 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties