Rotterdam herbegraaft zijn onbekende overledenen

Donderdag 11 maart heeft gemeente Rotterdam de eerste negen onbekende overledenen na onderzoek op de Zuiderbegraafplaats herbegraven. Deze doden zonder naam zijn opgegraven op de begraafplaats Crooswijk. Hun graven bestonden 15 jaar en werden geruimd. Om het mogelijk te maken dat ooit nog de identiteit van deze overledenen wordt achterhaald, zijn hun kenmerken met de laatste technieken onderzocht en opgenomen in een landelijke databank van vermiste personen.

Bij de herbegrafenis van een van de onbekende overledenen is een korte plechtigheid gehouden, waarbij, Stadsdichter, Jana Beranová een gedicht heeft uitgesproken. Vertegenwoordigers van de gemeente en de politie waren daarbij aanwezig.


Speciale voorziening voor onbekende overledenen

De gemeente Rotterdam heeft een deel van de Zuiderbegraafplaats ingericht om onbekende overledenen te begraven. In Rotterdam worden jaarlijks enkele onbekende overledenen gevonden. Als na verloop van tijd het niet mogelijk blijkt deze persoon te identificeren, worden ze door de gemeente begraven. In Rotterdam liggen nog ongeveer 40 naamlozen begraven. Op het moment dat hun graf na 15 jaar wordt geruimd, zullen de stoffelijke resten door het Nederlands Forensisch Instituut worden onderzocht. Daarna worden ze overgebracht worden naar het speciale vak op de Zuiderbegraafplaats. Er is plaats voor 100 graven, zodat ook andere gemeenten gebruik kunnen maken van deze voorziening. De gemeente Rotterdam creëert op deze manier een waardige rustplaats voor deze onbekende overledenen.

Onderzoek naar de identiteit
Experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doen naast DNA ook forensisch antropologisch onderzoek. Hierbij gaat het om het bepalen van het geslacht, de lengte en een schatting van de leeftijd. Dit is onderdeel van het biologische profiel. Hierbij spelen ook opgemerkte oude breuken of aandoeningen aan het skeletmateriaal een rol. Met deze gegevens kan er worden gezocht in een lijst van vermiste personen. Deze databank wordt beheerd door de Koninklijke Landelijke Politie Diensten (KLPD).

Verantwoordelijkheid burgemeester
Vanaf januari is de burgemeester verantwoordelijk voor het onderzoeken van de identiteit onbekende overledenen. Van alle personen die nu dood worden aangetroffen en van wie de identiteit onbekend is, wordt meteen DNA en overige kenmerken afgenomen voor de databank. Bij eerder begraven onbekende personen worden deze gegevens verzameld op het moment dat hun grafrechten vervallen.
Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties