Tijd-Stip week 35

Van maandag 29-08 tot en met zondag 04-09


Week 35, 2001

30-08: Diergaarde Blijdorp maakt bekend dat het fokprogramma voor de met uitsterven bedreigdekorenwolf is geslaagd. Samen met de stichting Das & Boom is het gelukt zo’n honderd beestjes te fokken.


31-08: Het Concours Hippique International gaat weer start in het Kralingse. Het is nummer 53.


Week 35, 1991

31-08: De Uitgaansmarkt aan de Boompjes, het popfestival Metropolis in het Zuiderpark en de Open Havendag worden door vele duizenden mensen bezocht.

01-09: De Italiaanse tenor Luciano Pavarotti geeft in het Sportpaleis Ahoy’een concert.

01-09: Onder leiding van wethouder ir. P.O.Vermeulen brengt een Rotterdamse delegatie een bezoek aan de Volksrepubliek China en Hong Kong.


(Met dank aan Roterodamum)


GJL

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties