OPINIE

Rechts heeft de wind mee

6825-rechts-heeft-de-wind-mee

(Door Hans Roodenburg)

Rechts heeft de wind mee. Naar het zich laat aanzien zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam volgend jaar op 21 maart rechts een klinkende overwinning behalen. Dat nadat de PvdA bijna een halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog de dienst uitmaakte in ‘de rooie stad’.

Tot groot genoegen van een van de oprichters van Leefbaar Rotterdam (thans de grootste partij met 13 zetels), Ronald Sörensen, kan het haast niet anders dat deze politieke partij – nogal rechts van het politieke midden - voor alleen de gemeente Rotterdam weer gaat scoren. Leefbaar Rotterdam voert nu een coalitie met CDA en D66 mét burgemeester Aboutaleb van de PvdA (thans 8 zetels). De laatste is, zoals het betaamt, wel meegegroeid met het rechts van het midden vormende college van burgmeester en wethouders.

Of Leefbaar Rotterdam naar rechts gaat opschuiven weten we pas na de verkiezingen. Niet écht bevorderlijk is haar positie om enigszins met Thierry Baudet van het Forum voor Democratie in zee te gaan. Rechts vreet zich wel in doordat in Rotterdam waarschijnlijk ook de PVV van Geert Wilders volgend jaar gaat meedoen.

Welk college er gevormd gaat worden, hangt van de verkiezingsuitslag af. Vermoedelijk zal op zijn minst het CDA (thans 3 zetels) erbij worden betrokken. Of PVV, bezig met in alle peilingen achteruit te hollen in Nederland, ook deel uit gaat maken van het nieuwe college is twijfelachtig. De VVD (thans 3 zetels) misschien? Hoewel deze partij nogal wat oppositie heeft gevoerd ten opzichte van Leefbaar Rotterdam.

Het lijkt er wél op dat de linksgeoriënteerde sector van PvdA, SP (thans 5 zetels) en Partij van de Dieren (1) niet meer aan bod komt. Mogelijk weer wél D66 (thans 6 zetels). Leefbaar Rotterdam staat te ver af van de ‘moslimpartij’ Nida (thans 3 zetels). De gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar maart zal het uitmaken.

De term ‘rechts heeft de wind mee’ is niet voor niks bedacht. Ook de journalistieke sites hebben die neiging. De www.opniez.com noemt zichzelf wél een onafhankelijk magazine, maar moet zeer duidelijk aan de rechtse kant van het spectrum worden geplaatst. Hetzelfde geldt voor www.tpo.nl (‘voorbij het eigen gelijk’), www.dagelijksestandaard.nl (weblog over vooral politieke zaken) en www.verenoflood.nu (nieuws, opinie en debatlog). Daar staat eigenlijk alleen aan de linkse kant www.joop.bnnvara.nl tegenover. Ook op Twitter hebben de rechtse figuren de overhand.

In de regio Rotterdam heb je de voor groot deel gesubsidieerde marktleider www.rijnmond.nl, die behoort enerzijds anderzijds te zijn. Zoals ook deze site www.vandaagenmorgen.nl van thans eigenaar Jim Postma die er geld bij moet leggen.

Voorts heb je nog de linksgeoriënteerde www.versbeton.nl en www.stadslog.nl. Bij de laatste is de linkse Manuel Kneepkens (bekend Rotterdammer) columnist. Bij Vers Beton is dat Peter van Heemst (PvdA). Aan de weg timmert in Rotterdam de site www.dehavenloods.nl van het gelijknamige gratis huis-aan-huisblad. Daarnaast is er nog de nieuwe nieuwssite www.dagblad010.nlmet onder andere af en toe een column van de actieve beheerder Jan D Swart.

De enerzijds anderzijds gedachte bij Rotterdam Vandaag & Morgen heeft enigszins een averij opgelopen nadat de linkse Manuel Kneepkens een blauwe maandag daar zijn bijdragen leverde. Ook het vertrek van de duidelijk linkse eindredacteur Rob Timmer (hij mocht zich vrijwel alleen in de reacties op anderen ermee bemoeien) heeft hieraan bijgedragen. Naast het rechtse enerzijds heeft nu het linkse anderzijds een stem in het kapittel in de 'Signalen uit de Westerse beschaving' van Rein Heijne.

Paradepaardje in de columnisten en in de reacties is, naast Heijne, de eerdergenoemde Ronald Sörensen. De overige columnisten hebben nogal wisselende politieke opvattingen (links of rechts) of bemoeien zich helemaal niet met de politiek.

Een aanwinst voor onze site is Rotterdammer Kees Versteeg die het nieuwe radicale ‘midden’ ontwikkelt. De opmerkzame lezer zal hebben gezien dat ik alleen de 100 procent gratis sites in Rotterdam heb geprofileerd. Natuurlijk zijn er nog vele nationaal dagbladen die enerzijds anderzijds moeten zijn maar die deels achter een betaalmuur zitten.

Hoe het zal uitpakken in maart, zal dan uitwijzen. Maar rechts zal in die maand ook de wind mee hebben in Rotterdam. Tenzij…

(De gepensioneerde Hans Roodenburg was ooit redacteur van respectievelijk Het Rotterdams Parool, Dagblad Scheepvaart, Het Vrije Volk en het nog zelfstandig gemaakte Rotterdams Dagblad. Dat zijn allemaal kranten die dagelijks uitkomen en inmiddels zijn verdwenen. Het Rotterdams Dagblad is opgegaan in het AD.)

Lees verder

Schijndemocratie

6821-schijndemocratie
(Door Jim Postma)
Het is weer zo ver. De gemeenteraads-verkiezingen van onze stad op woensdag 21 maart zijn in aantocht. En dat is al a[...]

Het voorportaal voor de dood (2)

6730-het-voorportaal-voor-de-dood-2
(Door Hans Roodenburg) Gelukkig in een verpleeghuis? Dat valt toch niet mee. Een derde tot de helft van de ondervr[...]

Het voorportaal voor de dood

6716-het-voorportaal-voor-de-dood
(Door Hans Roodenburg) Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen of dementie wonen in verzorgings- of verpleeg[...]

‘Als het kalf verzopen is’

6710-als-het-kalf-verzopen-is
(Door Jim Postma)
Wie wederom de laatste dagen het gestuntel heeft gezien van Mark Rutte over de alles verwoestende orkaan Irma op Sint[...]

Vruchtbare Grond

6701-vruchtbare-grond
(Door Ronald Sörensen) In het programma Buitenhof vertelde burgemeester Aboutaleb, dat veel terroristen van Mar[...]

Rotterdam viert de Dag van de Democratie

6697-rotterdam-viert-de-dag-van-de-democratie
Open dag in het Stadhuis Voor de eerste keer viert Rotterdam dit jaar de Dag van de Democratie. Op zaterdag 9 se[...]

Napoleon in de raad

6611-napoleon-in-de-raad
(Door Ronald Sörensen)
Napoleon in de raad Bij de huldiging van Feyenoord op het stadhuis zag ik de vertegenwoordiger van de Rotterdam[...]

Clowneske dreiging

6600-clowneske-dreiging
(Door Rein Heijne)
Is dit een grap of om te huilen, vroeg ik mij onlangs af. Ik zag op mijn Tv-scherm twee keurig geklede mannen, heren [...]

‘Verraad?

6579-verraad
(Door Ronald Sörensen)
Verraad ? Op de site De Dagelijkse Standaard wordt de stap van Mo Anfal van Leefbaar Rotterdam naar NIDA als verra[...]

Machtspelletjes: De bromvlieg en de spin

6564-machtspelletjes-de-bromvlieg-en-de-spin
(Door Jim Postma)
Zit weer ouderwets op mijn ‘buiten de stad plekkie’ in de buurt van Oude-Tonge (Goeree Overflakkee), vlakbij mi[...]

Social media

KOPSTOOT

Nietmachine (melk: Yuen Chong)


Soms doet ie het niet.

Dan niet ie dus niet:

Nietnietmachina.


Soms doet ie het wel.

Dan niet ie dus wel:

Nietnietmachina.


Maal

nietnietmachina of

nietwèlmachina:

immel machina

die wèl of niet

niet


Niet

dat ie lievel niet

dan wel niet

of liever wel

dan niet niet.

want zo niet ie niet:

hij niet

of hij niet niet.


Niet dan,

Lale Chinees

Van een nietmachine!’


Frans Vogel

(Uit zijn recent verschenen nieuwe bundel: ‘Het beste van Frans Vogel).

  • Nieuw

  • Reacties