Tulpen op het graf voor ‘naamlozen’

ROTTERDAM – Op de Zuiderbegraafplaats zijn recent, onder toezicht van politie en de gemeente, negen mensen herbegraven van wie de identiteit nooit is vastgesteld. Zij worden genoemd ‘de doden zonder naam’. De lijken zijn afkomstig van de Algemene Begraafplaats in Crooswijk.
Daar liggen in nog 31 niet-geïndentificeerde lichamen die binnenkort ook worden over gebracht naar de Zuiderbegraafplaats. Ter plekke is vak 6 voor hen ingericht waar in totaal plaats is voor zo’n honderd naamlozen.


Voor dat de operatie plaats vond van het opgraven is onderzoek gedaan door politiedeskundigen van het ‘Team Cold Cases’. In samenwerking met het Nederlands Forensich Instituut (NFI) is aan de hand van de laatste opsporingstechnieken geprobeerd alsnog de identiteit vast te stellen van mensen die daar anoniem zijn begraven. Via DNA-materiaal en gebitsgegevens is een dossier samengesteld om hun namen te achterhalen. Het is de allerlaatste kans alsnog hen te indentificeren. De oudste werd 20 jaar geleden ter aarde besteld.

Volgens Frans Visser, hoofd van de Regionale Recherche Dienst wordt bij het vinden van een lichaam de familie gewaarschuwd als het gaat om een natuurlijke dood. Indien er mogelijk sprake is van een misdrijf komt het Team Cold Cases in werking. Vak 6 op de Zuiderbegraafplaats is voor in de toekomst gereserveerd voor de ‘naamlozen’ om na eventuele identificatie de familie er bij te betrekken.
Het was stadsdichter Jana Beranová die op verzoek van Gemeentewerken speciaal voor ‘de doden zonder naam’ een nieuw stadsgedicht heeft geschreven en tijdens het herbegraven heeft voor gedragen onder de titel ‘Tulpen op het graf’ (www.stadsdichter.rotterdam.nl).

De directeur Bijzondere Diensten Gemeentewerken, Henk van Smaalen zei tijdens de herbegraafplechtigheid: ,,Het is een triest gegeven dat er mensen overlijden en begraven worden zonder afscheid van familie en vrienden. Het gebeurt helaas met enige regelmaat in Rotterdam. Dat is in zekere zin inherent aan het karakter van Rotterdam, een havenstad, een internationale stad. Veel mensen uit allerlei streken komen naar de stad en verblijven hier. En overlijden hier. Net als mensen die hier van oudsher wonen.
We moeten alles doen wat in ons vermogen ligt om de nabestaanden de kans te geven ooit duidelijkheid te krijgen over wat er met hun dierenbaren is gebeurd. En dat doen we ook’’, aldus Van Smaalen.

Dit is de eerste keer in Nederland geweest dat een dergelijke herbegrafenis van naamlozen heeft plaats gevonden.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties