Zwaan maakt ruzie met 'de bastaardjes’

(Door Jim Postma)

PROVENIERSWIJK – Het zwanennest aan de Spoorsingel, aan de achterkant van het Centraal Station, blijft de gemoederen van de buurtbewoners bezig houden.


Zo ook die van de honderden NS-reizigers die er elke dag langs lopen. Een bewoner van de Provenierssingel ontdekte onlangs dat moederzwaan ligt te broeden op zes eieren.

Hij zegt daarover: ,,De zwaan was even van haar nest af en toen zag ik voor het eerst de grote zwaneneieren liggen. Ik moest toen nog als reddende engel optreden omdat er een paar waterhoentjes op afliepen die mogelijk met hun snavels in de eieren wilden pikken. Dit wilde ik voorkomen en heb de hoentjes vervolgens verjaagd. Maar dat werd mij niet in dank afgenomen. Een vent aan de overkant van de singel begon naar mij te schreeuwen: ,,Blijf met je poten van dat zwanennest af. Je verstoort het broeden…!’’ Hij wist niet dat ik zojuist het nest had beschermd. Ik moest er zelf om lachen. Het laat wel de betrokkenheid van iedere voorbijganger zien,’’ aldus buurtbewoner J. Abraham.

Inmiddels zijn de opknapwerkzaamheden aan de singel van Gemeentewerken sinds enkele weken stilgelegd om het broedende paar niet te storen. Daar wordt onder meer de voor de bewoners fraaie oude houten Hoevebrug gesloopt om plek te maken voor een eigentijdse brug die beter past bij het nieuwe Centraal Station in aanbouw. De buurtbewoners vinden dat maar niks. ,,Alle romantiek uit onze buurt verdwijnt hierdoor,’’ zeggen zij teleurgesteld.


Te koud?

Een bewoner van de Spoorsingel, Joop van de Heuvel, die als vogelkenner bekend staat vertelde: ,,Het kan in totaal zo’n twee maanden duren voordat de zwaneneieren zijn uitgebroed. De vraag is of er inderdaad jonge zwaantjes worden geboren omdat het te vroeg en te koud is voor het jaar. Mocht dat het geval zijn, dus dat de eieren niet uitkomen, dan volgt meestal nog een tweede leg van het zwanenpaar.’’

De jonge bastaardeendjes of bastaardgansjes (niemand weet het precies) die eerst moederzwaan overal in de singel volgden, zitten nu achter vaderzwaan aan. Maar die blijkt er helemaal niet van gediend te zijn. Door het opzetten van zijn vleugels laat hij zien eerder kwaad te zijn op de bastaarden dan dat hij ervan gecharmeerd is. Vooral als de jonge beestjes te dicht bij het zwanennest van de broedende moeder komen. Omstanders hebben gezien dat vaderzwaan ze dan wegjaagt en ze zelfs in de vleugels pikt.


(Buurtbewoner Mishu Westerveld legde als bewijs de diverse ruzietaferelen in een fotoserie vast).

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties