Tijd-Stip week 18

Maandag 2 mei tot en met zondag 8 mei


Week 18, 2001

03-05: Oud-burge-meester Bram Peper oogst een storm van kritiek op zijn besluit de aan hem in 1998 uitgereikte Johan van Oldenbarneveltpenning te retourneren.


Peper zegt niet langer onderscheiden te willen zijn door het gemeentebestuur van Rotterdam.


03-5: De Rotterdamse imam Khalil el-Moumni veroorzaakt opschuddingdoor in het televisieprogramma NOVA homosexualiteit een ziekte te noemen die de maatschappij schade toebrengt.

05-05: De eerste verjaardag van het netwerk Eline Vere van en voor lesbische en biseksuele vrouwen wordt gevierd in het Emancipatiebureau Scala aan de Provenierssingel.


Week 18, 1991

04-05: Er is een cao-akkoord voor een tweejarig contract voor de havenwerkers in de sector ertsen en kolen. Een loonsverhoging van 12,5 % voor dit jaar en volgend jaar.

(Met dank aan Roterodamum)

GJL


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties