Tijd-Stip week38

Van maandag 19 september tot en met zondag 25 september


Week 38, 2001

19-09: Hevige regenval zorgt voor veel waterlast en overstromingen in het gebied tussen Hoek van Holland en Capelle aan denIJssel.


20-09: De gemeenteraad van Rotterdam stemt in met een ambitieus plan voor het Centraal Station en omgeving. Het plan voorziet in de bouw van een nieuwe integrale terminal voor alle vormen van openbaar vervoer.En de realisatie van 640.000 vierkante meter kantoren, woningen, winkels en stedelijke voorzieningen. Rotterdam wordt ook een volwaardige halte voor de Hogesnelheidslijn in het Europese netwerk.

23-09: Wethouder J.C.Kombrink opent in de Rotterdamse schouwburg de cultuurspecial ‘Marokko aan de Maas’. Op verschillende locaties zullen toneel, films, exposities, cabaret etc. van Marokkaanse origine te zien en te horen zijn.


Week 38, 1991

23-09: Minister van Financiën en politiek leider van de PvdA Wim Kok bezoekt een bijeenkomst van de PvdA in het Bibliotheektheater.

23-09: Er wordt begonnen met de sloop van de Oranjeboombrouwerij aan de Nassaukade in de wijk Feijenoord.

24-09: De projectontwikkelingsmaatschappij Multi Vastgoed presenteert een plan dat onder meer voorziet in nieuwbouw op de plaatsen van de winkels van Kreymborg en C & A en een ondergrondse passage tussen de Lijnbaan en de Hoogstraat. Het plan is van de architect Piet de Bruijn.


(Met dank aan Roterodamum)


GJL


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties