Vier genomineerden Persprijs Rotterdam

Rotterdam – De jury van de Persprijs Rotterdam heeft de makers van 4 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse media-onderscheiding.De jaarprijswordt voor de zesde maal toegekend.Het gaat om tweertv-bijdragen en tweeinzendingen uit dedagbladsector.


De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2011 zijn, in alfabetische volgorde:Rinke van den Brink met een serie reportages voor NOS Nieuws over de beruchtebacterie die het gloednieuwe Maasstad Ziekenhuis verlamde, Fidan Ekiz en KeesSchaap met de VARA-documentairereeks ‘Veerboot naar Holland’ over het lief en leedvan Turkse Nederlanders in het Rotterdamse havendorp Rozenburg, Sheila Kamerman enDirk-Jan Vissermet het artikel ‘Onzichtbaar in de witte wereld’ in NRCHandelsblad over Razak uit Siera Leone, een illegaal in Rotterdam, over overlevenzonder papieren en Bart Zuidervaart, Adri Vermaat en Otto Snoekmet hunartikelenserie ‘Op Zuid’; portretten van wijken en mensen in een moeilijkstadsdeel, gepubliceerd in De Verdieping in Trouw.


Winnaar

De winnaar van dit viertal wordt woensdag 26 oktober bekend gemaakt tijdens eenspeciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De prijs bestaat uit eengeldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De jury bestond dit jaar uit Saskia Stuiveling (voorzitter), Lida Iburg, Wim vanKrimpen, Henk Brons en Henk Dam.De prijsuitreiking vindt deze keer plaats op een locatie waar met eententoonstelling aandacht wordt besteed aan de pers van toen: ‘Laatste Nieuws’, eenexpositie over de verdwenen kranten van Rotterdam. De bijeenkomst begint om 17.15uur.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties