Tijd-Stip week 23

Van maandag 6 juni tot en met zondag 12 juni


Week 23, 2001

07-06: Wethouder N.J.G. Janssens reikt op Woudestein de Rotterdams Dagblad Trofee uit aan amateurvoetbalvereniging SC Feyenoord.


08-06: In het Centrum Beeldende Kunst ontvangen wethouder Kombrink en mevrouw Annie Baaij-Meuldijk het eerste exemplaar van de Beeldengids Centrum. Dit boek is geschreven door de inmiddels overleden journalist Hans Baaij.

12-06: Het college van B & W maakt bekend dat overal binnen de ruit van snelwegen betaald parkeren zal worden ingevoerd.


Week 23, 1991

09-06: De internationale culturele manifestatie Poetry Park wordt door ongeveer 70.000 mensen bezocht.

10-06: De in februari 1989 overleden achterkleinzoon M.C. Pincoff’s jr van de naar de VS gevluchte Lodewijk Pincoffs, die van oplichting werd verdacht, heeft een bedrag van 100.000 dollar nagelaten aan de gemeente Rotterdam. Met het geld zou een studiebeurs moeten worden opgericht. De Stichting De Lodewijk Pincoffs Studiebeurs.


(Met dank aan Roterodamum)


GJL


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties