Rotterdamse ombudsman vertrekt

De Rotterdamse ombudsman Migiel van Kinderen stapt na 17 jaar op. Persoonlijke omstandigheden liggen ten grondslag aan zijn vertrek. Van Kinderen zit sinds begin dit jaar ziek thuis.

 De Rotterdamse ombudsman Migiel van KinderenVan Kinderen kwam de laatste jaren vooral in het nieuws door botsingen met oud burgemeester Ivo Opstelten. In 2007 noemde hij Rotterdamse ambtenaren, die ter controle onaangekondigd huisbezoeken afleggen, ‘’laagopgeleid boeventuig’’. Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad oordeelden dat hij door zijn uitlatingen het instituut van ombudsman had beschadigd. Daarop zei Van Kinderen dat hij zijn opmerking betreurde.


Vorig jaar botste de ombudsman met deze digitale Rotterdamse krant en de onder dezelfde naam verschijnende papieren weekkrant.

In een interview beschuldigde hij Opstelten van vriendjespolitiek. De burgemeester zou een hoge ambtenaar, die door vijf vrouwelijke collega’s van ongewenste intimiteiten was beschuldigd zeer coulant hebben behandeld. De man werd zonder straf overgeplaatst, waarna hij op zijn nieuwe werkplek opnieuw de fout was ingegaan. Van Kinderen vond dat een vorm van afdekken. Later ontkende hij pertinent dat te hebben gezegd.

De relatie tussen Opstelten en Van Kinderen is nooit meer goed gekomen. De ombudsman beschuldigde de oud burgemeester dat hij te pas en te onpas met de term ‘veiligheid’ schermde. Ook vond hij het ‘niet heel erg’ dat Opstelten eind vorig jaar vertrok als burgemeester van Rotterdam.
Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties