Het zwanenverhaal is gesprek van de dag

(Door Jim Postma)
ROTTERDAM – Het zwanennest in de Spoorsingel, aan de achterkant van het Centraal Station, blijft voor de bewoners het gesprek van de dag. Ook voor de honderden reizigers die dagelijks van en naar het CS lopen. Wij maakten er drie weken terug in deze kolommen reeds melding van onder het kopje ‘Lentekriebels’.

Inmiddels rapporteren ook dagbladen er uitvoerig over. Het laatste nieuws in deze vervolgstory is dat vanwege het zwanennest de vernieuwingswerkzaamheden aan de singel zijn stil gelegd. Dit op dwingend advies van een boswachter die de broedende zwanen volgens de Flora- en Faunawet met rust wil laten. Dat kan nog een kleine twee maanden duren.
Gemeentewerken was al een tijd bezig in zowel de Provenierssingel als in de Spoorsingel met het vervangen van de houten schotten langs de kanten van de beide singels. Deze werkzaamheden staan ook in het kader van de voortdurende bouw van het nieuwe Centraal Station.
Een maand geleden ontdekten bewoners van de Spoorsingel de gril van de natuur. Een moederzwaan had zich ontfermd over twee jonge (vermoedelijk bastaard) eenden die haar overal volgden. Of waren deze eenden in de steek gelaten door hun ouders of was het de moederzwaan zelf die ‘per ongeluk’ de eendeneieren had uitgebroed.
Buurtbewoner Jana Beranová vertelde toen opgewonden: ,,Moederzwaan is zo trots op die kleintjes. Ze is helemaal aan het paraderen, met opengevouwen vleugels. Ze zwemt op en neer en op en neer, zodat de hele wereld het maar moge zien.’’

Foto’s
Honderden voorbijgangers maakten de laatste weken foto’s van dit bijzondere natuurfenomeen. Afgelopen weekeinde brak er nog lichte paniek uit toen de zwaan (moeder of vader) ineens vanuit de Spoorsingel de Walenburgerweg overstak, richting de Statensingel. In het kielzog kwamen de inmiddels fors gegroeide eenden daar achteraan. Burgers die dit zagen sprongen onmiddellijk in de bres om het drukke autoverkeer tot stoppen te dwingen. Dit gebeurde tot twee keer toe. Na hun uitstapje van zo’n uurtje naar de Statensingel kwam het bonte gezelschap weer parmantig naast het zebrapad teruggewaggeld naar hun vertrouwde Spoorsingel.

De buurt en de reizigers van het Centraal Station wachten thans met spanning af welke ‘kuikens’ er deze keer uit het zwanennest zullen komen. Worden het weer jonge eendjes of deze keer toch echte grijze donzen zwaantjes?
De story wordt vervolgd.

Zie ook de prachtige fotocollage van Mishu Westerveld

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties