Tijd-Stip week39

Van maandag 26 september tot en met zondag 2 oktober


Week 39, 2001

26-09: Staatssecretaris Wouter Bos van Financiën opent in de Kunsthal aan de Westzeedijk de tentoonstelling ‘Hulde aan degulden’.


De tentoonstelling markeert het einde van de bijna 600 jaar Nederlandse guldens en toont ook de euro, het nieuwe betaalmiddel.

28-30-09: Literair festival ‘Geen daden, maar woorden’ in de Rotterdamse schouwburg.


Week 39, 1991

26-09: Honkbalvereniging Neptunus wordt Nederlands kampioen door in een beslissende wedstrijd HCAW met 11-0 te verslaan.

30-9: Het Rotterdamse Kamerlid F. Moor neemt ontslag omdat hij zich niet kan vinden in de regeringsplannen met betrekking tot de ziektewet en de WAO. Hij blijft wel lid van de PvdA.

30-9: Het lokale televisiestation Stads TV start met het uitzenden van reclameboodschappen.

02-10: Feyenoord wint in de Kuip in de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars met 1-0 van de Albanese bekerwinnaar Partizan Tirana. De club plaatst zich hiermee voor de tweede ronde. Van de Albanese equipe bestaande uit 26 personen blijft de helft in Nederland vanwege de omstandigheden in hun land.

(Met dank aan Roterodamum)

GJLSchrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties