PvdA onthoofdt leider Rotterdam

(Door Jan Booister)

De PvdA in Rotterdam heeft zijn eigen politiek leider onthoofd.

Met de wethouders van VVD, CDA en D66 hebben de PvdA-vertegenwoordigers in het college, Jantine Kriens en Hamit Karakus, hetvertrouwen opgezegd in hun collega Dominic Schrijer.


Hij voerde een paar jaar geleden nog de lijst aan bij de raadsverkiezingen.


Opmerkelijk

Dat is een uiterst opmerkelijke ontwikkeling, die uit de lucht lijkt te komen vallen. Er waren geen signalen dat Schrijer onoverkomelijke problemen had in het college. Zeker, in zijn portefeuille zit sociale zaken, en daar was een tekort van zestig miljoen euro ontstaan, en ja, hoe dan ook, dat gat moest worden gedicht, maar de tekorten van de gemeente als totaal waren nog veel groter. Flink wat wethouders moeten uitgaven in hun portefeuille schrappen.

De pijn verdelen, heet dat dan. En daar is wat voor te zeggen. Tenminste, als daar nog enige visie achter zit en een beetje normaal naar de uitgaven wordt gekeken. Dat gebeurt niet.


Leuke ideetjes

D66, bijvoorbeeld, houdt ondanks de gigantische financiële problemen van Rotterdam vast aan een uitgave van twintig miljoen euro om leuke ideetjes uit de burgerij te belonen. Me dunkt, het is het eerste wat je schrapt als je geen cent te makken heb.

En de VVD hield vast aan verlaging van de parkeerkosten voor de bewoners van de stad. Dat kost zo’n vier miljoen euro. En als je nog geen nagel hebt om je kont te krabben, laat je dat soort wensen even in een la liggen. De VVD niet. Want het was afgesproken, luidde de verklaring, net als bij D66.

Nou verandert er veel tijdens een bestuursperiode van vier jaar en je hoeft niet voor alle tegenvallers je voornemens in de koelkast te zetten. Maar als je tweehonderd miljoen euro als gevolg van de kredietcrisis moet bezuinigen, en daar komt nog eens honderd miljoen bovenop vanwege tegenvallers binnen de gemeente, dan mag je wat prioriteiten bijstellen.

Zwakken ontzien

Zo redeneert waarschijnlijk Schrijer. Dan gaan we eerst de zwakken ontzien, is dan zijn stelling. Maar dat vindt de rest van het college blijkbaar niet, zijn eigen PvdA incluis. Eerst je zestig miljoen bij sociale zaken bezuinigen en dan klop je maar weer eens aan, is daar de redenering, zo mag worden aangenomen. Daar wil Schrijer zich niet aan conformeren.

Het gaat er dus niet eens om of hij verkeerd beleid voert. Het gaat puur om centjes. En ja, hij had daar bij zijn eigen dienst op moeten letten, maar het is nou eenmaal gebeurd.

Het gaat er dus niet om of Schrijer zijn werk niet goed doet. Dat probleem lijkt veel eerder bij PvdA-collega Jantine Kriens het geval te zijn. Zij heeft de portefeuille financiën en beheert die veel minder goed dan dat Schrijer zijn werk doet. Dat Schrijer een tekort heeft van zestig miljoen is ook deels haar verantwoordelijkheid, want haar ambtenaren horen die van sociale zaken in de gaten te houden.

Ernstiger

Maar veel ernstiger is dat, zo meldt het RD, accountant Ernst & Young constateert dat de inkomsten en uitgaven van de gemeente bepaald niet goed in de gaten wordt gehouden. Dat er teveel mis gaat bij de ambtenaren die ons belastinggeld in de gaten moeten houden (en Kriens die ambtenaren).

De raad laat al onderzoeken wat waar is van die bewering en binnen enkele weken zijn daar de eerste resultaten van bekend. Benieuwd wat op haar beurt Kriens daar voor conclusies aan verbindt.


Rinus :
CHAPEAU!!! Dit nieuwsitem eerder op onze site dan te zien was op NOS Journaal.!!!!
Bovendien uitstekend en helder geschreven. Prima artikel, het is te merken dat het rommelt
op de Coolsingel. Wacht met spanning het vervolg af!

met groet,
Rinus

dinsdag 17 mei 2011

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties