Zwaan maakt ruzie met 'de bastaardjes’

(Door Jim Postma)

PROVENIERSWIJK – Het zwanennest aan de Spoorsingel, aan de achterkant van het Centraal Station, blijft de gemoederen van de buurtbewoners bezig houden.


Zo ook die van de honderden NS-reizigers die er elke dag langs lopen. Een bewoner van de Provenierssingel ontdekte onlangs dat moederzwaan ligt te broeden op zes eieren.

Hij zegt daarover: ,,De zwaan was even van haar nest af en toen zag ik voor het eerst de grote zwaneneieren liggen. Ik moest toen nog als reddende engel optreden omdat er een paar waterhoentjes op afliepen die mogelijk met hun snavels in de eieren wilden pikken. Dit wilde ik voorkomen en heb de hoentjes vervolgens verjaagd. Maar dat werd mij niet in dank afgenomen. Een vent aan de overkant van de singel begon naar mij te schreeuwen: ,,Blijf met je poten van dat zwanennest af. Je verstoort het broeden…!’’ Hij wist niet dat ik zojuist het nest had beschermd. Ik moest er zelf om lachen. Het laat wel de betrokkenheid van iedere voorbijganger zien,’’ aldus buurtbewoner J. Abraham.

Inmiddels zijn de opknapwerkzaamheden aan de singel van Gemeentewerken sinds enkele weken stilgelegd om het broedende paar niet te storen. Daar wordt onder meer de voor de bewoners fraaie oude houten Hoevebrug gesloopt om plek te maken voor een eigentijdse brug die beter past bij het nieuwe Centraal Station in aanbouw. De buurtbewoners vinden dat maar niks. ,,Alle romantiek uit onze buurt verdwijnt hierdoor,’’ zeggen zij teleurgesteld.


Te koud?

Een bewoner van de Spoorsingel, Joop van de Heuvel, die als vogelkenner bekend staat vertelde: ,,Het kan in totaal zo’n twee maanden duren voordat de zwaneneieren zijn uitgebroed. De vraag is of er inderdaad jonge zwaantjes worden geboren omdat het te vroeg en te koud is voor het jaar. Mocht dat het geval zijn, dus dat de eieren niet uitkomen, dan volgt meestal nog een tweede leg van het zwanenpaar.’’

De jonge bastaardeendjes of bastaardgansjes (niemand weet het precies) die eerst moederzwaan overal in de singel volgden, zitten nu achter vaderzwaan aan. Maar die blijkt er helemaal niet van gediend te zijn. Door het opzetten van zijn vleugels laat hij zien eerder kwaad te zijn op de bastaarden dan dat hij ervan gecharmeerd is. Vooral als de jonge beestjes te dicht bij het zwanennest van de broedende moeder komen. Omstanders hebben gezien dat vaderzwaan ze dan wegjaagt en ze zelfs in de vleugels pikt.


(Buurtbewoner Mishu Westerveld legde als bewijs de diverse ruzietaferelen in een fotoserie vast).

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties