Havendagen warm, druk en kleurrijk

(Door een onzer medewerkers)

‘De haven smaakt naar meer’. Dat was het thema van editie 34 van de Wereldhavendagen ineen zeer warm en druk Rotterdam op 2, 3 en 4september.De organisatie heeft de honderdjarige band tussen China en de haven aangegrepen om het feest voor een groot deel in een Chinees teken te zetten.


De openingsact door Ai Ming Oen en Ming’s Pretty Heroes, de toespraak van de Chinese ambassadeur Zhang Jun en het binnenvaren van een 120 meter lange kleurige draak waren enkele van de vele Chinese hoogtepunten die de honderdjarige geschiedenis van Chinezen in Rotterdam bekrachtigden.

Diverse spectaculaire demonstraties van o.a. de Nederlandse Marine trokken zoals elk jaar weer vele tienduizenden toeschouwers. En ook de verschillende excursies naar gebieden en bedrijven in de haven waar men normaal gesproken nooit zal komen trokken veel belangstelling.

Een daverend vuurwerk besloot het zaterdagprogramma van deze zeer geslaagde Wereldhavendagen.


Onderstaande foto’s kunt u vergroten door ze aan te klikken (rechtermuistoets voor de lezers die nog over Explorer beschikken). Alle foto’s zijn van onze fotograaf Rinus Vuik.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties