Karakus gooit knuppel in hoenderhok

4793-karakus-gooit-knuppel-in-hoenderhok (Door Geert-Jan Laan)

De Rotterdamse PvdA wethouder Karakus heeft een voortreffelijke knuppel in het hoenderhok gesmeten.
Hij wil, samen met het gemeentebestuur van Den Haag, dat immigranten uit de EU eerst een echt controleerbaar adres hebben in de stad.
Pas daarna kunnen zij een burgerservice nummer krijgen waaraan zij veel rechten kunnen ontlenen.De maatregel is natuurlijk bedoeld om een ongewenste toestroom van Bulgaren en Roemenen, wanneer deze landen lid van EU worden, in vaak toch al zwakke wijken te voorkomen. Vice-premier Ascher heeft dat veroordeeld. En hij maakt nu de grootste fout in zijn politieke loopbaan.

PvdA wethouder Karakus wil, samen met Den Haag, dat immigranten als eerste een controleerbaar adres hebben.

Burgerlijke stand
Ik zal deze zaak in een wat breder perspectief zetten. Tot de beginjaren tachtig publiceerden alle Nederlandse kranten elke dag de gegevens van de burgerlijke stand. Elke dag zag je wie de nieuwe inwoners van Rotterdam waren, wie er waren overleden. Of ook de huwelijken werden gemeld weet ik niet meer zeker.
Dat was een veel gelezen rubriek. Wanneer een eindredacteur uit ruimtegebrek de rubriek weggooide regende het klachten dezelfde avond.
Vrij kort nadat vanwege ‘privacyregels’ de gegevens niet meer aan de kranten werden verstrekt kocht ik een huis aan de Rotterdamse Mathenesserlaan.

Behang
Een mooi huis uit ten minste 1913 zag ik aan de kranten (‘Het Rotterdamsch Nieuwsblad’) die onder het vale behang waren geplakt. Gelukkig kwam ik toen ook al in de kroeg. Het was in café Timmer aan de Oude Binnenweg. Ik raakte in gesprek met een ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij vertelde – begin jaren tachtig - dat er vreemde dingen gebeurde op zijn afdeling. Veel van toen nog genoemd werden ‘gastarbeiders’ waren ingeschreven op adressen waar ze in ploegendienst moesten slapen.

De burgerlijke stand moet gewoon terug in de krant. (Of/en ook op internet).

Officieel kon ik geen inlichtingen meer vragen. Privacy, niet waar? Hij zou wel even voor me kijken. Er stonden twaalf Polen ingeschreven op het adres van de woning die ik zojuist had gekocht. Van een Pool.
In een aangetekende brief heb ik de gemeente Rotterdam en de afdeling burgerlijke stand direct aansprakelijk gesteld voor alle schade veroorzaakt door hun nalatigheid.

Nadelen
Dat kwam allemaal uiteindelijk wel goed, maar het toont aan dat de toen begonnen overdreven aandacht voor de bescherming van ‘privacy’ grote nadelen heeft. Een goed functionerende belastingdienst moet weten waar, en in welke gezinssamenstelling, mensen wonen. Dat geldt ook voor uitkeringsinstanties. En daar hebben we een goed functionerende burgerlijke stand voor nodig.
En het geldt zeker niet alleen voor buitenlandse immigranten. Zojuist hoor ik het bericht dat Nederlandse jonge vaders steeds vaker opnieuw bij hun ouders gaan wonen, waardoor hun echtgenotes recht hebben op veel hogere toeslagen.

De burgerlijke stand moet gewoon terug in de krant. (Of/en ook op internet).

Francis H. :
Afgelopen zaterdag is, o.a. door Hamit Karakus, het flexhotel Zuiderpark, een alias van wat normaliter een pension wordt genoemd geopend.
Een buurtbewonster kon mij vertellen dat een groot aantal Polen,waaronder die met hun achten op een kamer vertoeven, in dit pand worden gehuisvest!Betreft legalen en illegalen!
Uiteraard zijn ook Bulgaren e Roemenen welkom, die kunnen Dordsestraatweg 285 als legaal, en ook controleerbaar adres hanteren, en voorzover nog niet in bezit, een burger servicenummer lospeuteren.
Flexhotel gaat dus worden gebruikt als 'toegangspoort' voor het Land van Belofte, Nederland geheten!Eenmaal in het bezit ervan, kan ruimte worden gemaakt voor nieuwe aanvragers, en waar de voorgangers blijven valt m.i. niet te controleren! Ik geef dit flexhotel minder dan 1jr bestaansrecht.
Het gaat niet werken!!!
Asscher wordt op z'n wenken bediend: Aan migranten wordt op deze wijze geen voorwaarden gesteld, Rotterdam verschaft deze!
Australie bijv laat mensen zonder werk niet toe. In Nederland kan alles!

zondag 05 jan 2014

Inge :
De heer Karakus zegt ook de huisjesmelkers de stad uit hebben gejaagd.
In de probleemwijk Hillesluis strooit hij echter met splitsingsvergunningen
om nog meer Polen te herbergen per pand.
Veel geloof heb ik niet in de man Idd een verkiezingsstunt.

vrijdag 13 dec 2013

Rob Timmer :
Meneer Sørensen weet kennelijk niet bij welke partij hij zich heeft aangesloten.

De PVV presenteerde zijn verkiezingsprogramma. Hieronder een opvallend punt uit het programma.

-Vrij verkeer van personen, uitgezonderd Polen, Roemenen, Bulgaren, etc.

Ik leg meneer Sørensen dus geen woorden in de mond. Hij proeft met kennelijk genoegen de woorden van de PVV. Dat genoegen moet je niet te snel verloochenen.

donderdag 12 dec 2013

R.Sorensen :
Ja, en Timmer is een andere naam dan Jansen.
Schrijf ik iets over grenzen sluiten, zoals Asscher nu ook zou willen doen?
Ik stop hiermee, want dhr. Timmer weet voordurend wat ik denk en schijn te schrijven. Woorden in de mond leggen heet zoiets.
Goed en consequent de Rotterddamwet toepassen in heel Rotterdam.

woensdag 11 dec 2013

Rob Timmer :
De woonomstandigheid controleren vóórdat er een burgerservicenummer wordt afgegeven lijkt me van een iets andere orde dan het sluiten van grenzen.

woensdag 11 dec 2013

R.Sorensen :
Als de vos passie preekt, boer let op je kippen.
Leefbaar Rotterdam heeft al vijf jaar geleden gewaarschwuwd en is dat voortdurend blijven doen. Uiteraard werd dit met de vaste riedel als zijnde stigmatiserend en zelfs erger afgedaan.
De verkiezingen komen er aan en kijk! Hamit en zijn volgelingen worden wakker.

woensdag 11 dec 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties