OPINIE

Recensie: De oorsprong van de Islam

7193-recensie-de-oorsprong-van-de-islam
(Door Ronald Sörensen)


Leuk, spannend en onderhoudend.

Een palimpsest is een perkament dat twee keer gebruikt is. Tegenwoordig hebben we de techniek om ook de overschreven tekst weer te lezen. De palimpsest in de thriller is spectaculair, maar ligt een beetje in de lijn der verwachting.

Het is een goedgeschreven thriller, die zoals bij een thriller hoort spannend blijft tot op het einde. De schrijver geeft blijk van grote kennis over het manier van denken en leven in het tegenwoordige Turkije en het Midden-Oosten

Het gegeven: Ongevraagd onderzoek doen naar de oorsprong van de Islam. Palimpsest is zowel fictie als non-fictie door elkaar verweven. Er is onderzoek gedaan naar de oorsprong van Mekka, alleen is dat nooit echt voor 100% wetenschappelijk onderbouwd, omdat iedere medewerking vanuit islamitische hoek uitgebleven is.

Voor de niet erg met de Islam bekende lezer kan de inhoud verrassende gegevens bevatten. De Islam gaat eigenlijk in een zeer kort tijdsbestek door de wasmachine van de verlichting zoals Fortuyn dat zo graag had gezien. Het boek geeft ook inzicht in de mentaliteit waarom dat in werkelijkheid niet gebeurd is. Waarom wetenschappelijk onderzoek doen als je zeker weet alle antwoorden al te hebben?

Bijzonderheid is dat zowel de schrijver als de uitgever anoniem wensen te blijven. Kritiek en commentaar op de Islam lijkt zelfs als die in de vorm van een thriller is gegoten nog erg beladen.

De inhoud kan voor moslims ook als erg confronterend worden opgevat, dus ik adviseer tere islamitische zielen dit boek niet te lezen.

Voor ongelovigen zoals ik is het echt aan te bevelen.


Notities van de uitgever van Palimpsest

Palimpsest , een historisch perspectief op de oorsprong van de islam in een adembenemende thriller. Palimpsest verschijnt op 16 april 2018

Palimpsest: Filiz Kara, een Leidse wetenschapper van Turkse afkomst, komt in het bezit van een zeer oud manuscript. Bij nader onderzoek blijkt het te gaan om een voorloper van de Koran. Ze realiseert zich hoe haar ontdekking kan leiden tot problemen binnen haar eigen gemeenschap. Ongewild komt zij hierdoor ook terecht in de religieus geïnspireerde oorlog in het Midden-Oosten en de strijd tegen ISIS. Daarbij speelt een geheim team van wetenschappers en diplomaten uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland een grote rol. Het boek neemt de lezer mee met Filiz, maar ook met een ISIS-strijder, een diplomate en een rijk geworden huisschilder. Het leidt naar de geheimen van de Groene Koepel Moskee in Medina, het neemt de lezer mee naar de grafkamer van de profeet Mohammed en een adembenemende ontsnapping uit Saoedi-Arabië. Filiz en het team van onderzoekers komen steeds meer te weten over de oorsprong van de islam en die ontdekkingen zijn werkelijk wereldschokkend

De belangrijkste ontdekkingen zijn dat:

•De Koran een gebrekkige vertaling blijkt te zijn van oudere Aramese teksten uit een vroegchristelijke liturgie.

•De Hadith (‘overlevering’), de enige verbinding tussen de profeet Mohammed en de Koran, historisch onbetrouwbaar blijkt. Dit heeft grote consequenties voor de geloofwaardigheid van het bestaan van de profeet Mohammed.

•Niet Mekka in Saoedi-Arabië, maar Petra in Jordanië overtuigend de oorspronkelijke hoofdstad van de islam blijkt te zijn.

Hoe zullen de islamitische leiders, verenigd in de Organisatie voor islamitische Samenwerking, hierop reageren? Kunnen deze vondsten helpen om het extremisme te bestrijden?

Jack van Weimar (pseudoniem) is een Nederlandse schrijver die lang in het Midden-Oosten heeft gewoond. Met Palimpsest heeft hij een zeer spannende en spraakmakende roman weten neer te zetten. Zijn stijl doet denken aan Dan Brown.

Palimpsest zal bijdragen aan discussies over de plaats van religie in de samenleving en de islam in het bijzonder. De schrijver is er van overtuigd dat deze discussie moet worden gevoerd. Helaas heeft hij er, gezien de gevoeligheid van het onderwerp en de ervaringen uit het verleden, voor moeten kiezen om anoniem te blijven. In het voorwoord van het boek licht hij dit standpunt toe en ook zijn motivatie voor het schrijven van Palimpsest. Intensief onderzoek naar de achtergronden en het schrijven hebben meer dan zes jaar in beslag genomen. In het nawoord geeft de schrijver een toegankelijke introductie in literatuurgeschiedenis van de Islam en een verantwoording van de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen zoals die in Palimpsest zijn verwerkt.

Gabriel Publicaties is een imprint van een bekende Nederlandse uitgeverij die er voor heeft gekozen om, net als de schrijver, anoniem te blijven. Palimpsest verschijnt op 16 april 2018.


Lees verder

Openbare wc’s gesloten tijdens het sp

7144-openbare-wc-s-gesloten-tijdens-het-spitsuur
(Door Jim Postma) Een goede vriend van mij had mij uitgenodigd de nieuwe zaak te bezoeken van zijn zoon genaamd: [...]

‘Was Judas nu schuldig of niet aan ve

7142-was-judas-nu-schuldig-of-niet-aan-verraad-deel-3-en-slot
(Door Jim Postma) In de vorige twee afleveringen over Judas Iskariot zijn zowel zijn aanklagers als zijn advocate[...]

‘Judas kreeg pas later een heldenrol

7136-judas-kreeg-pas-later-een-heldenrol-toebedeeld-deel-2
(Door Jim Postma) Nadat Judas zich had opgehangen, uit wroeging voor zijn verraad aan Jezus, bleven de overpriest[...]

Breek een lans voor Judas (1)

7135-breek-een-lans-voor-judas-1
(Door Jim Postma)
Een van de meest beklagenswaardige figuren uit de hele geschiedenis, zeker in het Nieuwe Testament van de Bijbel, is[...]

Peiling Maurice de Hond: Leefbaar-colleg

Het college van Leefbaar Rotterdam raakt haar meerderheid kwijt en oppositiepartij GroenLinks wint fors. Dat blijkt u[...]

Nationalisme: stierenvechten op zijn Cat

6927-nationalisme-stierenvechten-op-zijn-catalaans
(Door Ronald Glasbergen)
De perikelen rond wel of geen onafhankelijkheid in Catalonië lijken op stierenvechten. Dat wrede spel bestaat uit[...]

Afstraffen van luxe in schuldsanering

6877-afstraffen-van-luxe-in-schuldsanering
(Door Hans Roodenburg) Niet alleen laagopgeleide burgers in Rotterdam moeten worden gestraft maar ook aanbieders v[...]

Opvang van asielzoekers valt totaal ver

6857-opvang-van-asielzoekers-valt-totaal-verkeerd
(Door Jim Postma) De stad Rotterdam is sinds 2015 zo’n 2.500 asielzoekers ‘rijker’ geworden. De mee[...]

Rechts heeft de wind mee

6825-rechts-heeft-de-wind-mee
(Door Hans Roodenburg) Rechts heeft de wind mee. Naar het zich laat aanzien zal bij de gemeenteraadsverkiezin[...]

Schijndemocratie

6821-schijndemocratie
(Door Jim Postma)
Het is weer zo ver. De gemeenteraads-verkiezingen van onze stad op woensdag 21 maart zijn in aantocht. En dat is al a[...]

Social media

KOPSTOOT

Uw eigen grafschrift


Verzin uw eigen grafschrift voordat

anderen dit voor u gaan doen

Alsof het uw laatste wens is en in

Kopstoot zo wordt vastgelegd


Enkele voorbeelden, mijn goede oma

sprak lang voor haar dood de wens:


‘Hier ligt Nel, naar genoegen genoten’


Mijn moeder Maria had bij leven en

welzijn al lang de volgende bedacht:


‘O, horizon, o, horizon

en altijd zal ik je tegenkomen’


En aldus geschiedde dus op haar steen


Over de mijne twijfel ik nog tussen:


‘Eindelijk rust in de tent’

Of

‘De laatste ronde!’Jim Postma

  • Nieuw

  • Reacties